Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maslina dobila svoju ambulantu

04.11.2010. 23:00
Maslina dobila svoju ambulantu


Danas je u prostorijama Mjesnog odbora Maslina otvorena nova zdravstvena ambulanata. Kako je u uvodu rekla ravnateljica Doma zdravlja Zadar Renata Bek, otvaranje ove ambulante primjer je dobre suradnje Grad Zadra i Doma zdravlja.
– Na području Grada Zadra u mreži je 40 timova opće obiteljske medicine. Tom broju pridodaju se još tri tima na otocima. Nastojali smo da svi timovi imaju svoj zaseban prostor, tako smo prošle godine investirali u ambulantu Voštarnica i razdvojili dva tima. Ostala je još samo ambulanta na Forumu u kojoj su radila dva tima u istom prostoru. Gradonačelnik Vrančić je donio odluku da se jedan tim premjesti u onaj dio koji do sad nije bio pokriven ambulantom. Grad Zadar je našao prostor i vlastitim sredstvima su prilagodili ovaj prostor na Maslini, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Zadar Renta Bek.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić pojasnio je kao je Grad Prostorije je dao Grad Zadar, u čiju je adaptaciju uloženo 80.000 kuna, dok ordinacijom raspolaže Dom zdravlja, koji je za opremanje ambulante izdvojio 100.000 kuna. To je, kaže Vrančić, napravljeno u okviru petogodišnjeg plana približavanja primarne zdravstvene zaštite građanima.
– Naslijedili smo iz prošlih vremena situaciju u kojoj je su ordinacije većinom bile smještene na Poluotoku i na izvjestan način nisu bile dostupne građanima. U međuvremenu su i ostale gradske četvrti počele živjeti svojim životom, tako da su te ambulante postale smetnja građanima, ako moraju trošiti vrijeme i put na odlazak svom liječniku. Sličan plan kao ovaj u Maslini postoji i za Gaženicu, ali smo zapeli jer postoji interes jednog liječnika da otvori svoju privatnu ordinaciju. Pri kraju je projektna dokumentacija za izgradnju nove zgrade mjesnog odobora u Kožinu s vrtićem i ordinacijom kojoj bi gravitirali Kožino Petrčane i možda Diklo. Liječnik primarne zdravstvene zaštite mora biti blizu svojih pacijenata, a građani moraju osjećati da tog svog liječnika imaju na raspolaganju 24 sata, rekao je predajući prostor ambulante Domu zdravlja zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Gradonačelnik Vrančić je dodao da je naslijeđena relativno loše raspoređena mreža primarne zdravstvene zaštite koja će se sigurno sljedećih godina približiti svim građanima Zadra. U ambulanti Maslina radit će liječnica Jadranka Čakarun, koja je 20 godina radila u Hitnoj pomoći. Dobrodošlicu joj je cvijećem zaželio predsjednik MO Maslina Dubravko Barešić.