Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U utorak počinje cijepljenje

04.11.2011. 23:00
U utorak počinje cijepljenje


U zadarskim ordinacijama opće i obiteljske medicine u utorak 8. studenoga počinje cijepljenje protiv sezonske gripe. Tu informaciju potvrđuje dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, gdje je jučer stigla 21 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe.
Cjepiva će do ponedjeljka biti distribuirana ordinacijama obiteljske i opće medicine, tako da u utorak cijepljenje može početi.
Inače, za ovogodišnju sezonu gripe Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 600 tisuća doza cjepiva. Kao što je i najavljeno, cijepljenje protiv gripe i ove godine u svim hrvatskim županijama počet će u isto vrijeme, odmah nakon isporuke cjepiva županijskim zavodima za javno zdravstvo.
– Cijepljenje protiv gripe počet će utorak, do kada će ordinacijama opće i obiteljske medicine biti isporučenje naručene doze cjepiva protiv ovog virusa. Kao i lani, za Zadarsku županiju naručili smo 20 tisuća doza cjepiva, što će biti dovoljno za ovogodišnju sezonu cijepljenja protiv sezonske gripe, govori dr. Alan Medić, dodajući da će se građani moći cijepiti i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.
Naručene količine cjepiva zadovoljit će potrebe za cijepljenjem svih predviđenih kategorija kojima je ono prije svega namijenjeno i besplatno, dakle, osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenom osoblju i trudnicama. Osobe koje ne spadaju u kategorije tzv. obveznog cijepljenja, cjepivo će plaćati 65 kuna.
– Što se tiče cjepiva i cijepljenja sve ostaje isto kao i prošle godine. Lani smo imali normalnu epidemiološku godinu, tako da je u Hrvatskoj bilo prijavljeno oko 55 tisuća oboljelih, kaže dr. Medić, dodajući da nije riječ o zanemarivom broju oboljelih od gripe, tako da se cijepljenje preporučuje svima, osobito rizičnim skupinama.