Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Župan: Ne dovodimo zagađivače, nego solarnu energiju

04.11.2010. 23:00
Župan: Ne dovodimo zagađivače, nego solarnu energiju


Još jedna sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovca bila je burna, a najveća rasprava vodila se oko prijedloga Odluka o razrješenju vršiteljice dužnosti ravnateljice Dječjeg vrtića “Obrovac”, Odluke o imenovanju ravnateljice te prijedloga Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja proizvodne zone Stražbenica u Kruševu.
 Naime, Sanja Jurjević, dosadašnja v.d. ravnateljica razriješena je dužnosti, a na njezino mjesto postavljena je Danijela Vukoša. Oporba predvođena Marijanom Pjetraj iz HSLS-a i Branislavom Švonjom iz DPS-a upitala je kako je moguće da osoba koja nije imala uvjete za odgojiteljicu može postati ravnateljicom te su glasovali protiv, a zatražili su da u zapisnik uđe i kako Odluka nije u skladu sa zakonom. Vijećnici HDZ-a i SDSS-a uspjeli su većinom izglasati Odluku.
Burno je bilo i na prijedlogu Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja proizvodne zone Stražbenica u Kruševu. Nakon što je pročelnica iznijela podatke kako bi se na putu Kruševo-Zelengrad trebale graditi solarne elektrane, a gradonačelnik Ante Župan kazao kako je to korisno za grad i da potencijalni investitor sam plaća troškove UPU-a, ponovno se javila oporba.
– Ne radi se tu samo o solarnoj energiji, nego i proizvodnim i proizvođačkim pogonima. Ovdje nešto skrivate, skrivate istinu kao zmija noge, kazao je Mile Anić, vijećnik HSLS-a, ističući kako se sve treba proučiti pažljivo jer vlast na područje Grada Obrovca dovodi zagađivače.
– Sastavni dio zone je i skladište u vlasništvu Zorana Župana, a zona se proteže na 5 hektara, od čega su četiri namijenjena za solarne elektrane. Imali smo Javnu raspravu koja je bila otvorena za sve i ovdje se ne radi o nikakvom skrivanju, bio je odgovor oporbi, a gradonačelnik Župan dodao je i da nitko neće imati prednost prema zakonima RH.
Odluka je izglasana ponovno većinskim brojem glasova vijećnika koalicije HDZ-SDSS, dok su oporbeni HSLS i DC bili suzdržani.
Na dnevnom redu bile su i točke Odluka o imenovanju Gradskog izbornog povjerenstva te Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora Grada Obrovca. Za predsjednika i članove povjerenstva, uz manje negodovanje oporbe, izglasani su članovi koje je predložio klub vijećnika HDZ-a, a predsjednik je postao Slobodan Jurjević. Odlučeno je i da će se izbori za članove vijeća mjesnih odbora Grada Obrovca održati 12. prosinca.


  TKO KONTROLIRA PZ ŽEGAR?


Na Aktualnom satu oporbeni vijećnici pitanjima su “rešetali” gradonačelnika Antu Župana.
– Na području Obrovca obnovljene su neke zgrade, koji su kriteriji za dobiti stan u njima, upitala je vijećnica Marijana Pjetraj iz HSLS-a, a odgovor će dobiti pismeno, no dodala je i da se u pismenom odgovoru gradonačelnik očituje tko je radio pravilnik o dodjeli tih stanova i po kojem kriteriju su on i predsjednik vijeća Grgo Šoša dobili stanove u tim zgradama. Vijećnika Branislava Švonju iz DPS-a zanimalo je stanje u poljoprivrednoj zadrugi Žegar, odnosno koliko je Grad Obrovac subvencionirao PZ, je li bio jamac za kredite i ima li uopće kontrolu na zadrugom.
– Nismo davali jamstva za kredite mi, nego korisnici tih sredstava. Subvencionirali smo kamate, to smo morali, a rezultati su vidljivi. Stočni fond na području Grada Obrovca narastao je za 30 posto, a prošloga tjedna imali smo i sastanak sa službom za eko proizvode te će naši proizvodi biti brendirani oznakom “eko”, što automatski donosi bolji plasman i veću zaradu, odgovorio je gradonačelnik Župan, ističući kako je PZ Žegar napravila mnogo za Obrovac.




  GLASOVI ZA STRUJU?


Vijećnik Branislav Švonja kazao je kako je dobio informaciju kako struja dolazi u Čabriće i Krivodol, a navodno su mu mještani kazali da im je struja obećana ukoliko za skorašnje izbore dovedu 20 glasača iz Srbije te za sljedeće 50.
– Radi se o neuljudnoj provokaciji, to nije i ne smije biti točno. Struja za Čabriće se dovodi na državnoj razini, a bilo je upitno samo je li prije postojala i utvrđeno je da jest. U Krivodolu struje nije bilo i ne podliježe obnovi, ali ne znači da je neće biti, odgovorio je dogradonačelnik Stanko Mijić.