Izvrstan prilog rastućoj popularnosti Zadra na kulturnoj i umjetničkoj mapi Europe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
arsenal3slikararoncevic
Filip BRALA
Na otvorenju je bio i Igor Rončević, poznati zadarski i hrvatski slikar, profesor na ALU u Zagrebu

U galeriji "Arsenal" u utorak je navečer svečano otvorena izložba kojom su se zadarskoj javnosti predstavila trojica zadarskih slikara: Igor Rončević, Zoran Džapo i Stipan Kujundžić. Uvodnom riječju izložbu je svečano otvorio Ante Sorić, nekadašnji direktor muzejskog centra Mimara:

- Iskrenim čestitkama pozdravljam ovu izložbu i ovaj svečani ambijent. Ona se postavom, ali i ukupnim umjetničkim dojmom može mjeriti ne samo sa sličnim kulturnim manifestacijama u hrvatskoj metropoli, nego i s onima u europskim metropolama. Ovo je izvrstan prilog ionako rastućoj popularnosti Zadra na kultrunoj i umjetničkoj mapi Europe.

O Stipanu Kujundžiću, inače specijalisti interne medicine, strastvenom likovnom umjetniku, te jednom od osnivača umjetničke udruge "Zadart", Maja Pavin - Radaljac, slikarica i zadarska likovna pedagoginja, u katalogu izložbe, između ostalog, piše:

- Kujundžić se u svojem slikarstvu intuitivno okreće paradigmi pejsaža kao ishodištu za vlastiti dijalog sa stvaranjem i slikarstvom kao medijem govora o vrijednosti uspomena i sjećanja. Neophodan mu je moment isnpiracije kao i moment razboritosti... U radovima Stipana Kujundžića nagoviještava se otvaranje poznatih prostora, ali u trenutku njihova nastanka oni nam se prikazuju kao proces u čijem tijeku na površinu izlaze vazda drukčije senzacije. Uvijek iznova on nam pokazuje aluzivnost i višeznačnost slobodnog rasprostiranja akvarelne boje, tehnike za koju se kaže da ju je najteže obuzdati upravo zbog nesputanosti same vode.

Zoran Džapo, koji u Zadru živi i djeluje od 1970. godine, likovni je zanat "ispekao" u radionicama Igora Gluića i Nila Karuca. Član je udurge "Zadart", a o njemu Pavin - Radaljac piše:

- Autor je sposoban osjetiti stvarnost materijala i slikarske podloge, ali jednako tako sagledati veličinu i snagu vlastite nakane, energiju koju potiče i održava. Iako ne postoji izraženi kontinuitet u motivu, postoji dovoljno snažan instikt za održanjem rada, što je u ovom slučaju pravi i pouzdani modus. Sam način života umjetnika uvjetuje ovakav pristup radu i čini Džapino slikarstvo istinitim i iskrenim prema sebi i odgovornim prema svom vremenu... Slikarstvo je Džapin odogovr na naše vrijeme i zadatke koje ono ostavlja pred nas.

Najzad, o Igoru Rončeviću, proslavljenom zadarskom akademskom slikaru i likovnom pedagogu koji predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Pavin - Radaljac je, između ostalog, napisala:

- Ovo slikarstvo moramo prihvatiti kao što prihvaćamo i sve drugo stvoreno što ne traži ničije dopuštenje niti odobravanje... Igor Rončević već godinama stvara i novo hrvatsko slikarstvo na poziciji koja mu pripada, što on potvrđuje, osim svojim radom, i time što je pedagog na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba će u Arsenalu biti otvorena do 15. studenog.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno