Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrhunskog kuhara ne čini televizijski show

04.11.2010. 23:00
Vrhunskog kuhara ne čini televizijski show


Među dobitnicima nagrade “Nasmiješeno sunce” je Damir Tomljanović, šef kuhinje u Ribljem restoranu “Foša” u Zadru. Tridesetčetverogodišnjem Damiru, u subotu će, na svečanosti u Gradskoj loži biti uručeno priznanje “Nasmiješeno sunce” za ovogodišnjeg najboljeg kuhara.
Damir Tomljanović, koji je u zadarski Riblji restoran “Foša” došao prije tri godine iz poznatog restorana “Draga di Lovrana” u istoimenom hotelu, iznimno je počašćen dobivenim priznanjem. Iako su iza njega godine rada u Hrvatskoj i Njemačkoj, točnije Berlinu, tijekom kojih je zanat učio od vrsnih kulinarskih stručnjaka, Damir, koji je porijeklom iz Novog Vinodolskog, ne priča mnogo o sebi već ističe kako je ova nagrada nije priznanje samo njemu samom već “Foši”, Zadru kao gradu i njegovoj gastronomskoj ponudi.
– U “Foši” sam tri godine. Kada se okrenem unatrag mogu reći da smo mnogo toga učinili u posljednje vrijeme i time učvrstili svoju gastronomsku poziciju. Naša gastronomska ponuda prepoznatljiva je, ne samo u Zadru, nego u cijeloj Dalmaciji. Usudio bih se reći da je Zadar, po gastronomskoj ponudi, odmah iza Dubrovnika, kojem nema premca. Dubrovnik je pravi gastronomski raj, a mi se trebamo razvijati u tom smjeru, govori Damir Tomljanović, koji je porijeklom iz Novog Vinodolskog, dodajući kako kvalitetna gastronomska ponuda zahtijeva suradnju brojnih društvenih struktura, počevši od obrazovanja, zapošljavanja, usavršavanja…
Svijest o gastronomiji u Hrvatskoj je na izrazito niskim granama. Obrazovanje za kuhare, kao i konobare je neadekvatno, a kako Tomljanović dodaje, iz škole izlaze mladi ljudi koji jedva znaju oprati čaše. Sve zajedno, jedno s drugim, gastronomiji donosi mnogo minusa, čime i samo zanimanje kuhar gubi na cijeni. Vani, u inozemstvu, priča je sasvim drugačija. Prema Tomljanovićevim riječima, kuhar je tamo cijenjeno zanimanja, a one najbolje se časti i slavi, drži kao kap vode na dlanu.
Kuhari, koji su željni napredovanja, u Hrvatskoj se nemaju gdje usavršavati. Vrhunskog kuhara ne čini televizijski show već školovanje, praksa, usavršavanje… Toga kod nas nema, mi nemamo vrhunskih kuhara, iako se mnogi tako vole reklamirati ne bi li stekli popularnost. U konačnici, to šteti hrvatskoj gastronomiji, kaže Tomljanović, koji će se sljedećih godina nastaviti usavršavati u Ljubljani, a vjerojatno i Londonu.
U međuvremenu, pred Tomljanovićem, odnosno “Fošom” su veliki projekti. Nakon širenja restoranske kuhinje, novim gastronomskim konceptom, odnosno kartom, koja će između ostalog imati i specijalne vikend menije. Nova gastronomska ponuda donijet će pregršt novih specijaliteta, koji uključuju talijansko-francuske kombinacije hrane, ali i dalmatinski sushi.
“Foša” je među japanskim gostima hit restoran. Ove godine imali smo preko 30 grupa turista iz Japana. Tamošnje ankete, “Fošu” su svrstale među pet omiljenih restorana u Hrvatskoj. Tako ćemo inspirirani dalekim istokom, od proljeća na meniju imati i dalmatinski sushi. Riječ je rižotu od maslinovog ulja, na koji se, dok je još jako vruć stavljaju fileti bijele ribe, brancina, orade, zubaca… kaže Tomljanović, kojem će “Nasmiješeno sunce” biti poticaj za daljnji posao i napredovanje.


 ZVONIMIR JERAK NAJBOLJI KONOBAR GODINE


Zvonimir Jerak, konobar u restoranu i hotelu “Niko”, proglašen je najboljim konobarom u akciji “Nasmiješeno sunce” u turističkoj sezonu 2010. godine.
– Velika mi je čast i zadovoljstvo dobiti ovu nagradu jer je ona potvrda da dobro, kvalitetno i predano radim svoj posao. Volim svoj posao jer volim raditi s ljudima. Ovdje sam uvijek okružen dobrim kolegama i zanimljivim i pristojnim gostima, tako da nikad nije dosadno, rekao je 29-godišnji Zvonimir Jerak, koji je završio Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru. U restoranu “Niko” radi već 11 godina i vrlo je zadovoljan.
– U ovaj restoran sam došao na praksu i očito sam se svidio šefu kada me zaposlio i još uvijek ovdje radim, kazao je Jerak i dodao da je i on zadovoljan. Dodao je da posao konobara zna biti naporan, jer znaju raditi i do kasno u noć, a posebno je naporno tijekom turističke sezone kada imaju mnogo gostiju. Ipak, kaže Jerak, ima mnogo težih poslova od njegovog tako da se ne žali. Još jednom je rekao kako je zadovoljan svojim poslom i kako je sretan zbog dobijene nagrade koja je potvrda kvalitetno odrađenog posla.