Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izložba portreta vladara noćne scene

04.11.2013. 23:00
Izložba portreta vladara noćne scene


Stephan Lupino se ovaj utorak, 5. studenog, „vraća” korjenima svog svjetskog uspjeha. U galeriji Bowery u New Yorku izlaže 15 fotografija nastalih osamdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme dok je živio u „Velikoj jabuci”. Lupina su u to doba zvali kraljem newyorškog noćnog života jer je svojim fotoaparatom ovjekovječio najznačajnije osobe i trenutke tada mnogo dekadentnijeg New Yorka. Specifičan u nastupu, i sam izgledom i ponašanjem dijelom noćnog života američke metropole, Lupino je tijekom osamdesetih imao pristup u područja na koja i nije mogao svako doći. Jedno od tih mjesta bio je i čuveni noćni klub Area, nakon 54-ice, omiljeno okupljališe newyorške elite.
Vremena koja su zauvijek prošla
– U klub 54 si mogao ući ako si imao novaca, bez obzira na svoju poziciju na gradskoj show buisness sceni. U Areu ne, klub je bio isključivo za birano društvo, creme de la creme. Ako nisi bio faca, bez obzira koliko si „težio”, vrata Aree su ti bila zatvorena. A to je onda klubu davalo još elitniji, još prestižniji status. Kako su meni u to doba bila otvorena sva vrata New Yorka, radio sam i u Arei, napravio čitave serije fotografija tada vladara noćne scene grada. E upravo te fotografije izložit ću u galeriji Bowery. Povod za izložbu je predstavljanje knjige o spomenutom klubu, a u okviru koje će se naći i brojne moje fotografije iz tog vremena, naglašava Lupino.
Najpoznatiji hrvatski fotograf, svjetskog glasa, dodaje da je čest gost New Yorka, uostalom ima i američko državljanstvo. No, ona vremena su zauvijek prošla.
– Nije ni New York kao što je nekada bio. Biznis je zavladao i istisnuo umjetnike, umjetnička scena nije više tako jaka, tako slobodna, a ni masivna. Osamdesetih godina umjetnici su dominirali centrom grada, a sada su najprestižnije lokacije zaposjeli poslovni ljudi, a umjetnici su se pod pritiskom velikih najamnina prostora za život i rad raštrkali po periferiji grada, ističe Lupino.
Ipak, svaki odlazak tamo veseli ga, kaže, željan je stare „škvadre”.
Dogodine skulpture u Miamiju
– Baš me zanima tko je ostao, kako izgleda ekipa, kako se drži Erick Goode, vlasnik Aree, a danas vlasnik galerije Bowery u kojoj je izložba i istoimenog hotela, zaključuje Lupino.
Osim izložbe slika, Lupino priprema još jedan američki projekt, izložbu svojih skulptura u Miamiju početkom iduće godine. Neke će radove prenjeti iz newyorške galerije Ralph Pucci, gdje su bili izloženi sredinom prošlog svibnja, a neke tek priprema. Centralni eksponat bit će čak 3,8 metara visoka skulptura u bronci – „Fire lovers” koju upravo dovršava i čiju fotografiju je među prvima ustupio Zadarskom listu.