Poslijeporođajnu tugu ima 80 posto žena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sandra Nakić, zadarska znanstvenica i članica Matice Zadrana

U nizu svojih popularnih predavanja Matica Zadrana je ovoga četvrtka organizirala još jedno. Pod naslovom "Psihički poremećaji u trudnoći i nakon poroda" organizirano je predavanje mlade zadarske znanstvenice i članice Matice Zadrana Sandre Nakić. Psihologinja dr. sc. Sandra Nakić je zaposlena u Klinici za ženske bolesti i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, a premda mlada, rođena je 1984. godine, već je dobila više nagrada i stipendija.

Njezino predavanje došlo je pratiti dosta Zadrana, pa su se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru pored njezinih kolega studenata psihologije, okupile i učenice Medicinske škole, ali i više zadarskih liječnika, posebno ginekologa. Bio je tamo i pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije dr. Josip Kraljić, kojemu je predsjednik Matice Zadrana Ivo Babić posebno zahvalio za pružanje podrške i pomoći u organiziranju sličnih predavanja na temu zdravstva.

Naime, ova znanstvenica je govorila o najčešćim psihičkim poremećajima u trudnoći i poslije poroda, kako prepoznati te poremećaje i kako ih tretirati i liječiti.

Iznijela je podatak da deset posto žena nakon poroda ima depresiju, a poslijeporođajnu tugu čak 80 posto žena, dok se smatra da oko 35 posto žena doživljava anksiozne poremećaje, odnosno tjeskobu, strah, pa i tjelesnu uznemirenost. Takav poremećaj je veći kod žena koje su rodile prvi put, kod onih koje dijete donose carskim rezom ili su rodile prijevremeno. No, istaknula je, to je normalno i proći će, takvoj ženi treba podrška okoline. Ali najteži oblik postporođajnog poremećaja je psihoza, koja se ipak javlja kod maloga broja rodilja. Isto kao i PTSP, od kojega također obolijevaju trudnice i rodilje. Postporođajnu depresiju mogu imati i očevi, zabilježeno je da čak tri posto očeva preživljava psihičke poremećaje nakon porođaja njihove partnerice.

Dr. sc. Sandra Nakić je detaljno objašnjavala različite tipove psihičkih poremećaja kod majki, njihove odnose s djetetom, s partnerom, medicinskim osobljem, naglasivši da su psihički poremećaji puno veći nego se to obično misli, a na njih utječe niz različitih čimbenika. Ipak, svi se ti poremećaji mogu uspješno liječiti, samo treba zatražiti stručnu pomoć, koja se ženama najčešće pruža preko prigodnih radionica, savjetovanja i slično.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno