Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Neimaština krivac za nezdrave obroke

04.11.2011. 23:00
Neimaština krivac za nezdrave obroke


Najjeftinija je svinjetina i ona se najviše prodaje. Mi prodajemo dobru ličku teletinu, koja stoji 65 kuna po kilogramu, a kupuje se najviše za blagdane, čak i za nedjeljni ručak vrlo rijetko, kaže mesar


U posljednjih nekoliko godina, od kad je u svijetu zavladala gospodarska kriza, ljudi mijenjaju svoje navike, među kojima su u prvom redu prehrambene. Dokazuju to i brojne ankete koje su za to vrijeme provedene u zemljama diljem svijeta, a koje upućuju na to da se zbog povećanja cijena prehrambenih proizvoda, ljudi sve nezdravije hrane.
Uvozna teletina
Ovih je dana i u Hrvatskoj odjeknula vijest o tome kako zbog sve slabije kupovne moći Hrvati najviše jedu svinjetinu i krumpire, što je najnezdraviji izbor, dok se kvalitetnije meso nađe tek na blagdanskim stolovima. Kako doznajemo u pojedinim zadarskim mesnicama, na ribarnici i štandovima na tržnici, drugačije nije ni u Zadru.
– Cijene mesa se u posljednje vrijeme nisu mijenjale, ali kvalitetno meso se kupuje sve rjeđe. Najjeftinija je svinjetina i ona se najviše prodaje i to šnicle, koje kod nas stoje 36 kuna po kilogramu, i kotleti, koji su kunu jeftiniji. Mi prodajemo dobru ličku teletinu, koja stoji 65 kuna po kilogramu, a kupuje se najviše za blagdane, čak i za nedjeljni ručak vrlo rijetko, kaže mesar u jednoj zadarskoj mesnici, istaknuvši da Zadrani uz svinjetinu u drugim mesnicama ili u trgovačkim centrima vrlo često kupuju i uvoznu teletinu, koja je jeftinija i od junetine, što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti.
– Teletina ne može biti jeftinija od 60 kuna po kilogramu, a trgovački centri nerijetko reklamiraju znatno jeftiniju teletinu što znači da je riječ o uvoznom mesu koje, naravno, ne podrazumijeva but i kvalitetne dijelove mesa, pojašnjava mesar, naglasivši da su njegovi najvjerniji kupci Zadrani koji poznaju podrijetlo mesa i redovito svoj mesni obrok kupuju na istom mjestu.
Drugačije nije ni kada je u pitanju kvalitetna riba, a što potvrđuju i prodavači na zadarskoj ribarnici ističući kako Zadrani najviše kupuju onu najsitniju i pritom najjeftiniju ribu.
Srdela i blitva
– Ja prodajem školjke, orade, srdele, manule, lignje, sipe i hobotnice, a najviše se prodaju srdele i manule koje stoje 20 kuna po kilogramu. Po prometu se zaista vidi da ljudi nemaju novaca. Šetaju ribarnicom, gledaju, raspituju se o cijeni i onda tek za vikend kupuju, kazala je prodavačica na ribarnici s kojom se složila i druga prodavačica, koja, s obzirom na to da prodaje samo orade po cijeni od 60 do 80 kuna po kilogramu, ovisno o veličini, osjeća krizu.
– Nikad se nije slabije prodavalo, pa čak ni za nedjelje i blagdane. Razlog tome je cijena, naravno, a kriza se najviše osjeti ove godine, kazala je ova prodavačica.
Iako je sezonsko voće i povrće najsvježije na zadarskoj tržnici, ni tamošnje prodavačice nisu zadovoljne prodajom, a razlog tome je sve veća štednja Zadrana na svemu pa i na zdravim namirnicima.
– Trenutačno se najbolje prodaje blitva koja stoji 12 kuna po kilogramu, a ne zaostaju ni cvjetača, salata i kupus. Cijene se nisu mijenjale, a pad prometa se najdrastičnije osjetio prije nešto više od dvije godine i takva je situacija ostala do danas, kazala je prodavačica na štandu s povrćem koje uzgaja u Šopotu.
Prodavačica na susjednom štandu s voćem ističe da su trenutačno najprodavanije mandarine, no s prodajom nije zadovoljna.
– Mandarine su sad aktualne, stoje deset kuna po kilogramu i zapravo jedino njih kupuju. Kad prođe sezona mandarina, tek tamo iza Božića, najviše će se prodavati jabuke. Prodaja je uglavnom jako loša, nikad lošija sezona nije bila, jer ljudi sve nešto ‘usitno’ kupuju, a najviše obilaze, gledaju i dive se kako sve lijepo i svježe izgleda i na tome sve staje, jada se prodavačica.