Oba lansiranja dobra, letovi kvalitetni

Slika korisnika admin
Autor: 
Sudionici smotre u Garešnici

Tradicionalna međunarodna Smotra raketne tehnike i  ove je godine održana u  Garešnici uz sudjelovanje najboljih hrvatskih raketaša, ali i gostiju iz Slovenije i Srbije. Inače, Smotra Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza održava se jednom godišnje, a ima i  međunarodni karakter. Karakterizirana je međunarodnim prezentacijama dostignuća u amaterskoj raketnoj tehnici, a po složenosti tehničkih  elemenata raketa, orijentirana je prema odrasloj populaciji.

Smotra je održana od 23. do 25. listopada pod nazivom "HARS-2016".  Lansiranje raketa obavljeno je na poligonu poljoprivrednog aerodroma  u Garešnici. Sudjelovali su ponajbolji klubovi iz Hrvatske sa istaknutim  raketašima koji se bave amaterskom raketnom tehnikom: KTKG Garešnica, ARAK Dubrava, RD Zagreb, Aero klub "FENIX" Cerić, Aero klub  "Međimurje" Čakovec te klubovi iz naše županije - KMT Srednje škole  Obrovac koju su zastupali Mario Tot, Pero Govorčin i Darko Tokić te UTK  Faust Vrančić sa Androm Biloglavom, Sunčicom Tokić i Matom Biloglavom. Gosti iz susjedne Srbije nastupali su za Aero klub "TIM" Beograd,  Aero klub Kikinda, MK "Sirmium" Sremska Mitrovica, AK "Franjo Kluz"  Zemun i Novi Sad, a gosti iz Slovenije predstavljali su klub ARK "V. M. Komarov" iz Ljubljane.

Nakon službenog otvorenja smotre stručni tim pregledao je tehničku  dokumentaciju prijavljenih raketnih modela i po redosljedu prijava odobravao lansiranje uz stručni komentar voditelja smotre Bogomira Hrena,  predsjednika Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Većina modela je izvršilo radnje predviđene po njihovim tehničkim karakteristikama  uz uspješno prizemljenje, a broj modela čiji je let bio neuspješan bio je  gotovo pa zanemariv. Smotra je završena službenom podjelom priznanja i nagrada najboljima.

- Tijekom Smotre ispaljuju se amaterske "home made" rakete, koje  kao i natjecateljski modeli moraju imati uređaj za sigurno spuštanje na  zemlju - padobran ili traku. Takve rakete u pravilu nisu makete što znači  da nisu kopije stvarnih raketa i svemirskih letjelica. Te su rakete modeli  koji predstavljaju vlastita konstruktivna rješenja. I naši modeli raketa  vlastite su konstrukcije, a KMT Srednje škole Obrovac i UTK Faust  Vrančić nastupili su svaki s po jednim modelom krajnjeg dometa iznad  200 metara tako da se rangiraju u modele srednjeg dometa. Oba lansiranja bila su dobra, letovi kvalitetni, prizemljenje sigurno tako da možemo  biti zadovoljni i ovim nastupom, ocjena je Darka Tokića, predsjednika  UTK Faust Vrančić i ravnatelja Srednje škole Obrovac.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno