Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrškim vatrogascima pomagat će se u nabavi opreme

04.11.2010. 23:00
Vrškim vatrogascima pomagat će se u nabavi opreme


Dobrovoljna vatrogasna društva potrebna su svakoj lokalnoj samoupravi te su njihovo osnivanje i rad vrlo korisni, ponajviše jer se radi o dragovoljcima koji se nesebično zalažu za očuvanje imovine građana i područja od mogućih požara, rekao je Šoša, dodavši da će JVP Zadar i Županijska vatrogasna zajednica kroz opremu pomagati rad DVD-a Vrsi
Na prigodnoj svečanosti u lovačkoj kući u Vrsima dodijeljene su diplome o završenom vatrogasnom tečaju za 18 članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrsi. Kandidati iz Vrsi i Poljica nakon trotjednog osposobljavanja u Vatrogasnoj zajednici Zadarske županije su pred ispitnom komisijom uspješno pokazali stečena znanja za djelovanje u požarnim i tehničkim intervencijama dobivši zvanje vatrogasac u DVD-u.
Potreban samostalan DVD
U nazočnosti predsjednice DVD-a Sandre Vukić i predsjednika vrškog Općinskog vijeća Marija Radobuljca te predavača na vatrogasnom tečaju, zamjenika glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Borisa Jovića i tajnika VZZŽ-a Borisa Ivona, diplome su uspješnim polaznicima tečaja uručili županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša i predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Kažo Kolanović.
– Dobrovoljna vatrogasna društva potrebna su svakoj lokalnoj samoupravi te su njihovo osnivanje i rad vrlo korisni, ponajviše jer se radi o dragovoljcima koji se nesebično zalažu za očuvanje imovine građana i područja od mogućih požara, rekao je Šoša, dodavši da će JVP Zadar i Županijska vatrogasna zajednica kroz opremu pomagati rad DVD-a Vrsi.
Naš osnovni cilj je da svako dobrovoljno vatrogasno društvo u svojoj općini bude od koristi za svoje mjesto te da sukladno Zakonu o zaštiti od požara, odnosno sukladno procjeni o zaštiti od požara koja se donijela, iziđe na teren s potrebnom opremom koja je nužna za kvalitetno sprječavanje širenja požara, poručio je Željko Šoša.
Općina Vrsi (Vrsi, Poljica) ukupne je površine 37 kilometara četvornih sa oko 2.500 stanovnika te je i potreba za samostalnim DVD-om i više nego opravdana.
Izdvajanje za vatrogastvo
Vrški DVD-e je osnovan u travnju te se vodstvo Općine može pohvaliti još jednim projektom koji je uspješno realiziran, a od velike je važnosti za sve mještane. Štoviše, općine koje imaju proračun do pet milijuna kuna obvezne su izdvajati za vatrogastvo pet posto proračuna, a one s većim proračunom imaju i veća davanja.
– U suradnji sa Županijskom vatrogasnom zajednicom zasad se vatrogasna društva sve više uspješno stavljaju na kvalitetne temelje te ih se s vremenom nadograđuje i proširuje sukladno zakonskim odredbama, istaknuo je Kolanović.
DVD Vrsi u potpunosti ima napravljen operativni protupožarni plan s posebnim zadacima u turističkoj sezoni kada su opasnosti od požara na području općine Vrsi najveće.
– Biti vatrogasac u DVD-u je izuzetno plemenit posao te je još dvadesetak općinskih žitelja iskazalo interes za rad u općinskom DVD-u. Cilj nam je imati DVD koji će na našem području biti u funkciji zaštite od požara posebno u vrijeme turističke sezone te biti na raspolaganju i susjednim općinama u slučaju požara, poručila je predsjednica DVD-a, načelnica Sandra Vukić, pošto je čestitala novim vatrogascima te je zahvalila na njihovu iskazanom trudu i stečenom znanju i vještinama.
Nakon svečanosti druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.