Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čuvajmo i štitimo jedni druge od vukova

04.11.2010. 23:00
Čuvajmo i štitimo jedni druge od vukova


Lovci ražanačke Lovačke udruge “Kobac” predvođeni predsjednikom Jurom Zubčićem, tajnikom Darijom Rudelom i glavnim lovnikom Milanom Mićom Rudelom u srijedu navečer tradicionalno su se okupili u svetištu Gospe od Ružarija u Ražancu na svetoj misi koju je u prigodi obilježavanja blagdana biskupa sv. Huberta, zaštitnika lovaca i šumara, predvodio i propovijedao dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin. Uz lovce na misnom slavlju nazočili su vjernici i štovatelji sv. Huberta iz Ražanca i okolnih mjesta, a među njima su bili i čelnici Općine Ražanac, načelnik Dragutin Miočić te predsjednik Općinskog HDZ-a Božo Čolak.
– U današnje vrijeme kod nas u Hrvatskoj događaju se zaista čudne i neshvatljive stvari. Umjesto da se zauzimaju za unapređenje stočarstva te posebno uzgoja ovaca i koza, vladajućim strukturama je izgleda više stalo do vukova i raznih grabežljivaca, kojih se raznim zakonima štiti, a koji upravo tu stoku iz dana u dan sve više uništavaju. Zar nam nije dosta što su nam na taj način već opustošeni otoci pa se sada to želi učiniti i s ovim Bogom danim našim zaleđem pa i čitavom Hrvatskom, rekao je na početku propovjedi, don Juričin te nastavio:
– Ne preostaje nam ništa drugo nego da se svi poput vas lovaca organiziramo i čuvamo i štitimo jedni druge, jer u protivnom će s nama zavladati vukovi. Sveti Pavao je rekao da “sve činite bez mrmljanja i oklijevanja, budite bez prijekorno i čisti i djeca neporočna. Budite lučonoše u ovom svijetu držeći riječi života nama na ponos, osobito na dan Kristove vječnosti”. Stoga se svi zajedno utječimo sv. Hubertu da se uz njegov zagovor dogode čudesna ozdravljenja duše i tijela, prvenstveno onih kojima je povjerena povijesna zadaća vođenja ovog kroz vjekove napaćenog hrvatskog puka, istaknuo je don Damir Juričin.
Prema legendi, dok je sv. Hubert na Veliki petak lovio u Ardenima ugledao je jelena koji je imao raspelo između rogova i čuo je poziv na obraćenje. Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je sa siromasima i postao svećenik. Hubert je postao prvi biskup Liegea i njegovom se zaslugom kršćanstvo proširilo na područje Ardena. Pored lovaca i šumara zaštitnik je grada Liegea, matematičara, optičara i radnika u metalnoj industriji. Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa – pas sv. Huberta.