Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zatražio službeni imunitet jer je radio u Uredu nacionalne sigurnosti SAD-a?!

04.11.2011. 23:00
Zatražio službeni imunitet jer je radio u Uredu nacionalne sigurnosti SAD-a?!


Petrov se pozvao na službeni imunitet jer tvrdi da je radio u Uredu nacionalne sigurnosti u Americi, no ostalo je nejasno o čemu je zapravo riječ. Zbog toga je uputio i dopis Veleposlanstvu SAD-a s čime je upoznato i Sudsko vijeće, no odgovor na adresu zadarskog Županijskog suda još nije stigao


Renato Petrov (43) jedini Hrvat kojemu se danas sudi zbog ratnog zločina počinjenog nad njegovim sunarodnjacima, nevinim žrtvama pokolja u Škabrnji 18. studenog 1991. godine i jučer je u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru, ušetao u sudnicu nadmenog i bahatog držanja ostavljajući dojam čovjeka koji je siguran u sebe i kojeg ništa ne može “izbaciti iz takta”.
Kada je na početku ročišta koje je u petak ubrzo bilo i odgođeno, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić napomenuo kako je došlo do promjene članova Sudskog vijeća, Petrov je inzistirao na objašnjenju.
Sudac Babić mu je na to pojasnio kako je do promjene Vijeća došlo jer je jedan od članova, sudac Vladimir Mikolčević sudjelovao u “slučaju Škabrnja”, pa je njegovo mjesto zamijenila sutkinja Dijana Grancarić i, kako je naglasio Babić “to je jedini razlog”.
Petrov se potom pozvao na službeni imunitet jer je proteklih godina, kako je više puta ponovio, radio u Uredu nacionalne sigurnosti u Americi, no ostalo je nejasno o čemu je zapravo riječ. On je zbog toga uputio i dopis Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu početkom prošlog mjeseca s čime je upoznato i Sudsko vijeće, a navodno ga je u pritvoru posjetio i njihov službenik, no odgovor na adresu zadarskog Županijskog suda još nije stigao.
Potom je rasprava odgođena jer se na sudu zbog promjene adrese nije pojavio ključni svjedok Mladen Uzelac koji danas živi u Srbiji, a kojeg je na prvoj raspravi spominjao svjedok Bruno Ivković iz Vukovara. Ivković je tada prepričao kako je za Renata Petrova čuo još dok je bio i u kninskom zatvoru od čovjeka imenom Mladen Uzelac koji je po nacionalnosti Srbin, a koji je robijao zbog ubojstva strica. S njim je Ivković jednom prigodom imao priliku kratko razgovarati i on ga je pitao poznaje li Renata Petrova.
– Uzelac je bio pripadnik paravojnih srpskih postrojbi. Radio je u zatvorskoj kuhinji i tada mi je dao komad kruha jer sam bio među najmlađim zatvorenicima i ranjen. Pitao me je li me ispitivao Renato Petrov, a ja sam mu odgovorio da me on tukao, a ne ispitivao. Rekao mi je da je s njim bio u istoj postrojbi u napadu na Škabrnju. Ispričao je kako su ušli u jednu kuću u kojoj je za stolom sjedio starac. Uzelac je starca htio izvesti iz kuće, ali mu je Petrov na to spočitnuo otprilike kao, što se “ti baviš tim starcem”. Izvadio je pištolj i ubio čovjeka hicem u glavu. Uzelac mi je još rekao kako je Petrov bio među zapovjednicima njihove vojne policije – posvjedočio je tada Bruno Ivković, a optuženi Petrov prigovorio je njegovu svjedočenju optužujući ga da laže.
Suđenje će se nastaviti kad Sudsko vijeće uspije doći do nove adrese Mladena Uzelca u Srbiji koji bi se, kako je rekao sudac Babić, mogao ispitati i video linkom na splitskom sudu koji je najbliži i za to opremljen te bi se neposredno trebali suočiti svjedok Ivković i Uzelac. Na to je prigovorio odvjetnik Renata Petrova, Dragan Jovanić smatarajući kako je “traženje Uzelca po treći put odugovlačenje sudskog postupka dok je njegov branjenik u pritvoru”.