Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Arbanasi Neutra prvi, Donat treći

Autor: Nebojša Gunjević

04.11.2009. 23:00
Arbanasi Neutra prvi, Donat treći


Odbojkaški klub Arbanasi Neutra osvojio je međunarodni turnir u konkurenciji djevojaka rođenih 1991. godine u rumunjskoj Oradei, a Donat je na istom je turniru osvojio treće mjesto.
Pobjednici su nastupili u skupini sa snažnom ekipom domaćina Ghibu, rumunjskim Muresom te mađarskim Miškolcem. Utakmica za otvorenje turnira privukla je veliku pozornost i u prepunoj dvorani zadarske djevojke, koje trenutačno dominiraju svojim uzrastom u ligaškim natjecanjima, pojačane Nevom Ljuštinom, povremenom juniorskom reprezentativkom Hrvatske odigrale su utakmicu na vrhunskoj razini te pobijedile 2:0. Identičnim rezultatom pobijeđeni su Miškolc i Muresa te je ekipa trenera Karla Lisice mirno promatrala tko će joj biti protivnik u polufinalu.
Donat se nalazio u skupini s rumunjskim LPS-om, mađarskim Provolley Aradom i Nyiregyhazom. Nakon pobjede protiv Provolley Arada 2:0, od kojih su izgubili na turniru u Debrecenu prije nepuna tri mjeseca, došao je poraz protiv jake ekipe Nyiregyhaza 0:2 te pobjeda protiv LPS-a 2:0. Kako je Nyiregyhaza morala otputovati, Donat je kao prvi u skupini dočekao domaćina Ghibu u prvoj polufinalnoj utakmici. Nakon velike borbe u izvrsnom susretu zadarska ekipa tijesno je izgubila u završnicama oba seta pa je Ghibu ušao s 2:0 u finale.
U drugom polufinalnom susretu Arbanasi Neutra deklasirala je LPS te se plasirala u finale. U utakmici za treće mjesto igračice Donata, silno želeći brončanu medalju, dale su sve od sebe kako bi pobijedile. Na kraju su nagrađene s konačnih 3:1 i velikim trećim mjestom na turniru.
Dvije najkvalitetnije ekipe zasluženo su se sastale u finalnom dvoboju. Domaćin, nošen fantastičnim navijanjem pokušao se revanširati za poraz u skupini te je krenuo doista furiozno. No, igračice Arbanasi Neutre pokazale su silnu želju, brzinu i tehniku te su uspjele preokrenuti rezultat u prvom set i stvoriti početnu psihološku prednost. U drugom setu su razbile protivnika ostavivši ga na 12 poena. Treći set pružio je ponovno neizvjestan dvoboj, no Zadranke preokreću vodstvo domaćih od 21:18 sa sedam uzastopno osvojenih poena te osvajaju ovaj jaki turnir.
Ivka Frleta, tehničar Arbanasi Neutre proglašena je najboljom igračicom turnira. Za Arbanasi Neutru bio je to 17. međunarodni turnir, a za OK Donat drugi u nepuna tri mjeseca.
 


 EKIPE I REZULTATI


ARBANASI NEUTRA: Vučetić, Sorić, Ljuština, Morović, Perica, Sertić, Frleta, Komazec, Končurat, Šindija, Čotrić, Knez. Trener: Karlo Lisica.
DONAT: Miočić, L. Milolović, Pedić, Pavić, Nimac, Vukić, M. Milolović, Magaš, Jurin. Trener: Frane Vidov.
Rezultati, polufinale: Arbanasi Neutra – LPS 2:0 (25:18, 25:8), Donat – Ghibu 0:2  (22:25, 21:25); za treće mjesto: Donat – LPS 3:1 (25:19, 25:16, 22:25, 25:22); finale: Ghibu – Arbanasi Neutra 0:3 (20:25, 12:25, 21:25).




 RIJEČ TRENERA


Karlo Lisica, Arbanasi: – Djevojke su odigrale nevjerojatno i domaćini su nam rekli da su uživali u njihovoj igri. U konkurenciji za najbolju igračicu osim Ivke Frlete, za koju su se domaćini odlučili, bile su još i Andrea Sorić te Neva Ljuština. Pošto je Ivka odigrala svih pet utakmica u cijelosti ipak su se odlučili za nju. Sve su djevojke odigrale fantastično a ovakvom rezultatu je puno pridonijela reprezentativka Neva Ljuština svojim iskustvom i stabilnošću.
Frane Vidov, Donat: – Izuzetno sam zadovoljan nastupom mojih igračica koje su bile od 1993. do 1995. godišta, ali koje su imale izuzetnu želju, zajedništvo i momčadski duh, i samo zbog toga napravile ovakav rezultat. Pokazali smo da se možemo nositi s vrhunskim ekipama čak i u starijem uzrastu. Domaćini su se maksimalno potrudili kako bismo se osjećali ugodno. Zahvaljujem se i Arbanasima koji su nam pomogli da uopće dođemo na jedan ovakav turnir.