Trud i ponos na djelima zadarskih likovnih umjetnika

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Zadar na hrvatskoj karti kulture predstavlja točno toliko koliko predstavlja svaki njen umjetnik ponaosob, a činjenica je da u zadru žive ponajbolji umjetnički fotografi kao i najrelevantniji kipari. Na nama je koliko će ove izložbe biti revijalne i reprezentativne, kazao je Tomislav Marijan Bilosnić na jučerašnjem otvorenju godišnje izložbe HDLU Zadar u povodu blagdana sv. Krševana i proslave Dana Grada Zadra.

Suraćeve fotografije

Jučer su u „krletkama" u Kneževoj palači izloženi radovi četrdesetak članova HDLU-a na kojima su zastupljene brojne tehnike; akvarel, gvaš, olovka... Čast otvorenja izložbe pripala je predstavniku Grada, pročelniku Upravnog odjela za kulturu i sport Radovanu Dunatovu, a do kraja mjeseca u prostoru Narodnog muzeja Zadar moći će se razgledati i skulpture više autora, od kojih izdvajamo one Josipa Špralje i jegove kćeri Elene Špralje Saldini. Svoje fotografije izložio je i Stipe Surać, a svoje crteže Valentino Radman.

Predsjednik HDLU-a Ivo Govorčin istaknuo je važnost pomoći Grada Zadra bez koje bi se, kaže, bilo teško održati:

- U ovom našem društvu kultura bi postala marginalan dio, ustanovio je Govorčin, dok je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš istaknula izvrsnost umjetnika koji gostuju ovog mjeseca kod njih:

Kako upoznajemo autore

- Veliki umjetnici koji su autori ovih slika ovih slika i skulptura nam sa svakom slikom i svakim svojim ostvarenjem predstavljaju i dio sebe. Preko njihovih radova upoznajemo i same autore jer umjetnost i umjetničko izražavanje uvijek sadrži dio osobnosti umjetnika i bez tog dijela ne bi bilo potpuno. Zastajanjem kraj svake slike i skulpture možete iz njih pročitati trud koji je u njih uložen i ponos koji se osjetio kad su bili dovršeni, opisala je Peroš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno