Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkazana radionica

04.11.2011. 23:00
Otkazana radionica


Radionica za poslodavce koja je bila najavljena za ponedjeljak u okviru projekta socijalnog uključivanja liječenih ovisnika FENIKS, odgođena je zbog nikakvog odaziva poslodavaca. Radi li se o njihovoj nezainteresiranosti za zapošljavanje liječenih ovisnika ili jednostavno o nedostatku potrebe za radnom snagom, uopće, teško je reći. U svakom slučaju, neodazivanjem poslodavaca potvrdilo se ono što je zaključeno i na javnoj tribini održanoj u okviru istog projekta – da u destigmatizaciji i resocijalizaciji liječenih ovisnika nedostaju jedino poslodavci.
Projekt FENIKS provode Organizacija za građanske inicijative (OGI) iz Drniša u partnerstvu s Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom u Šibeniku i Općinom Kistanje. Projekt se provodi iz sredstava europskog programa IPA – Razvoj ljudskih potencijala na području Šibensko-kninske i Zadarske županije. U Zadarskoj županiji OGI-ju je partner i zadarska Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat.
– Pozivi su poslani na sve relevantne adrese poslodavaca i nisu se odazvali. To samo potvrđuje ono da u Zadru civilni sektor i institucije izvrsno surađuju u prihvatu i školovanju liječenih ovisnika, čak i u prevenciji ovisnosti, ali sustav resocijalizacije zakazuje na zapošljavanju, kaže Siniša Kabić, predsjednik Udruge Porat.
Slično se pokazalo u provedbi ovog projekta u Šibeniku. Dosad su u Zadru održani Info-dan za liječene ovisnike, gdje se pokazalo da ima dosta zainteresiranih liječenih ovisnika. Održana je i javna tribina “Zapošljavanjem do resocijalizacije”. Zaključilo se da je sustav postavio dobar okvir kroz Projekt resocijalizacije i projekt poticanja zapošljavanja liječenih ovisnika, kojim poslodavac za zapošljavanje liječenog ovisnika na godinu dana može dobiti oko 30.000 kuna.
– Pozivamo sve poslodavce da nas kontaktiraju, da se raspitaju za svoja prava i da imaju povjerenja u projekt i u ljude koji su zaslužili i kojima je jako potrebna druga šansa, ističe Kabić.