Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne slušaju glazbu i zavrću nogavice

04.11.2011. 23:00
Ne slušaju glazbu i zavrću nogavice


U Bosnu i Hercegovinu arapski vehabije došli su početkom rata devedesetih godina kao muslimanski borci. Uglavnom su bili pripadnici jedinice El Mudžahid, a upravo ovu postrojbu srpska strana optužuje za teška zlodjela protiv srpskih civila u BiH tijekom rata


Iako prošlotjedna bjesomučna pucnjava po američkom veleposlanstvu u Sarajevu nije najgori događaj koji se povezuje s pripadnicima vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini, Jašarevićevi hici izazvali su dosad najveću akciju protiv vehabija, a u susjednu državu pohrlili su i agenti američkog FBI-ja. Općepoznato je da su pripadnici ovog ekstremnog islamskog pokreta već godinama, točnije od početka devedesetih, nastanjeni u nekim područjima BiH, osobito na području Zenice, Kalesije, Žepče, Bugojna, Visokog i Travnika, no tek je trostruko ubojstvo obitelji Anđelić iz Konjica, na Badnjak 2002. godine, koje je počinio pripadnik vehabija Muarem Topalović, uključilo alarm upozorenja BiH vlastima.
Korijeni u Saudijskoj Arabiji
Nema sumnje da će najnovije rešetanje Melvida Jašarevića po zgradi veleposlanstva SAD-a označiti prekretnicu u odnosu prema ovoj zajednici čiju ratobornost velika većina muslimanskih vjernika na ovim prostorima smatra nespojivom s tradicionalnim islamom. Štoviše, neki od vodećih islamskih učitelja smatraju da vehabije štete islamskoj vjeri u BiH i strahuju čak od tzv. alžirskog sindroma gdje su mnogi muslimani zbog nasilnog vehabijskog učenja prešli na kršćanstvo.
Tko su vehabije i koje su osnovne karakteristike tog pokreta koji sve više postaje problem i teret službenoj politici Sarajeva?
Korijeni vehabijskog pokreta nalaze se u Saudijskoj Arabiji, a osnovao ga je arabijski filozof Muhamed bin Abdul Vahab u 18. stoljeću. Riječ je o ogranku sunitskog islama, religioznom pokretu ekstremnog karaktera. Njegovi sljedbenici protive se bilo kakvom uvjerenju osim onoga da je Bog jedan i jedini. Poštuju jedino zakon Kurana smatrajući da je grijeh zazivati u molitvi bilo kojega od svetaca ili proroka. Njihova je značajka doslovna interpretacija Kurana. Zanimljivo je da ne priznaju naziv vehabije, koji za njih ima negativan prizvuk, već se najčešće deklariraju kao mudžahedini.
Utemeljitelj pokreta Vahab proveo je život u arabijskoj Medini, ali je, nakon što je prognan iz rodnog grada Ujajne, učenje propovijedao i po iračkim i iranskim gradovima. Njegovo učenje u širim islamskim krugovima oduvijek je smatrano kontroverznim. Od sredine 18. stoljeća pleme vehabija uspjelo je uspostaviti kontrolu nad cijelom Arabijom, a kad je 1932. utemeljena Saudijska Arabija vehabijsko učenje postala je državna ideologija.
Žele uvođenje šerijatskog zakona
Vehabijski se članovi i vanjskim izgledom nastoje razlikovati od ostalih muslimanskih vjernika, pa tako briju brkove i zavrću nogavice, što se vidjelo i na Melvidu Jašarevića dok je s ulice i sa strojnicom u rukama ispaljivao više od sto hitaca na zgradu američke ambasade. Vehabije zahtijevaju odvajanje žena od muškaraca, kako na poslu tako i u školstvu, a protive se i slušanju glazbe. Također, vehabijske žene pokrivaju lice, u čemu ipak nisu izuzetak u islamskom svijetu.
Radikalni vehabijski islam svoje pobornike ima najčešće u raznim ekstremističkim organizacijama koje provode ili podupiru sveti rat džihad.
U Bosnu i Hercegovinu arapski vehabije došli su početkom rata devedesetih godina kao muslimanski borci. Uglavnom su bili pripadnici jedinice El Mudžahid. Upravo ovu postrojbu srpska strana optužuje za teška zlodjela protiv srpskih civila u BiH tijekom rata. Samu vehabijsku organizaciju osnovali su Bošnjaci koji su učenje preuzeli od arapskih vehabijskih boraca.
Svojim rigidnim stavovima – predlaganjem uvođenja šerijatskog zakona ili podređenom ulogom žene u bosanskohercegovačkom društvu (kakvu i danas imaju žene Saudijske Arabije) – vehabije izazivaju zgražanje i osudu bošnjačkog stanovništva, a slučaj Jašarevića potvrđuje da će se ta država morati suočiti sa sve većom prijetnjom vehabija za njenu sigurnost, ali i opasnošću od ugrožavanja odnosa sa Zapadom, prije svega SAD-om.