Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suvremena umjetnost unutar crkve

Autor: Ivan Stagličić

04.11.2009. 23:00
Suvremena umjetnost unutar crkve

Foto: Filip BRALA



Na projekcijama se moglo vidjeti najrazličitije oblike umjetničkih radova, intervencija u prostoru, performancea, konceptualnih djela i drugog koji su se svi odigrali ili bili izloženi i ukomponirani u prostoru crkve


Hermann Glettler, župnik crkve Sv. Andrije u Grazu, predstavio je projekt “Andrae – Kunst” i umjetnički rad koji se na originalan način provodi u toj gradačkoj župi, čime je i službeno okončan program ovogodišnjeg programa “Dolazak u baštinu”. Kako je okupljenima u multimedijalnoj dvorani Kampusa zadarskog sveučilišta kazao prof. dr. Robert Bacalja, ovaj je program bio predviđen nešto ranije, no zbog objektivnih razloga mogao je biti održan tek sad i nikad nije kasno.
Velečasni Glettler osvrnuo se najprije na sam smještaj svoje župe u gradskom predjelu u kojem živi velik broj stranih useljenika u Austriju, osobito iz Turske, Dominikanske Republike i Afrike. To samo po sebi stvara posebno ozračje u kojem se postavljaju mnoga pitanja. Jedno od njih je bilo i – kako dovesti suvremenu umjetnost u crkvu te kako uklopiti suvremeno umjetničko stvaralaštvo u crkvu?
– Tako smo pozvali umjetnike da zajedno s drugim studentima rade i stvaraju kroz seminare i s vremenom je sve više umjetnika dolazilo u našu crkvu. S obzirom na njezin smještaj i okruženje, umjetnost nam je mogla ponuditi odgovore kako se suočiti i operirati s nečim drugačijim, kazao je Glettler te potom u diaprojekciji predstavio niz najrazličitijih radova koji su u proteklih deset godina nastajali u prostorima crkve Sv. Andrije. Prikazani su radovi Thomasa Stimma, Gustava Trogera, Markusa Wilflinga, Otta Zitka, MIchaela Kienzera, Waltera Kuestenbauera, Michaela Gummholda, Christiana Eisenberga, Manfreda Erjautza, Flore Neuwirth, Karla Kalnera, Marka Markovića, Ronalda Kodritscha, Loisa i Franziske Weinberger te skupine mladih čeških umjetnika.
Na projekcijama se moglo vidjeti najrazličitije oblike umjetničkih radova, intervencija u prostoru, performancea, konceptualnih djela i drugog koji su se svi odigrali ili bili izloženi i ukomponirani u prostoru crkve, a neki dijelovi crkve, poput sakristije su uređeni u potpuno suvremenom stilu pa je oltar načinjen od savijenog aluminijuma.
Odgovarajući poslije projekcije na pitanja slušatelja, velečasni Glettler je priznao da su neki župljani otišli iz njegove župe, ali da su isto tako neki drugi došli i to je u velikom mjestu kao što je Graz normalan proces. Jednu je župljanku, pak, zgrozio prikaz gologa tijela koje su postavili češki umjetnici pa ju je župnik Glettler podsjetio da se goli rađamo i umiremo, a i da je Isus gol na križu. Zbog svega ovog su slušatelji ocijenili Glettlerov rad kao izuzetno hrabar čin i zaželjeli mu uspjeha u daljnjim nastojanjima.