Sabolić: Građani moraju znati koja je strategija razvoja turizma

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Borko Oguić, Vesna Sabolić i Ljiljana Klarin

Zadarski reformisti jučer su održali konferenciju za medije  na kojoj su govorili o tematskoj sjednici Gradskog vijeća o razvoju turizma u Zadru. Sjednicu je inicirala gradska vijećnica Reformista Vesna Sabolić nakon što je prikupila potpise 13 oporbenih vijećnika. Osim Vesne  Sabolić konferenciji su nazočili predsjednik Županijskog odbora, Borko  Oguić, i njegova zamjenica Ljiljana Klarin.

- Strateški plan razvoja turizma Grada Zadra do 2024. godine, kojeg  čekamo već godinama, dokument je koji bi trebao postaviti viziju, ciljeve  i koncepciju daljnjeg razvoja turizma grada Zadra, pojasnila je Sabolić  razloge traženja izvanredne sjednice GV-a.

Županijska strategija

- Strategija bi trebala biti utemeljena na objektivnim analizama postojeće pozicije Grada Zadra i trebala bi predložiti cijeli niz perspektivnih   razvojnih projekata kojima će se realizirati postavljena strateška usmjerenja. Građani moraju znati koja su to ključna strateška rješenja koja će  usmjeriti turistički razvoj grada od 2015. do 2024. godine. Očito je da  izrada Strategije kasni jer je Nacionalna strategija donijeta   2010. godine,  a  Županijska 2013. godine, a odnose se na razdoblje od deset godina.  Najvažnije da Gradsko vijeće na temelju te Strategije donese odluku o  definiranju i izgradnji turističkog brenda i usmjeri razvoj destinacijskog  menadžmenta koji Zadru mora osigurati ciljanu poziciju - kaže Sabolić.

Naglasila je kako je Županijska strategija razvoja postavila Zadar na  mjesto pokretača novog razvojnog ciklusa prema kojemu se razvoj turizma Zadra temelji na segmentu ponude kulturnog turizma. Koje su to  mjere, treba odrediti Gradsko vijeće, poručuje Sabolić.

Razvijati urbani turizam

- Grad treba odrediti i na koji način poboljšati sustav koordinacije kulturnim institucijama, treba li poboljšati sustav upravljanja tim institucijama i lokalitetima bitnim za kulturni turizam. Na koji način uskladiti  ponudu kulturnog turizma s ponudom ugostiteljskih sadržaja. Kako razvijati urbani turizam koji je postavljen kao strateški cilj za Zadar u Županijskoj strategiji i gdje se predviđa uvođenje posebnih oblika urbanog  turizma, navela je Sabolić podsjetivši i na konstantna spominjanja butika i obiteljskih hotela te raspršenih hotela koji bi moderniziranjem postojećih obiteljskih smještaja podigli kvalitetu privatnih smještajnih jedinica, ali i činjenicu da je oko 60 posto kapaciteta u privatnom smještaju.

- Uzmemo li u obzir trend sve veće apartmanizacije u gradu, ova studija mora odgovoriti i na pitanje hoće li to izmijeniti način života na Poluotoku i hoće li taj stihijski razvoj više štetiti nago doprinositi razvoju,  rekla je Sabolić, a kao poseban problem istaknula je suzbijanje sive zone.

O mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma govorila je dr. Ljiljana  Klarin ističući kako Zadarska županija ima velike potencijale za razvoj  ove vrste turizma obzirom da je i turistička populacija sve starija, te da se  u cijelom svijetu sve više reklamira zdrav način života.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno