Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za doček blagdanska verzija Varoške fešte

04.11.2010. 23:00
Za doček blagdanska verzija Varoške fešte


Program dočeka Nove godine tako će se i ovu sezonu u cijelosti održavati na Poluotoku, točnije na velikoj pozornici na Narodnom trgu, na Kalelargi te u Varoši. Iako je za program osigurano 250 tisuća kuna iz gradskog proračuna, ni ove godine najvjerojatnije kao ni one protekle neće biti vatrometa koji organizatori smatraju “već viđenim i dosadnim”


Protekle godine zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da je Grad Zadar za doček Nove godine želio Zadranima ponuditi “mediteranski, a ne monotoni doček, kakav su imali nekoliko zadnjih godina”. Kako doznajemo ovogodišnja blagdanska verzija Varoške fešte konceptualno će kopirati svoju prethodnicu u svim segmentima, kako u programskom tako i u financijskom dijelu.
Vatromet dosadan
Program dočeka Nove godine tako će se i ovu sezonu u cijelosti održavati na Poluotoku, točnije na velikoj pozornici na Narodnom trgu, na Kalelargi te u Varoši. Iako je za program osigurano 250 tisuća kuna iz gradskog proračuna, ni ove godine najvjerojatnije kao ni one protekle neće biti vatrometa koji organizatori smatraju “već viđenim i dosadnim”. Tako će izgledati blagdanska shema dočeka Nove 2011. godine koja će građanima Zadra i njihovim gostima biti ponuđena 31. prosinca u organizaciji TZ grada Zadra i Gradske uprave. Dogradonačelnik Grada Zadra Dražen Grgurović iznimno je zadovoljan reakcijama na prošlogodišnju organizaciju koja je najvećim dijelom obuhvaćala rad jednog dijela ugostiteljskih objekata na Poluotoku.
– Što se tiče organizacije dočeka Nove godine držat ćemo se u potpunosti prošlogodišnje koncepcije. Sve će biti identično. Prošlogodišnji doček ostvario je potpuni uspjeh na onaj način kako smo to izveli uključivši Varoš, Kalelargu, glazbu na sve strane itd. Takav koncept se pokazao izuzetnim, premašio je sva očekivanja te ćemo provjerenu formulu iskoristiti i ove godine na potpuno isti način. Osigurana su sredstva u jednakom iznosu kao protekle godine, dakle, 250 tisuća kuna. Iznos će biti isti pa čak možda nešto i manji, no vjerujem da ćemo dobiti iste rezultate. U svakom slučaju, prošlogodišnja organizacija dočeka Nove godine bila je pun pogodak za koji smo od sugrađana, ali i ugostitelja dobili samo pozitivne reakcije, kazao je Grgurović, dodajući da je za sada ipak još rano govoriti o konkretnim detaljima programa, no programska slagalica će, kako ističe, vrlo brzo biti posložena i predstavljena široj javnosti.
Realizacijom ovog projekta po gradonačelnikovim napucima zadovoljan je i Neven Stojaković, poznati zadarski scenograf te alfa i omega svih poznatijih i bitnijih događanja u našem gradu.
– Ideja prošlogodišnjeg dočeka Nove godine osobno mi se odmah svidjela zato što je koncepcija dočeka pretprošle godine bila potpuno promašena. Uzevši u obzir okolnosti grada u kojem živimo i načina na koji je sve to skupa bilo izvedeno, moram priznati da je prethodnih godina to bilo jako loše zamišljeno i realizirano. Prošlogodišnja ideja mi se svidjela i smatram da je to svakako veliki pomak u odnosu na sve do sada te smatram da tako treba i dalje raditi. Treba animirati ugostitelje da rade za doček Nove godine. Kriza je, svi se žale, a onda se pruži mogućnost da se nešto zaradi, a pojedinci se na to ogluše jer je Nova godina. Pa što da je Nova godina, treba raditi. Netko radi, netko se zabavlja, takav je posao. Mislim da je to dobra ideja koju bi trebalo još razvijati, a Turistička zajednica grada Zadra bi tu možda trebala više uključiti maštu, jer će više od pola posla obaviti ugostitelji, dok bi drugi dio trebali zagrijati upravo oni s dodatnom ponudom, naglasio je Stojaković.
Upitan “Advent na Poluotoku”
Mnogi smatraju da je prošlogodišnji koncept dočeka, dakle, i ovogodišnjeg, ako će ga u svim segmentima kopirati, bio uspješan, no nedorađen. Naši sugrađani smatraju kako nekoliko otvorenih ugostiteljskih objekata zasigurno ne može predočiti reprezentativno možda nedovoljno iskorišteni turistički potencijal tih dana u godini koje neki gradovi, poput Dubrovnika, znaju jako dobro upakirati i prodati kao finalni proizvod na zadovoljstvo krajnjih korisnika.
Stojaković smatra da bi tih dana i posljednje večeri u godini na Poluotoku trebao biti pružen jedan vid zabave i ponude koji nisu klasičnog tipa, kao što je pozornica i bend, već bi to zapravo trebalo izgledati nešto kreativnije.
– Ideja je odlična samo nekada kada je ideja dobra, ljudi se opuste i slabije ju realiziraju, a svaka ideja koja nije dobro realizirana je bačena ideja. Božić je kućni blagdan, dok je doček Nove godine ulični praznik, ako prihvaćamo neke svjetske standarde. Onda nemojmo to raditi provodeći samo zakone o pušenju i sl. već treba uzeti sve što je dobro, a mislim da je dobro da je doček ulični praznik. Treba biti u gradu na ulici, uzeti bocu šampanjca pod ruku i cirkulirati od punkta do punkta, sretati ljude, čestitati, šetati, biti u svom gradu, u centru. Po meni je to način na koji bi se sve to trebalo odvijati, istaknuo je Stojaković.
Kako doznajemo, zbog teške financijske situacije ove godine će najvjerojatnije biti ukinuta manifestacija “Advent na Poluotoku” koja je protekle dvije godine naše sugrađane uvodila u blagdanski ugođaj. Osim financijskog okvira problem za održavanje ove manifestacije mnogi su vidjeli u nepostojanju odgovarajućeg prostora na Poluotoku gdje bi se ona mogla kvalitetno održavati bez da ovisi o vremenskim prilikama. Igris Smrkinić, idejna začetnica ovog projekta i direktorica agencije RMC, ističe da je ponuda za radom na ovom projektu podnesena, no, kako ističe, iz Grada još uvijek nemaju konkretnih odgovora o njegovoj realizaciji.
– ‘Advent u Zadru 2010.’ na Poluotoku ove godine neće biti. Još uvijek ne znamo kako će sve to izgledati ove godine. Ako i bude nešto od toga, to će biti u puno manjem programskom omjeru nego protekle godine. Vjerojatno će biti ponuđeni nekakvi segmentalni dijelovi, skraćene verzije programa zbog trenutačne nezavidne situacije u zemlji, a i u našem gradu. Predali smo ponudu da bismo ga radili i ove godine, no još nemamo nikakav konkretan odgovor Grada. Još uvijek se ništa ne zna, kazala je Igris Smrkinić, direktorica agencije RMC.