Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Riba nije poštivala zabranu ulaska u mrežu

04.11.2010. 23:00
Riba nije poštivala zabranu ulaska u mrežu


Tako smo se mi ribari dosjetili da uz mreže postavimo zabranu ulaska svim ostalim vrstama ribe. Problem je pak što neke ribe ne poštuju znakove pa se ulove u tu istu mrežu i eto problema s ribarskom inspekcijom! Ali tu nismo krivi mi, nego riba koja nije poštivala znakove. Ovo vjerojatno zvuči smiješno, ali nama ribarima nije do smijeha, nego do plača, kazao je Karlo Magić


Dvadesetak profesionalnih ribara iz Novalje, Paga, Pašmana, Tkona, Vodica, Tribunja i Kaštela okupilo se jučer na turanjskoj rivi gdje su simboličnim razvlačenjem mreže na zoran način svratili pozornost na nelogičnost podzakonskih akata u ribarstvu.
U performansu s mrežom namjeru je imalo sudjelovati i mnogo više ribara, ali su neki zbog lijepog vremena odlučili isploviti na more. Njihovi kolege koji su došli u Turanj pokazali su razumijevanje jer je, ističu ribari, situacija toliko ozbiljna da ne zamjeraju nikome tko je jučerašnji dan proveo boreći se za golu egzistenciju.
– Nezadovoljni smo jednoumljem u hrvatskom ribarstvu u kojem isključivo državni tajnik Tonči Božanić odlučuje o sudbini ribara. Poručujemo resornom ministarstvu i svima ostalima koji nam kroje sudbinu da smo se našli u mreži nenormalnih zakona. Tražimo da se ribarsku struku uključi u donošenje pravilnika jer na ovaj način, odnosno stihijskim i brzopletim donošenjem podzakonskih akata ribarima se onemogućava rad, a onda i život, poručio je predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Naše more” Antun Frančić Franko.
Nije smiješno, nego tužno
– Mi imamo namjenske alate za izlov određenih vrsta riba. Tako, primjerice, postoji mreža stajaćica, tzv. sipara koja je namijenjena isključivo za izlov sipa. To bi značilo da u tu mrežu ne smijemo loviti niti jednu drugu vrstu riba osim sipe. Ukoliko se ulovi neka druga riba, mi smo automatski u prekršaju za koji možemo platiti kaznu između 20 i 200 tisuća kuna, pojašnjava podpredsjednik Udruge “Naše more” Karlo Magić pokazajući transparent sa znakom “stop za sve ribe osim sipa”.
– Tako smo se mi ribari dosjetili da uz mreže postavimo zabranu ulaska svim ostalim vrstama ribe. Problem je pak što neke ribe ne poštuju znakove pa se ulove u tu istu mrežu i eto problema s ribarskom inspekcijom! Ali tu nismo krivi mi, nego riba koja nije poštovala znakove. Ovo vjerojatno zvuči smiješno, ali nama ribarima nije do smijeha, nego do plača. Ovim putem bih postavio pitanje gospodinu Josipu Markoviću, koji jedan od krojača ovih suludih pravilnika. Gospodine Markoviću, Vas koji ste po struci pčelar i bavite se pčelarstvom pitam: Jesu li Vaše košnice strogo namjenske samo za pčele i što se događa ako u njih kojim slučajem uleti muha? Moje je mišljenje da bi ste Vi, kada bi znali da će Vam dati med, rado i muhe ugurali u svoje košnice, rekao je Karlo Magić poručivši potom državnom tajniku Božaniću, koji je po struci vatrogasac, neka svoje mjesto prepusti struci.
Posao će propasti
– Gospodin Božanić nas naziva “skupinom iz kafića”, “šakom ljudi”. Za vrijeme sljedećeg uštapa organizirat ćemo prosvjede upozorenja po svim primorskim županijama što će biti prikazano i na državnoj televiziji. Dat ćemo tako gospodinu državnom tajniku priliku da nas prebroji i vidi koliko nas u stvarnosti ima, najavio je Magić. 
Šime Šarac, profesionalni ribar iz Kaštela, Tončiju Božaniću nudi svoj brod, svoje alate i besplatni rad za njega poštujući aktualne propise.
– Jamčim da će posao propasti već za dva dana. Paradoksalno je da ja koji imam svoj brod i svoje alate time ne mogu gospodariti kako meni odgovara, nego unatoč svojim zdravstvenim problemima i zimi moram biti na moru, rekao je Šarac ukazujući na pravilnike koji nalažu da se svakim alatom mora barem deset dana loviti u svakoj od 11 ribolovnih zona. U protivnom se ukida alat ili zona.
Za zaradu loviti 770 dana
– Ribar koji ima 7 alata morao bi loviti 770 dana u godini. Mi imamo i po 20 upisanih alata. To stvarno nema veze s mozgom, ljute se ribari.
U prilog nelogičnosti ribarskih pravilnika govori i slučaj Andreška Krokara, profesionalnog ribara iz Kaštela koji je dosad ribario iz, za profesionalno ribarstvo, premalenog broda – od svega 5,8 metara te se nekako smogavši sredstva za kupnju tri metra većeg broda našao pred novim zidom.
– Zahvaljujući pravilnicima sada ne mogu prebaciti alate na veći brod. Otkidao sam od usta svoje obitelji kako bih kupnjom većeg broda mogao osigurati bolju budućnost, a sada sve to dolazi pod znak pitanja, očajan je Krokar.
Ribari okupljeni u Turnju u zaključku upozoravaju da će se Hrvatska svojim kompliciranim i nestručno sastavljenim podzakonskim aktima o ribarstvu dovesti u situaciju da će ulaskom u Europsku uniju 31. prosinca 2012. svoje more konačno i službeno predati Talijanima.


 ZLONAMJERNE I NEUTEMELJENE INSINUACIJE




– Ne ulazeći u ostale ocjene g. Magića i g. Ramova, kao niti u ikakve osobne kvalifikacije, ovom prilikom željela bih se prije svega osvrnuti na neutemeljene optužbe koje su usmjerene izravno na moj rad i profesionalnost, čime se neopravdano narušava moj profesionalni ugled. Razumijevajući sve objektivne poteškoće i uz otvorenost za sve kontakte oko rješavanja ostalih otvorenih pitanja navedenih od strane sugovornika u tekstu, u nastavku dajem očitovanje na, po mojoj ocjeni zlonamjerne i neutemeljene insinuacije.
Ministarstvo već niz godina provodi program sufinanciranja troškova uzgojno-selekcijskog rada, a tekst natječaja koji je raspisan bio je identičan onom iz 2004. i 2006. godine. Provedba ovog mehanizma za cilj ima financiranje razvojno-istraživačkog segmenta u uzgoju. Na natječaj se ne javljaju pojedinci već institucije, pa je stoga bespredmetno navoditi voditelje pojedinih projekata, pri čemu držim da je potrebno istaknuti da ni na jednom voditelj nije dr. sc. Ivan Katavić. Na natječaj su se javili brojni subjekti. Razmatrajući prijave, povjerenstvo je zaključilo da iste udovoljavaju uvjetima te je Povjerenstvo (ne jedan njegov član ili predsjednik ili nekoliko članova) jednoglasno, bez ikakvih primjedbi u tom procesu, donijelo odluku o raspoređivanju sredstava, odnosno potpore koja se ima isplatiti ovisno o poduzetim aktivnostima i ispoštovanim odredbama Ugovora. Povjerenstvo je činilo pet osoba, od čega i jedan pravnik s položenim pravosudnim ispitom, čija je uloga prije svega bila pratiti zakonitost rada povjerenstva. Prema sklopljenim Ugovorima, do danas nije isplaćen niti jedan projekt u cjelini, iz razloga što nisu ispoštovane sve ugovorne obveze. Svi korisnici potpore po ovom natječaju dužni su održati i javnu prezentaciju po okončanju projekta, a rezultati se mogu objavljivati samo uz suglasnost MPRRR. Dodatno, projekti su još uvijek u tijeku, a njihovo se izvršenje pozorno prati. S obzirom da projekti još uvijek traju, njihovi rezultati objavit će se po okončanju, a na javnoj prezentaciji, kako je bio slučaj i ranije, mogu nazočiti svi zainteresirani. Popis korisnika dostupan je u ministarstvu. Moj raniji rad i školovanje bili su od iznimnog značaja u stjecanju znanja i kod obavljanja poslova koje danas obnašam, no ni na koji način nisu i ne mogu utjecati na profesionalnost i nepristranost, navodi ravnateljica Uprave ribarstva mr. sc. Neda Skakelja u svom očitovanju na optužbe koje su profesionalni ribari Karlo Magić i Denis Ramov iznijeli u tekstu pod naslovom “Ribare traže ostavke Božanića, Skakelje i Katavića” objavljenom u prekjučerašnjem broju Zadarskog lista.


 BOŠKO:PRAVILNIK ŽELI PROVUĆI ŠAČICA IZ “OMEGE3”


– Prijedlog novog Pravilnika o povlasticama za obavljanje gospodarskog ribolova zajedno s Upravom za ribarstvo iz svojih osobnih interesa želi provući šačica ljudi iz ribarske zadruge “Omega3” iz Kali. No, zadarski ribari su protiv toga, a protiv je i čak 60 posto ribara iz “Omege3”. Ceh ribara Zadarske županije, koji govori uime 95 posto ribara na ovom području je izričito protiv tog Pravilnika, kazao je predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Edison Boško.