Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Boljkovac živnuo otkako je u pritvoru

04.11.2011. 23:00
Boljkovac živnuo otkako je u pritvoru


On vam je takav čovjek. Kada ga se želi slomiti, to kod njega izaziva upravo suprotan efekt, govori Boljkovčev sin Matija


Josip Boljkovac jučer je pola dana proveo u kratkom štrajku glađu. Do ranih poslijepodnevnih sati odbijao je uzimati hranu koja mu je nuđena u zatvorskoj bolnici na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu i to zato jer, kako doznajemo, članovima obitelji u prva tri dana pritvora nije bilo dozvoljeno da ga posjete.
– Tisuću posto mogu garantirati kako otac nije tip koji bi inače štrajkao glađu. Ovo je bio njegov protest zbog toga što nas još nije vidio – rekao nam je Boljkovčev sin Matija, kojeg smo dobili upravo u trenutku kad je u Odjelu za posjete Županijskog suda u Zagrebu konačno uspio ishoditi dozvolu da ode vidjeti oca. To će, kaže, učiniti tijekom subote.
U zatvorskoj bolnici
Boljkovac mlađi je mišljenja kako je uskraćivanje mogućnosti posjete u prvim pritvoreničkim danima očito bio pokušaj da se nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova psihički slomi. No, također dodaje kako ima informacije da mu je otac prilično dobrog raspoloženja.
– On vam je takav čovjek. Što je veća gužva oko njega, to je on jači i pribraniji. Kada ga se želi slomiti, to kod njega izaziva upravo suprotan efekt. Kažu mi kako je suprotno očekivanjima živnuo otkako je u pritvoru – kazao je Matija Boljkovac i dodao kako je ocu dosad uspio samo poslati novac kako bi imao za novine u zatvorskoj kantini.
Nakon što je u protekla tri dana nekoliko puta bio prevožen na relaciji Remetinec – bolnica, Boljkovac je od jučer, zbog kompliciranog zdravstvenog stanja koje iziskuje stalni nadzor liječnika, smješten u zatvorsku bolnicu. Njegov odvjetnik Anto Nobilo jučer je našem listu potvrdio da je uložio žalbu na rješenje o pritvoru. Također tvrdi kako je u slučaju Boljkovčevog privođenja upotrebljena prekomjerna sila, te ponavlja kako je cijela priča s fantomkama i dugim cijevima kod specijalaca, koji su ga uhitili bila obična predstava za javnost.
Nobilo je optimističan što se tiče mogućnosti pobijanja optužbi koje se stavljaju na teret Boljkovcu.
Streljanje u šumi
– U spisu nema nijednog jedinog dokaza koji bi potvrdio sumnje da je Josip Boljkovac zapovijedio streljanje tih ljudi. Nema nijednog svjedoka koji ga direktno tereti, a nema ga ni u zapovjednom lancu. Osim toga se niti ne zna još pouzdano koja je uopće jedinica izvršila streljanje – zaključuje Nobilo.
Boljkovca, podsjetimo, terete za ratni zločin protiv civila i to po zapovjednoj odgovornosti. Smatra se da je kao šef karlovačke OZN-e naredio da se, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, uhiti i kasnije strelja 21 civilna osoba. Streljanje su u šumi Vidanka – Curak kod Duge Rese izvršili pripadnici 3. čete 1. hrvatskog odreda KNOJ-a.


Problemi sa srcem, crijevima i bruhom




Niz zdravstvenih tegoba koje ima 91-godišnji Boljkovac je poduži. Od toga da ima problema sa srcem, preko problema s bruhom i perforacije oba crijeva zbog kojih je prošao dvije teške operacije, do nedavne operacije kukova.
– Ocu su mnogi sugerirali prije negoli je uhićen da ode u bolnicu zbog svog stanja. No, to je odbio – ispričao nam je njegov sin.