Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Turistički djelatnici zaslužni za uspješnu sezonu

04.11.2010. 23:00
Turistički djelatnici zaslužni za uspješnu sezonu


Turistička sezona u Hrvatskoj treba se protegnuti kroz cijelu godinu kako bi poslodavci imali razloga stalno zaposliti djelatnike u ugostiteljstvu. U protivnom, radnici u ugostiteljstvu nemaju nikakve budućnosti, osim sezonskog zapošljavanja tijekom ljetnih mjeseci, ističe Andrić
Na drugim Strukovno-sportskim susretima Sindikata turizma i usluga Hrvatske koji se do nedjelje održavaju u Falkensteiner Hotels & Resorts Borik u Zadru okupilo se preko 400 sudionika. Trodnevni susret sindikalista otvorio je Edvard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Tom prilikom Andrić se osvrnuo na organizaciju ovogodišnjih Strukovno-sportskih susreta Sindikata turizma i usluga Hrvatske kao i probleme s kojima se danas susreće ugostiteljska djelatnost.
Nadigrali krizu
– Sindikat turizma i usluga Hrvatske izradio je projekt strukovnog natjecanja i prijavio se na natječaj Ministarstva turizma za dodjelu novčanih sredstava udrugama za obrazovne programe, seminare, stručne radionice, istraživačke projekte te znanstvene i stručne programe kojima se podiže kvaliteta i opća konkurentnost hrvatskog turizma. Projekt je prihvaćen tako da je Ministarstvo turizma dodijelilo Sindikatu turizma i usluga Hrvatske dio potrebnih sredstava za strukovno natjecanje, govori Andrić, nastavljajući da zahvaljujući navedenim sredstvima ovogodišnji Susreti uključuju raznovrsna strukovna i sportska natjecanja.
Unatoč opuštenoj atmosferi, koja prati druženje i natjecanje, Andrić se osvrnuo i na probleme s kojima se danas u Hrvatskoj susreće ugostiteljska djelatnost.
– Unatoč krizi i recesiji, Hrvatska je ostvarila dobre turističke rezultate. Zasluga je to, prije svega, djelatnika u ugostiteljstvu koji su turistički teret iznijeli uglavnom na svojim leđima. Umjesto zahvale djelatnici u turizmu se nakon završetka sezone otpuštaju, a hoteli i restorani zatvaraju. Turistička sezona u Hrvatskoj treba se protegnuti kroz cijelu godinu kako bi poslodavci imali razloga stalno zaposliti djelatnike u ugostiteljstvu. U protivnom, radnici u ugostiteljstvu nemaju nikakve budućnosti, osim sezonskog zapošljavanja tijekom ljetnih mjeseci, kaže Andrić, zaključujući kako Hrvatska, koja je bogata prirodnim i ljudskim resursima, ima potencijala za produženje turističke sezone kroz cijelu godinu.
Nakon svečanog otvaranja sindikalisti su krenuli sa strukovnim natjecanjima.
“Vrančeva krv” i “bećarsko oko”
Njih sedamdesetak natjecalo se u četiri discipline. Tako su kuhari pripremali hladna jela, glavna jela i deserte. Barmeni su se natjecali u izradi dugih i kratkih koktela, konobari u postavljanju stolova i posluživanju jela, a sobarice u pospremanju sobe nakon odlaska gostiju i za vrijeme boravka gosta.
Kuhari s istarskog područja pripremali su mariniranu sipu i hobotnicu na rigi, teleću roladicu s pinjolima i mendulama, domaće fuže, zapečene kruške s gorgonzolom i salatu od kupusa s narančama te za desert crnu damu s preljevom od višanja. Digalog mrkača na saurski, ledeničke medaljone i jesenski užitak pripremali su kuhari iz Primorsko-goranske županije. Predstavnici Šibensko-kninske i Zadarske županije kuhali su polpete od hobotnice na čipsu od sipe, kosanu teleću roladu Ferdi te za desert hrskave višnje na posteljici od vanilije. Sindikalisti koji predstavljaju Dalmaciju, točnije Split, Makarsku, otoke i Dubrovačko-neretvansku županiju spremali su salatu od hobotnice i sipe na način Meteor, teleću roladu na način Biokovo, pohani mladi biokovski krumpir, brokule na maslacu, pečene minirajčice i sezonsku salatu. Za desert su pripremali punjene palačinke sa sladoledom i višnjama. Predstavnici kontinentalne Hrvatske pripremali su ribarski ragu, punjeni teleći odrezak Medvednica i Crvenkapicu u čokoladnoj šumi. Hobotnicu osvježenja na slavonski, slavonsku roladicu “vrančeva krv” i kolač “bećarsko oko”, spremili su sindikalisti iz Slavonije i Baranje te Brodsko-posavske županije.