Dobro će doći i 5.630 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Brusač Neven Glavić

Bio sam od početka u cijeloj toj priči kada smo kao  Udruženje obrtnika inicirali dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima te s tom inicjativom "krenuli" prema Gradu.  Srećom, naišli smo na sluh i razumjevanje pa su se lani prvi put te  potpore i dodijelile. Drago mi je da sam ove godine i ja na tom popisu. Iznos nije veliki, ali u ovim vremenima kada nam je svima  teško - svaka pomoć dobro dođe. Svakoga mjeseca treba plaćati obveze pa će mi i taj iznos od 5.630 kuna svakako dobro doći. U svakom slučaju sam zahvalan - komentirao je jučer jedini preostali  brusač u Zadru - Neven Glavić koji ima obrt u centru grada, na Poluotoku kod zadarske pijace.

23 obrtnika udovoljilo kriterijima

Riječ je o natječaju, odnosno javnom pozivu kojeg je i ove godine  raspisao Grad Zadar za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim  obrtima za ovu godinu.

Natječaj je bio otvoren od 9. rujna do 9. listopada 2015. godine, a  prijavilo se 25 obrtnika od kojih je 23 udovoljilo zahtjevima i kriterijima za dodjeljivanje potpora. S obzirom na to da ih se ove godine  moglo dodijeliti najviše 20, u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna  jer je toliko bilo predviđeno gradskim proračunom, nakon zaprimanja zahtjeva izvršeno je bodovanje i dobila se konačna lista onih  obrtnika koji su dobili novčanu potporu.

- Ukupan iznos traženih potpora s valjanom dokumentacijom  bio je 177.594,53 kuna, a kako je ukupni iznos zahtjeva za potpore  iznosio više od planiranih, odobreni iznosi po zahtjevima umanjili  su se svima u jednakom postotku i to za 43,69 posto - pojasnio je  Ivica Katić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo  Grada Zadra.

Prema unaprijed utvrđenim kriterijima javnog natječaja Grada -  korisnici potpora su obrtnici, vlasnici tradicijskih i umjetničkih  obrta čije je prebivalište kao i sjedište obrta na području Zadra i oni  koji obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

Što se tiče namjene u odluci Grada stoji kako se potpore odobravaju za poboljšanje uvjeta rada u radionici ili poslovnom prostoru,  financiranje troškova nabave novih strojeva, opreme i alata, edukaciju vlasnika, zaposlenih i naučnika, izlaganje na specijaliziranim  sajmovima, izradu promidžbenog materijala, financiranje godišnjih  troškova energenata kao što su računi za struju, vodu, telefon, odvoz smeća, komunalnu naknadu i slično te plaćanje obveza prema  Gradu, ali i stjecanje uvjerenja o statusu tradicijskog ili umjetničkog obrta.

Pisaći pribor Jagode i Lea Bašića

- Povjerenstvo razmatra prispjele zahtjeve i donosi prijedlog o  korisnicima, iznosu i namjeni potpora, u skladu s utvrđenim kriterijima i raspoloživim proračunskim sredstvima, a na temelju prijedloga Povjerenstva, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta donosi  konačnu odluku o korisnicima, iznosu i namjeni potpora - dodao  je pročelnik Katić.

A, Odluku o dodjeljivanju potpore, gradonačelnik Kalmeta potpisao je i za poznati obrt Jagoda u vlasništvu bračnog para Jagode i  Lea Bašića koji izrađuju jedinstveni pisaći pribor od maslinova drva  i vinove loze. I njima je odobren isti iznos od 5.630 kuna za financiranje troškova nabave novih strojeva i opreme.

- Svaka mala dobro dođe. Troškovi su nam veliki pa svaki i najmanji iznos će svakako pomoći. Vremena su takva da svi jedva  preživljavamo i spajamo kraj s krajem. Naši su suveniri skupi i  uglavnom se kupuju, a onda i poklanjaju kao ekskluzivitet. Sada  oko blagdana je malo lakše iako se više ne poklanja kao nekada kada je gotovo svaka tvrtka u gradu poklanjala svojim partnerima i  klijentima vrećice s prigodnim poklonima. Ali, zahvalni smo Gradu  na dodijeljenoj potpori - rekao je Leo Bašić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno