Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Produbljivanje prijateljstva Zadarske županije i Južnomoravske regije

Autor: Damir Maričić

04.11.2009. 23:00
Produbljivanje prijateljstva Zadarske županije i Južnomoravske regije

Foto: Damir MARIČIĆ



Predstavnici Zadarske županije predvođeni županom Stipom Zrilićem od utorka borave u Južnomoravskoj regiji Češke Republike, s kojima prijateljstvo njeguju već godinama te ga i produbljuju.
Uz župana ovdje su predstavnici Opće bolnice Zadar s ravnateljem Darijem Nakićem, zadarski likovni umjetnici Kosta Kostov i Ivo Govorčin, predstavnik NK Zadra Novica Erlić, a očekivali su se i predstavnici Glazbenih večeri kao i Sveučilišta u Zadru.
Kroz gusti snijeg koji je vijao još od Like preko Slovenije i Beča Zadrani su pristigli u sniježnu Češku i Brno, a prvog su se dana nakon leta sa slovačkim prijateljima opustili u izvornom i autentičnom restoranu u centru. Riječ je o Srednjevjekovnoj krčmi, s izvornim jelima i programom u duhu svog naziva i tradicije. U starim podrumima u cigli što podsjećaju na kazamate, uređene u duhu srednjeg vijeka do slame na podu, Zadrani i prijatelji iz Brna predvođeni članom Skupštine Vaclavom Horakom razmijenili su riječi dobrodošlice te uživali u programu ove krčme.
Uslijedio je u srijedu ujutro prijam na najvišoj razini u sjedištu Južnomoravske regije te odlazak na izlet u Slavkom, svijetu poznatiji pod austrijskim nazivom Austerlitz, mjesto čuvene Napoleonove pobjede nad tri kraljevstva koja je imala dalekosežne posljedice i na naše krajeve jer je uslijedio Požunski mir. Njime je dogovoreno da Napoleonu pripada i Venecija i njihovi posjedi, a što znači i naši krajevi uključujući Zadar.
 U Slavkovu je delegaciju Zadarske županije primio i gradonačelnik Charvat. Zadrani su ovdje upoznali i golf terene i projekt u svezi s tim. Obišli su vojnike u uniformama iz 1805. godine i upoznali se sa čuvenom bitkom te spomeničkim naslijeđem.
U isto vrijeme tekli su razgovori po drugom programu između predstavnika naše bolnice i ovdašnjih triju klinika, obilazak i upoznavanje s dostignućima te dogovori o suradnji. Organiziran je i obilazak nogometnog kluba (njihovi mlađi uzrasti na pripreme odlaze na Cipar, a voljeli bi to zamijeniti Zadrom), razgovori Sveučilišta (Brno ima gotovo 80.000 studenata, što znatno prelazi razmjere grada od 400.000 stanovnika i regije od 1,3 milijuna), a dogovarano je moguće gostovanje ovdašnje Filharmonije na Glazbenim večerima u Donatu.
U četvrtak se očekuje predstavljanje župana Zadarske županije Skupštini južnomoravske regije, dok će se u predvorju velebne zgrade regije otvoriti izložba HDLU-a Zadar uz kratki nastup Filharmonije. Pred povratak u Zadar slijedit će odlazak u mjesto Lednice, gdje Sveučilište Mendel (poljoprivreda i šumarstvo) imaju svoje posjede.
Ova iznimno značajna regija s drugim po veličini češkim gradom prigrlila je prijateljstvo Zadarske županije i nudi obilje programa i projekata, a na mnogima se radi. O svemu tome vode se razgovori u cilju produbljivanje dosegnute suradnje. Raspravlja se i o zajedničkim projektima kroz fondove EU, mogućnosti boravka naših studenata na ovdašnjim studijima te mnogim drugim aktivnostima.