Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nasmiješeno sunce kao najbolje priznanje za uloženi trud

04.11.2010. 23:00
Nasmiješeno sunce kao najbolje priznanje za uloženi trud


Restoran Bruschetta koji je otvoren prije šest mjeseci, u akciji „Nasmiješeno sunce” nagrađen je posebnim priznanjem za izniman doprinos odvijanju ovogodišnje turističke sezone. Božidar Vedrić, vlasnik „Bruschette”, počašćen je ovim turističkim priznanjem. „Nasmiješeno sunce”, kako govori Vedrić, „Bruschetti” je najbolje priznanje za uloženi trud u posljednjih šest mjeseci, ali i poticaj za daljnje unapređivanje gastronomske ponude.
– „Bruschetta” je otvorena 1. svibnja ove godine. Što se tiče kapaciteta, restoran ima 180 sjedećih mjesta, 60 unutra i 120 vani. Ljeti smo imali 20 djelatnika, a sada, kada je manje posla, radi njih 14. Rezultatima koje smo ostvarili u proteklih šest mjeseci, dakle, od otvorenja „Bruschette” iznimno smo zadovoljni. Sada, dalje krećemo još žešćim tempom, govori Božidar Vedrić, najavljujući kako od ponedjeljka kreću s radnim ručkovima po prihvatljivim cijenama.
U „Bruschetti”, koja ima bogat i raznovrsan jelovnik, Vedrić kaže kako svatko može pronaći nešto po svom guštu. U restoranu su osobito ponosni na medaljone od grdobine i njoke s kozicama u umaku genovese. Uz to vole istaknuti i domaće kolače i torte te raznovrsna tijesta, kruh, peciva, rezance…
– Iako radimo svega šest mjeseci, „Bruschetta” je jako brzo zaživjela u Zadru kao novo gastronomsko odredište. Osobito je popularna među stranim gostima, turistima, a mi je želimo približiti i domaćim ljudima, Zadranima. Vjerujemo da ćemo to, uz dodatna ulaganja, odnosno širenje naše ponude i uspjeti, kaže Vedrić, dodajući kako je „Bruschetta” predanim radom opravdani čast koja je restoranu ukazana priznanjem „Nasmiješeno sunce”.
Najbolji suvenirski program u 2010. ima Muzej antičkog stakla
Nagradu “Nasmiješeno sunce” u kategoriji najbolji suvenirski program u 2010. godini dobio je Muzej antičkog stakla u Zadru koji je svojom ponudom autohtonih suvenira oduševio brojne turiste i građane.
 – Iako smo od 1978. godine do danas dobili brojna priznanja Grada i Županije i ove godine dobijanje ovog priznanja nas iznimno veseli jer smo i ove godine obogatili svoju ponudu novim suvenirima. Od ove godine imamo suvenire rađene u tehnici stakla u fuziji, kao i brojan nakit te razne replike, rekao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić. Dodao je da su zahvalni i ponosi što su Grad i Županija te gospodarska i obrtnička komora prepoznale novu suvenirsku ponudu u gradu. Objasnio je kako i za sljedeću godinu planiraju raditi u novim tehnikama te ponuditi nešto novo svojim gostima.
 – Specifičnost naših suvenira je to da su gotovo svi izrađeni u našoj radionici za puhanje stakla. Ovo ljeto smo obučili dvoje ljudi iz Zadra koji proizvode suvenire tako da možemo reći da su naši suveniri u potpunosti autohtoni, rekao je Fadić. Istaknuo je da su suvenire prepoznali i strani turisti, ali i građani koji često ciljano dolaze u muzejsku suvenirnicu potražiti neki zgodan poklon za rođendan ili vjenčanje, ili neku sitnicu za sebe.
Nagrada simpatičnoj konobi Na po ure
Za najbolju konobu nagradu Grada Zadra Nasmiješeno sunce dobila je simpatična konoba u Varoši Na po ure. Vlasnica Darija Dunatov iznenađena je nagradom.
– Nisam ni znala da smo u izboru za najbolju konobu u Zadru pa nas je nagrada jako iznenadila, tim više što smo vjerojatno najmlađa konoba u gradu, postojimo od kraja 2007. godine, a i ja sam vjerojatno najmlađa vlasnica konobe u gradu, još k tome i žena, govori Darija.
U moru muškaraca koji još uvijek dominiraju poslovnim svijetom, pa tako i ugostiteljstvom, ženske snage u konobi Na po ure pokazale su da znaju jednako dobro, ako ne i bolje. Naime, u ovoj konobi rade samo žene, a kreativnost, izvornost i nasmiješeno lice njihovi su aduti.
– Danas su se pojmovi malo pobrkali. Ako se nešto zove konoba, ne može imati i pizzu i mljeveno meso i fast food. Mi nemamo stalni meni. Svaki dan odem na tržnicu i ribarnicu i na licu mjesta odlučujem što će se taj dan kuhati. Kada vidim što se svježe nudi, počinje moja kreativna faza. Uz pomoć djevojaka, u konobi i kuham, i nabavljam, i popravljam kvarove…, priča Darija te dodaje da se u Na po ure jede uglavnom riba, školjke, brudeti, juhe… – izvornost koju prepoznaju i domaći i strani gosti.
Kako nastavlja Darija, turistima je posebno zanimljiva atmosfera u kojoj se svi osjećaju kao doma – opušteni su, ako im dođe, jedu i rukama.
– Turisti su nam odlični. Dobili smo priznanja nekih stranih časopisa tako da smo se reklamirali vani, a imamo stalne strane goste koji nam se svake godine vraćaju. Od domaćih su nam najčešći gosti studenti, profesori s fakulteta, glumci, umjetnici, boemi. Kako bismo malo začinili zimu, i dalje ćemo organizirati društvena događanja poput izložbi, pjesničkih i glazbenih večeri. To se obično odvija u podrumu konobe, gdje znamo i zaružiti, kaže Darija.
Restoran Kornat najbolji
Restoran Kornat dobio je nagradu “Nasmiješeno sunce” u kategoriji najbolji restoran u 2010. godini.
 – Već nekoliko puta dobili smo nagradu “Nasmiješeno sunce”, kao i druge brojne nagrade, ali ova nagrada nam znači jako puno. Ovo je priznanje da se trud isplati i da podizanje standarda za jednu stepenicu više znači korak dalje te da ne smijemo posustati, iako je neki put teško i naporno, rekla je voditeljica restorana Kornat Sandra Petričić. Dodala je kako je posao vođenja restorana i težak i naporan, ali i predivan te da je najružniji, ali i najljepši dio taj što se radi s ljudima.
 – Ovaj posao zna biti i nezahvalan, ali i predivan. Zahvaljujući njemu upoznali smo mnogo divnih ljudi i imali smo predivnih situacija u restoranu. Radimo već sedam godina i mogu reći da je to bilo lijepih sedam godina truda i rada, jer svake godine pokušavamo uvesti nešto novo i unijeti neke pozitivne promjene, rekla je Petričić. Objasnila je kako se u restoranu Kornat trude svake godine biti što bolji, jer na taj način žele pridonijeti i turističkoj ponudi Zadra te se nadaju da će i drugi slijediti njihov primjer. Petričić je kazala da je protekla turistička sezona za njihov restoran bila izvrsna jer su imali prekrasne goste koji su bili i više nego zadovoljni ponudom.
 – Ove godine smo prvi put gostima ponudili vina lokalnih proizvođača. Mislimo da na ovome treba raditi jer zadarska regija ima izvrsna vina. Upravo zbog toga svakog petka radimo promociju naših lokalnih vinara, rekla je Petričić. Istaknula je kako trudom i ulaganjem u restoran i restoransku ponudu žele predstavljati grad, a to čine i promoviranjem lokalnih vinara.
Posebno priznanje pomorskim policajcima
Postaja pomorske policije Zadar Policijske uprave zadarske, u akciji “Nasmiješeno sunce”, nagrađena je posebnim priznanjem za izniman doprinos uspješnom odvijanju ovogodišnje turističke sezone. Davor Škibola, načelnik Postaje pomorske policije PU zadarske, iznimno je počašćen ovakvim priznanjem, osobito što ono dolazi iz redova onih koji nisu direktno vezani uz policijsku struku.
– U Postaji pomorske policije Zadar radi osamdesetak ljudi. Tijekom ljetnih mjeseci, zbog turističke sezone, višestruko se poveća opseg našega. To se prije svega odnosi na granični prijelaz Zadar, koji je ove godine, tijekom ljetnih mjeseci, preko više od 80 tisuća ljudi. Većina ljetnih događanja vezana je uz more, tako da imamo pune ruke posla. Vodimo računa o sigurnosti plovidbe, kupača na plažama…, kaže Davor Škibola, dodajući kako unatoč opsegu posla, nikada nije bilo pritužbi na rad Postaje pomorske policije Zadar.
Postaji pomorske policije Zadar, kako navodi načelnik Škibola, nagrada “Nasmiješeno sunce” veliko je priznanje koje ih obvezuje da s predanim radom nastave i u budućnosti.
Sveučilište u Zadru ima najljepši vrt
U kategoriji za najuređeniji vrt u 2010. godini nagrada “Nasmiješeno sunce” pripala je Sveučilištu u Zadru za vrt Studentskog doma. Nagradu će u subotu primiti Vinko Muštra, voditelj Centra za studentski standard.
– Drago nam je da je Grad Zadar prepoznao naša nastojanja da prostoru novog kampusa damo novu dimenziju i učinimo ga ljepšim i dostupnim svim građanima. Briga o okolišu nikad nije završen posao i ovo nagrada nam je poticaj za daljni rad. Zahvaljujemo djelatnicima na uloženom radu, kao i studentima Studentskog doma koji su dali svoj doprinos u prvim akcijama čišćenja i daljnjem primjerenom korištenju zelenih površina kampusa, kazao je Muštra.
T.BABAJKO/A.BILAN /K.BAŽDARIĆ /D.GLAVOČIĆ