Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kadeti i juniori: Problem realizacije i imperativa pobjede

Autor: Čedo Fabulić

04.11.2012. 23:00
Kadeti i juniori: Problem realizacije i imperativa pobjede


Osim manjka bodova za mlađe kategorije Zadra nije dobra vijest ni da se u borbi za ostanak računa i plasman seniorske momčadi, koja je posljednja u Prvoj HNL


U Prvoj HNL mladih kadeti i juniori Zadra u zajedničkom skupljanju bodova ne stoje baš sjajno jer su kadeti pretposljednji na ljestvici, a juniori oko sredine. Nije dobra vijest ni da se u borbi za ostanak računa i plasman seniorske momčadi, koja je posljednja u Prvoj HNL. Kod mladih još su tri kola do kraja prvog dijela prvenstva, a kadeti i juniori odmjerit će snage još s Rijekom, Slaven Belupom i Hajdukom.
– U ta tri kola pokušat ćemo se domoći nešto bodova da bismo bili malo mirniji u natjecateljskom pogledu. Mi smo još prije početka sezone prognozirali da će rezultati biti nešto slabiji, istina, ne baš u ovolikoj mjeri. Najveći nam je problem što nemamo dovoljan broj igrača koji su u stanju nositi rezultat. U prvu skupini igrača uvrstili smo igrače ulaznoga kadetskog godišta (1997.), koji su prošle sezone postigli dobar rezultata, bili su prvaci u pionirskoj Dalmatinskoj prvoj ligi. Tako su u sadašnjoj momčadi od polovice do dvije trećine igrača upravo to godište. S obzirom na to u ovom uzrastu ne može se graditi igra jer su prevelike razlike u pionirskoj ligi i i kadetskom uzrastu na razini Hrvatske – kaže Zoran Erlić, trener kadeta i dodaje:
Teško do golova
– Odlučili smo dati više šanse uzrastu 1997., premda nitko ne brani i starijima da napreduju. Naprotiv, imamo među njima i pozitivnih primjera igrača kojih nije bilo nigdje, a sada su u prvom sastavu. Ovi mlađi u ovom trenutku ne mogu se nositi s konkurencijom, stoga su i rezultati takvi kakvi jesu. u početku sezone bili smo dobri, kasnije je došlo do problema i na vidjelo su izašle negativne karakteristike. Počeli smo primati dosta golova, a prema naprijed nismo bili učinkoviti. Uspio sam, donekle stabilizirati momčad i nismo primali toliko golova, no ostao je problem realizacije. Već osam utakmica smo bez postignutog gola, što samo po sebi nešto govori. jako puno radimo na završnici, međutim, kao da nam je gol začaran. Ne preostaje nam ništa drugo nego rad i rad, a svaki rad je na kraju donio nešto, pa se nadam da će i ovaj.
Napredak Perice
Trener juniora Josip Butić kaže:
– Kad je riječ o rezultatu, dosta loše smo počeli, ali je igra unatoč tome bila dobra. Stvarali smo dosta prilika, a neke smo utakmice stvarno nevjerojatno izgubili. Primjerice protiv Intera u Zadru ili u gostima protiv Cibalije. Uz to pratili su nas izostanci bitnih, ali ozlijeđenih igrača, koji su bili nositelji kvalitete prijašnjih sezona u svojim generacijama, poput Viduke i Potočnjaka, a Gržan je bio malo korišten jer je igrao za seniore. Zadovoljan sam igrom, ali ne i plasmanom premda je jedini kiks bio protiv Marsonije u Slavonskom Brodu, s ta tri boda bili bismo u sredini ljestvici.
Pojedinci?
– Veseli me napredak pojedinaca iz naše selekcije. Sada je trenutačno “isplivao” Stipe Perica što pokazuje da smo na pravom putu, a jako blizu su i Čirjak, Ikić, Paleka, Colić, Jurjević, koji su već participirali prvom sastavu. Treba reći da je u seniorskoj momčadi velika većina naših juniora. U ova tri preostala kola pokušat ćemo izboriti još koji bod i ostati tu na sredini ljestvice. Uz ozlijeđene, koji će se vratiti na proljeće, nadam se da ćemo za nekoliko pozicija napredovati na ljestvici. Neki klubovi u našoj ligi, kao što su Split, Lokomotiva… “privilegirani” su, osigurali su ostanak budući da su im seniori pri vrhu ljestvice. S druge strane nama ostaje borba za ostanak, jer su nam seniori tu gdje jesu. Takav imperativ rezultata se loše odrazio na naš učinak – napominje Butić.