Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bez ploda čak i samonikle oblice cijepljene na divlju maslinu Olea oleaster

04.11.2011. 23:00
Bez ploda čak i samonikle oblice cijepljene na divlju maslinu Olea oleaster


– Urod je jako slab, ove će se godine preraditi vrlo malo maslina. Većina maslinara će proizvesti ulje samo za vlastite potrebe, a za prodaju će biti premalo, kaže Želimir Badurina, vlasnik Uljare “Lun”
Na Pagu se posljednjih godina maslinarstvo razvija u svim naseljima, ali kada se spomenu maslinici i maslinari, otočani redovito misle na Lun i lunjske maslinare, marljive nastavljače gotovo dvije tisuće godina stare tradicije, započete u doba starog Rima kada su na dijelu otoka koji se poput kažiprsta razvukao prema otoku Rabu posađene prve masline. Golem maslinik je prkosio burama i sušama, snijegu i ledu i bio je uz ovčarstvo, temelj opstanka stanovništva u svim naseljima koja su se posložila uz zapadnu obalu otoka, od Novalje do Tovarnela, odnosno Luna.
Kao u Izraelu
– Jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog s kamenom, na cijelom se svijetu sreće još samo na dva mjesta, u Izraelu i u Grčkoj. Međutim prema riječima stručnjaka, Lun ima primat po koncentraciji takvih stabala na malom prostoru te po njihovoj starosti. Zahvaljujući  svemu navedenom, dio tog područja je zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom, navodi Zoran Badurina-Rumešić iz Udruge lunjskih maslinara.
U studenom je u Lunu živo, beru se masline, odvoze se do uljare, čeka se na prve kapljice ulja. No, studeni ove godine u Lunu je počeo neobičnom tišinom u maslinicima.
Na divljim podlogama
– Loše je, gore ne može biti, suša je sve uništila, odgovaraju lunjski maslinari na pitanje kakav će biti ovogodišnji urod maslina. Samonikle oblice cijepljene na divlju podlogu, divlju maslinu Olea oleaster na koje su toliko ponosni, ove im godine neće izmamiti osmjeh na lice niti im omogućiti zaradu. Želimir Badurina, vlasnik Uljare “Lun”, čovjek koji je puno napravio za promociju lunjskih maslinika i lunjskog maslinovog ulja kaže kako ove godine, zbog posljedica dugotrajne suše, gotovo neće imati posla.
– Urod je jako slab, ove će se godine preraditi vrlo malo maslina. Većina maslinara će proizvesti ulje samo za vlastite potrebe, a za prodaju će biti premalo, kaže Badurina.
Uroda ima u maslinicima koje su maslinari navodnjavali, a Badurina se pita koliko se navodnjavanje isplatilo.
Ništa za prodaju
– Navodnjavanje je pomoglo, ali kada se izračuna koliko je vode potrošeno, pitanje je do koje je mjere to isplativo jer su troškovi navodnjavanja veliki, a te se troškove ne može nadoknaditi kroz cijenu ulja, kaže Badurina.
Na području Luna na površini od 400 hektara raste oko 80. 000 stabala maslina. U dobrim sezonama ubere se oko 250 tona maslina i po obitelji se proizvede oko 500 litara ulja. Od prodaje ulja zaradi se dobra godišnja plaća. No, ove godine maslinari od prodaje maslinovog ulja nemaju što očekivati.
– Mi smo ove godine, slikovito rečeno, na birou za zapošljavanje jer će se malo ubrati i malo preraditi, a to znači da gotovo i nećemo imati što prodavati, kaže Badurina.
Maslinari kažu kako su lošem urodu maslina pridonijeli i nametnici, maslinov moljac, maslinova muha i maslinov svrdlaš. Dok su maslinove moljce i maslinove muhe maslinari uspjeli uništiti, iznenadio ih je maslinov svrdlaš koji se razmnožio kao nikada prije i u maslinicima je napravio  veliku štetu. Teške posljedice ovogodišnje suše maslinari iz Luna će dugo pamtiti kao što će vjerojatno pamtiti i ovogodišnju, vrlo kratku berbu jer u lunjskim maslinicima berba uobičajeno traje do pred Božić, a ove godine će završiti već do konca studenog.