Proći će još izbora...

Slika korisnika admin

Nakon dana isprazne političke smutnje, prepucavanja, šakom i kapom obećavanja, koje je trebalo izdržati i zdravorazumski "procesuirati", sutra je vrijeme šutnje, zatim dan "D" za lidere, a potom vrijeme "kupnje" i možda potpuno razotkrivanje kukavičluka i nevjerodostojnosti politike općenito.

Naime, kako su se anketari razmahali i potrudili provesti, a mediji objaviti i prokomentirati "izboriće" prije izbora, ispada da dvije velike rivalske koalicije Domoljubna i Hrvatska raste teško mogu do vlasti bez malih poslijeizbornih saveznika. Često se čuje komentar građana kako su obje strane spremne glad za vlašću utažiti pošto-poto. Tko za cijenu pita?! No, Karamarko i Milanović razmeću se izjavama kako se nadaju rezultatu koji će im omogućiti bezbolno formiranje Vlade pa za one koji se ne uklapaju u njihov svjetonazor i koji im nisu prirodni saveznici, zaobilazno ističu kako im neće ni trebati.

Milanović je tako izbjegao odgovoriti postoji li mogućnost poslijeizborne koalicije s Glavaševim HDSSB-om koji postrojava svoju "Sokolsku gardu" u crnim odorama budeći asocijacije na neka prošla vremena, a u neizbornim okolnostima zasigurno bi skočio na noge cijeli SDP i sam Milanović za kojeg je teško zamisliti da je to otrpio. Nije ga američki stručnjak dobro savjetovao jer bez obzira na njegovu umješnost u vođenju kampanja koje masno naplaćuje ne može, čini se, do kraja razumjeti kako se formira politički izbor u zemlji sa slojevitim i bremenitim ratnim prošlostima. Ostaje pitanje je li Milanović odškrinuvši vrata HDSSB-u zatvorio vrata nekim od svojih birača? Za razliku od njega šefica partnerskog HNS-a Vesna Pusić ipak izjavljuje kako takav savez ne dolazi u obzir, kao ni suradnja s njezinim dojučerašnjim vjernim stranačkim kolegom Čačićem koji s Josipovićem očajnički traži, ne treći, nego bilo kakav putić do Sabora.

Na nekakvom trećem putu uzdigao se Most, pa u samom finišu kampanje Petrov, Prgomet i društvo ističu da dvije moćne koalicije koje su ankete stavile u mrtvu trku neće moći do vlasti nego preko Mosta, a oni se zaklinju kako će presuđivati (ne)pristajanje na reforme. I HDZ i SDP, pristat će gotovo na sve samo da se domognu vlasti, a to što bi se mogle pogaziti riječi iz kampanje ili iznevjeriti ideološka opredjeljenost stranke ionako prestaje biti bitno kada se zgrabi četverogodišnji mandat kojim su političari toliko omamljeni da nije ni čudo što počesto gube kompas, ne misle što govore i ne znaju što trebaju reći.

Pričice oko reformi i gospodarskih programa kako se i očekivalo, nisu dobile previše prostora u kampanji, nadglasalo ih je domoljubno kukurikanje i nacionalno uzvisivanje lijevih i desnih u zaista začudnoj situaciji da i danas imaju potrebu pred glasačima prosipati dokaze kao vole vlastitu zemlju. Treba se nadati da je političarima i jasno zašto je to tako. Zato što su birači godinama gledali kako se pljačka rođena zemlja, a to se, naravno, ne radi voljenoj domovini. 

Bez obzira tko pobijedio na ovim parlamentarnim izborima i kako se bude poslijeizborno trgovalo već je ova kampanja i jagma za saborska mjesta otkrila kako je u Hrvatskoj još posve "zelena" politika kao rad za opće dobro kao i vjerodostojnost kao kriterij u politici koji se posebno cijeni, a o poštenju i protjerivanju nepotizma i korupcije da se i ne govori.

Do sazrijevanja politike u kojoj će prevladavati političari koji će sagorijevati u želji da istinski unaprijede svoju zemlju u demokratskom i gospodarskom smislu dajući svu svoju energiju i znanje proći će, nema zbora, još izbora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno