Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jerolimov: Zadarska nagrada je ispred svih

Autor: Luka Perić

04.11.2012. 23:00
Jerolimov: Zadarska nagrada je ispred svih

Foto: PIXSELL



Uvijek sam bio i ostao Zadranin, čvrsto vezan obiteljskim, prijateljskim i sportskim vezama. Sve moje kolege u inozemstvu znale su da sam ja i iz Zagreba i iz Zadra, kaže Vjekoslav Jerolimov


U službenoj biografiji Vjekoslava Jerolimova upisano je četrdesetak nagrada i priznanja koja su mu tijekom radnog vijeka dodijelile hrvatske i svjetske strukovne udruge, orden Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, članstvo u akademijama, mandati prorektora Zagrebačkog sveučilišta, dekana Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 355 radova, četiri autorska udžbenika… Ove je godine dobio Nagradu Grada Zagreba za rad i doprinos gradu, no prihvaćanje prijedloga Hrvatskog stomatološkog društva da mu Grad Zadar dodijeli nagradu za životno djelo doživio je posebno.
– Zato što nitko nije prorok u svom mjestu, pola u šali, pola u zbilji reći će Jerolimov upitan da usporedi ove dvije posljednje nagrade.
Zadranin iz Zagreba
– Nagrada Grada Zagreba bila je za cjeloživotni znanstveni rad, doprinos radu Stomotaloškog fakulteta, gdje sam bio prodekan i dekan. Teško je usporediti te dvije nagrade. Svaka je značajna ali ako moram birati, dao bih prednost zadarskoj. Ja sam uvijek bio i ostao Zadranin, čvrsto vezan obiteljskim, prijateljskim i sportskim vezama. Sve moje kolege u inozemstvu znale su da sam ja i iz Zagreba i iz Zadra. Zagreb je grad gdje sam ostvario svoju karijeru, gdje živim praktički 50 godina, no to nije izbrisalo Zadranina iz mene.
U Zagrebu živi velika “kolonija” zadarskih intelektualaca koji su u metropolu krenuli prvo da bi se obrazovali, a onda i ostvarili u struci.
– Mnogi su primjeri da se ljudi dolaskom u neki grad odrode od matice, asimiliraju. Moje iskustvo govori da Zadrani u Zagrebu žive vrlo kvalitetno i smatraju se njegovim građanima, ali ne zaboravljaju svoj grad, ne nameću svoje podrijetlo, mentalitet i kulturu Zagrepčanima, nego na vrlo urban način kombiniraju oboje. Ja spadam u one koji su oduvijek bili Zadrani, to sam s ponosom isticao i to je uvijek bilo sa simpatijama prihvaćeno.
Vezan uz ozbiljnu glazbu i vaterpolo
Rođen je u Osijeku 1945. gdoine, gdje je nastavnička služba zatekla njegova oca Nikolu, koji je u Zadru ostavio veliki trag kao direktor i profesor u Gradsko muzičkoj školi, u RKUD-u Petar Zoranić i u Gradskoj filharmoniji, dok se nije ugasila. Razlozi su to zbog kojih i jedna zadarska ulica nosi njegovo ime. Kao polaznik srednje glazbene škole u Zadru Vjekoslav se sprijateljio s mnogim glazbenicima koje je odgajao njegov otac: Igor Kuljerić mu je bio kum, s Pavlom Dešpaljem se i danas viđa. Iz glazbenih voda je i pokojni Ivica Stamać, s čijim je bratom Antom, književnikom, često zajedno u Akademiji…
Osim glazbeničkih, Jerolimova sa Zadrom vežu i sportska prijateljstva. Djetinjstvo je proveo na Kolovarama u kući koja je bila ne jednoj strani bazena, dok je na drugoj strani bila ona Ratka Rudića. S njima je u ekipi bio i Boris Labar, priznati hrvatski hematolog, a ta su prijateljstva živa i danas.
– Jedno sam vrijeme čak nastupao i u službenim utakmicama, doduše u Cardiffu, gdje sam išao na znanstvenu suradnju. U vaterpolu sam praktički cijeli život. Prije 15-ak godina Mladost i Medveščak formirali su veteranski klub. Treniramo dva puta tjedno, odlazimo na brojna natjecanja, tako smo prije desetak godina osvojili zlato na veteranskoj olimpijadi. Sport mi je u životu bio neka vrsta nadopune, moja druga polovica. Kad si u sportu navikneš na poraze i pobjede, kaže Jerolimov, koji se naziva “počasnim članom” zadarskih veterana, s kojima je igrao.
Nema mirovine u penziji
Oduševljen je gradnjom zadarskog bazena, koji je nedostajao njegovoj generaciji kako bi udarila temelje jednom prvoligaškom klubu.
– Bazen na Višnjiku je izvrstan za razvoj plivačkih, skakačkih i vaterpolskih kadrova. Treba, naravno, niz godina rada, kvalitetnih trenera ali i novca da se napravi pravi rezultat. No glavni je preduvjet sada tu.
Iako je formalno u mirovini, njegove aktivnosti nisu smanjene. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je tajnik Odbora za orofacijalne bolesti, organizator je različitih simpozija, član uredništva Akademijinog časopisa Rad, organizira tribine, piše novu knjigu o povijesti Hrvatskog stomatološkog društva, čiji je predsjednik, planira međunarodni kongres stomataloškoig društva kojim će biti proslavljena 110. godina postojanja…
– U penziji sam, ali ne u mirovini, poručuje Jerolimov.


Obitelj Jerolimov




Vjekoslav Jerolimov izdanak je obitelji koja je dala mnoge poznate Zadrane. Njegova oca Nikolu grad je nagradio imenovanjem jedne ulice, a majka Jelena je kao dugogodišnja nastavnica u OŠ Petra Preradovića svojedobno, također dobila nagradu Grada Zadra. Brat Pavle je poznati zadarski publicist, dugogodišnji suradnik Zadarskog lista, sestra Željka Matulina je sveučilišna profesorica, a druga, Ivančica Bronić, likovni je pedagog u OŠ Šimuna Kožičića Benje.


Na bazen na Kolovarama trebalo bi postaviti balon


Kao pasioniranog vaterpolista i nekoga tko je odrastao na Kolovarama, Jerolimova privlači mogućnost da se tamošnji gradski bazen bolje iskoristi.
– Split je svojedobno renovirao svoj gradski bazen, a možda bi se i na Kolovarama, u boljim financijskim vremenima, moglo napraviti balon pa bi u njemu građani mogli i zimi uživati. Onaj položaj je bogomdan, rijetki gradovi to imaju.