Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ograda između prava prolaza i prava vlasništva

Autor: Velimir Brkić

04.11.2009. 23:00
Ograda između prava prolaza i prava vlasništva

Foto: Vedran SITNICA



Imamo veliki problem. Ovdje živim već punih 22 godine i do sada nisam imala nikakvih problema. Nezamisliva mi je situacija koju proživljavamo. Ovaj je put oduvijek bio otvoren. Kako put uopće i može biti privatno vlasništvo. Općina nam predlaže privatnu tužbu i traženje prava služnosti, tvrdi Vuksan dodajući da im put mnogo znači budući da nemaju alternativu


Problem prilaznih putova do plaža, odnosno pomorskog dobra duž cijelog obalnog pojasa u hrvatskom priobalju kulminirao je i u Selinama u općini Starigrad. Put do obale, odnosno plaže, kojim su se desetljećima koristili mještani i vikendaši koji imaju stambene objekte sa sjeverne strane Jadranske magistrale je zatvoren. Vlasnik obiteljske kuće kod tzv. Gecina bora pokraj koje je prolazio sporni put postavio je ogradu do nogostupa na Jadranskoj magistrali, između prava prolaza i prava vlasništva, te zatvorio prilazni put.
Obilazak do plaže
Umjesto uobičajenim putem žitelji, vikendaši i turisti iznad Jadranske magistrale sad su prisiljeni zaobilazno, tvrde, više od pola kilometara dolaziti na plažu.
Bez prethodne najave susjed “ispod” Jadranske magistrale Blago Sabljo iz Dubrave podignuo je ogradu i samovoljno zatvorio put koji se nesmetano koristio 30-40 i više godina, ogorčeno će Ika Vuksan čija je obitelj izgradila vikendicu “iznad” Jadranske magistrale.
Sve je bilo u redu dok je vlasnik zemljišta, katastarska čestica br. 2371/7 k.o. Seline, uz ili na prilaznom putu bila druga osoba. Ni novi vlasnik zemljišta Blago Sabljo nije pravio nikakve probleme dok nije bilo stambenog objekta. Štoviše, i nekoliko godina po izgradnji objekta prolaz putem do plaže je bio nesmetan. Sad je ogradom, dvorišnim vratima, kako tvrdi susjedima, zagradio samo svoj vlastiti, privatni posjed. Prema saznanjima u Općini zemljište je privatno vlasništvo te je spor definitivno privatna stvar. S vlasnikom zemljišta Blagom Sabljom nismo uspjeli kontaktirati.
– Imamo veliki problem. Ovdje živim već punih 22 godine i do sada nisam imala nikakvih problema. Nazamisliva mi je situacija koju proživljavamo. Ovaj je put oduvijek bio otvoren. Kako put uopće i može biti privatno vlasništvo. Općina nam predlaže privatnu tužbu i traženje prava služnosti, tvrdi Vuksan dodajući kako im put mnogo znači budući da nemaju alternativu.
– Nepisano je pravilo da se ne priječi prolaz susjedima. Nikada se to nije dogodilo. Poštovalo se pravo prolaza do pomorskog dobra. Čak je u mjesecu srpnju obećao da će obustaviti podizanje ograde i zatvaranje puta. Bio je i ucrtan u katastru, stalno se vodio kao put od Jadranske magistrale do mora. Međutim, preko noći je nestao. Tko je tu lud a tko zbunjen, pita se Vuksan pokazujući pritom, između ostalog, preslik katastarskog plana iz 2007. godine u kojem je ucrtan i sporni put.
Vlasnik sporne parcele postavio je ogradu i spriječio prolaz kroz zemljište predloživši da put potraže drugdje, pa i od susjeda s druge strane spornog puta. Žitelji “preko” magistrale su ogorčeni i šokirani. Smatraju da je riječ o inatu i tvrdoglavosti susjeda s kojim se, kako tvrde, ne da razgovarati.
Do pravde putem suda
Mi samo tražimo da nam se omogući prolaz do obale kakav smo imali godinama, prije no što je susjed, a da je ikoga pitao, postavio ogradu i od tada samo on i susjeda ispod njegova objekta Nada Rebrina imaju pristup putu do mora. Sad živimo u getu, kao da smo ovce, kazala je Vuksan napominjujući kako govori i uime Ankice Štimac, Ivice Žigrovića, Marijane Vrkić, Kreše Vrkić, Sanjina Vrkića i drugih susjeda.
Žitelji “poviše” magistrale jedino rješenje vide u tome da se otklone sve prepreke i da se oslobodi i stavi u funkciju dosadašnji, povijesni javni put kojim su se godinama koristili i tako odlazili na plažu.
Do dana današnjeg, nisam vidjela nijedan dokument na temelju kojega Sabljo ima pravo uzeti, našu, seosku, općinsku, odnosno državnu imovinu, uništavati našu zajedničku imovinu i uništavati naše živote. Obraćam se za pomoć da sačuvam svoje dostojanstvo, svoja ljudska i građanska prava, a na kraju i svoju egzistenciju, svoj život. Cijela se naša obitelj brine za naše zdravlje, reći će Vuksan, dodajući da je dosad već uredovala policija.
Budući da su se tim putem vikendaši i mještani godinama koristili za dolazak do plaže, postavlja se pitanje postoji li zbog toga pravo služnosti koje im omogućuje njegovo daljnje korištenje, odnosno vraćanje u prvobitno stanje dok se ne donesu sudske presude vezane uz sporni put, zaključila je Ika Vuksan.
Istovremeno obje “zaraćene” strane angažirale su odvjetnike i tko je u pravu, a tko ne dokazivat će se najvjerojatnije na sudu.