U planu uređenje dnevnih bolnica kirurgije i oftalmologije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Opća bolnica Zadar natjecat će se za eurospka sredstva

Opća bolnica Zadar natjecat će se za eurospka sredstva za  dnevnu bolnicu kirurgije i oftalmologije.

- Opća bolnica Zadar odazvala se pozivu Ministarstva zdravlja za predaju projektnih prijedloga za ulaganja u dnevnu bolnicu kirurgije i uspješno je u listopadu prošla postupak predselekcije Povjerenstva za  predselekciju projekata dnevnih bolnica financiranih iz Operativnog  programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. Aplicirali smo za projekte ulaganja u opremanje i rekonstrukciju dnevne bolnice Odjela oftalmologije i dnevne bolnice Odjela za kirurgiju, kazala je Andrijana Bedalov, sanacijska upraviteljica zadarske Opće bolnice.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga

Ističe kako je riječ o prvom ovakvom projektu iznimno značajnim za  zadarsku Opću bolnicu, za kojeg su, već i za predselekciju trebali imati  unaprijed pripremljenu dokumentaciju. Slijedi im prijava na natječaj, te  izrada dodatne potrebne dokumentacije.

Uz Opću bolnicu Zadar, još je 17 hrvatskih bolnica prošlo predselekcijski postupak, te je od strane Ministarstva pozvano da se prijave na natječaj.

Ministarstvo zdravlja objavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga za ulaganje u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u bolnicama koji je pokriven Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara,  kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj za razdoblje od  2014. do 2016. godine.

Namjera je resornog ministarstva u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj poboljšati učinkovitost  i kvalitetu bolničke skrbi, kao i poboljšati opstojnost i troškovnu održivost zdravstvenog sustava, a hrvatske  bolnice na raspolaganju imaju 625 milijuna kuna, dok će se realizirani  projekti iz europskih sredstava financirati do 85 posto. Ostatak sredstava  namaknut će se iz državnog proračuna ili iz decentraliziranih sredstava.

Bolja dijagnostika, liječenje, smanjenje liste čekanja

Plan je kako će se s ovim sredstvima financirati izgradnja, dogradnja,  rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice  i dnevne kirurgije, medicinska i tehnička oprema.

Ulaganje je ovo kojim bi se pacijentima trebalo osigurati bolju dijagnostiku, liječenje, smanjiti broj dana provedenih u bolnici, istovremeno  i smanjiti liste čekanja.

Ovim bi se ulaganjem poboljšali i uvjeti rada medicinskog osoblja,  ulagalo bi se u njihovu edukaciju i rad sa najmodernijim tehnologijama.

Europskim sredstvima nastoji se poboljašti kvaliteta postojećeg zdravstvenog sustava, te pacijentima omogućiti adekvatno liječenje.

Velik je ovo iskorak za podizanje kvalitete postojećeg zdravstvenog  sustava u Općoj bolnici Zadar, ukoliko bi dobili sredstva iz natječaja za  opremanje dviju dnevnih bolnica, kirurgije i oftalmologije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno