Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zimi se smrzavamo, krov prokišnjava, plaća mala…

Autor:

04.11.2008. 23:00
Zimi se smrzavamo, krov prokišnjava, plaća mala…

Foto: Vedran SITNICA



Uvjeti rada općenito su nam loši, grijanje nam je jako slabo i zimi se redovito smrzavamao, krov prokišnjava, nemamo radnu uniformu, toaleti su u jako lošem stanju, a nemamo čak niti vode za piće, kazala je Ljubica Ivković


Konferencija za novinare, na kojoj su predstavnici zaposlenika Tvornice konopa i veziva d.o.o. iznijeli problematiku u vezi sa svojim radnim pravima, održana je jučer u prostorijama Doma sindikata, a nazočili su joj Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ljubica Ivković, sindikalna povjerenica Tvornice konopa i veziva d.o.o. Zadar te predstavnice zaposlenika i članice povjerenstva.
Najviše je bilo riječi o potrebi sklapanja kolektivnog ugovora kao i o potrebi povećanja plaća i poboljšanja uvjeta rada.
Uranija je ovom prilikom podsjetio kako je riječ o jedinoj tvrtki ovakvog profila u Hrvatskoj koja ima izniman potencijal, no unatoč tome radnici trpe jako loše uvjete, radeći osam sati dnevno, samo u jednoj smjeni, za minimalnu plaću.
– Naša osnovna plaća iznosi 1.650 kuna, uz plaćene troškove hrane i puta, ona u konačnici, u najboljem slučaju, iznosi 2.500 kuna. Uvjeti rada općenito su nam loši, grijanje nam je jako slabo i zimi se redovito smrzavamao, krov prokišnjava, nemamo radnu uniformu, toaleti su u jako lošem stanju, a nemamo čak niti vode za piće, kazala je Ljubica Ivković, napomenuvši kako plaće jesu redovite, no uz konstantno poskupljenje i inflaciju, spomenuta mjesečna plaća nikako nije dovoljna za život.
Kako napominju zaposlenice, zadovoljne bi bile i s plaćom u iznosu od 3.000 kuna, no zbog jako loše suradnje članova uprave ove tvrtke, niti nakon brojnih pokušaja nije bilo moguće dogovoriti povećanje plaće čak ni za 200 kuna.
Rješenje ovog problema sindikat vidi u zaključenju kolektivnog ugovora koji postoji u 90 posto tvrtki tekstilne industrije u Hrvatskoj, a koji prije svega služi za dogovor, i osiguranje standarda koji bi bio dobar za sve.
– Kolektivni ugovor je sačinjen, no članovi uprave TKV-a smatraju da on nije potreban zbog čega je još prije dvije godine odbila čak i kolektivne pregovore. Nakon što je uprava i treći put odbila pregovore zaposlenici su organizirali prosvjed, no niti nakon toga nije bilo promjena, kazao je Uranija, kazavši kako sada imaju namjeru nastaviti s redovnim pregovorima te da zasad sindikat ne namjerava ići u prosvjede.
Kako je pojasnio Uranija, Vlada RH i Ministarstvo rada i poduzetništva do 7. studenoga prima zahtjeve za državne poticaje tvrtkama, za što je potrebna suglasnost Sindikata tekstila, kože, obuće i gume.
– Sigurni smo da će Sindikat tekstila, kože, obuće i gume dati svoju suglasnost, no Sindikat TKV-a će postaviti uvjet u kojem će zatražiti da se pristupi kolektivnim pregovorima, razgovorima o povećanju plaća, poboljšanja uvjeta rada te aktiviranju tvrtke na tržištu rada, najavio je Uranija, kazavši kako se ovim putom isključivo apelira na zaključenje kolektivnog ugovora u skladu s izmijenjenim ugovorom o radu.
U protivnom će, najavljuje Uranija, biti primorani pokretati druge zakonske akcije.