MODERNI ROBINZON Na vrhu Ošljaka podigao ilegalnu nastambu!

Slika korisnika mkvanja
Nadzornici Natura Jadere intervenirali po dojavi komunalnih redara
Riječ je o dijelu otoka Ošljaka koji je pod strogom zaštitom nadležnih ustanova te na njemu gradnja nije dozvoljena. No kako je riječ o zemlji koju je naslijedila majka muškarca koji se upustio u gradnju, čini se kako je samo htio podići sjenicu
Montažna nastamba podignuta na vrhu Ošljaka

Djelatnici Natura Jadere dobili su nesvakidašnju dojavu o  čovjeku koji živi u nekakvoj robinzonskoj nastambi na vrhu otoka Ošljaka. Kako je riječ o zaštićenom području, županijska Javna ustanova za  upravljanje zaštićenim dijelovima prirode odmah je poslala svoje djelatnike na teren. A ono što su zatekli bilo je doista nesvakidašnje - na vrhu  otočića jedan je 42-godišnjak napravio improviziranu nastambicu zbog  koje je podigao i suhozid te učvrstio drveni pod. 

No, čini se kako ovaj moderni robinzon neće još dugo moći biti gospodar najljepšeg pogleda u zadarskom akvatoriju, već će vrh otočića ipak  morati prepustiti pticama i životinjama koje na njemu obitavaju.

Vratiti u prvotno stanje

Naime, kako nam je kazao glavni nadzornik Natura Jadere, Zoran  Božić, ovom je doseljeniku ostavljeno rješenje po kojemu prostor mora  vratiti u prvotno stanje. On zapravo i nije stalni stanovnik otočića, već je  nedavno ovdje došao kako bi sagradio neku nastambicu na zemljištu  svoje majke.

No djelatnici Nature nisu ga po dolasku zatekli na otočiću jer se skrivao ne želeći ni s kim razgovarati. S obzirom da nam se na naše pozive  nije javljao te da su nam neki mještani kazali kako ima određenih zdravstvenih problema, uz to je i socijalni slučaj, njegovo ime nismo naveli, no  donosimo detalje ove nesvakidašnje priče o čovjeku koji je pokušao svoje gnijezdo sviti na vrhu otočića u kamenoj sjenici, očito se želeći povući  od civilizacije.

Naime, riječ je o dijelu otoka koji je pod strogom zaštitom nadležnih  ustanova te na njemu gradnja nije dozvoljena. No kako je riječ o zemlji  koju je naslijedila njegova majka, čini se kako je samo htio podići sjenicu  koja bi mu pružila osnovnu zaštitu u ljetnim ili zimskim mjesecima.  Otočani kažu kako se vratio iz inozemstva te se našao u teškoj financijskoj situaciji zbog koje je neko vrijeme živio u ovoj nastambici na vrhu  otočića.

Nisu zatekli prekršitelja

A riječ je, sudeći po fotografijama koje smo dobili s Ošljaka, zapravo o  kamenom postolju na kojemu se nalazi madrac pokriven s nekoliko  plastičnih tendi. Doista, uvjeti primjereni samo za ljeto, nikako i za hladne zimske dane.

O tome što su zatekli kada su došli na Ošljak i koje su mjere izrečene  ovom privremenonom stanovniku te krši li on uopće propise, s obzirom  da je riječ o parceli njegove majke, pitali smo glavnog nadzornika Natura  Jadere, Zorana Božića:

- Povodom dojave komunalnog redara Općine Preko u zaštićenom  krajobrazu otoka Ošljaka pri samom vrhu uočeno je podizanje šatorske  nastambe. Na dojavu smo reagirali izlaskom na teren glavnog čuvara i  čuvara prirode zajedno s komunalnim redarom, kako bi provjerili identitet osobe i radnje koje su izvedene, a sve temeljem ovlasti Zakona o  zaštiti prirode. Na terenu nismo zatekli prekršitelja, a uočili smo nedopušteno ravnanje terena, rušenje suhozida, terasasto nasipanje kamenom, te podignuti šator napravljen od suhih borovih balvana na podaščanom podestu veličine oko šest metara četvornih. Također je bilo vidiljivo da je prekršitelj tu boravio neko određeno vrijeme, procjena je desetak dana, što se može zaključiti zbog toga što je nedopušteno ložio vatru, kampirao i logorovao, kaže Božić.

Parcela u vlasništvu njegove majke

Dodaje kako su u razgovoru s komunalnim redarom saznali o kome je  riječ te da je parcela u vlasništvu prekršitelja koji inače boravi u jednom  mjestu na otoku Ugljanu.

- Bez obzira što je parcela u privatnom vlasništvu, radnje koje je izveo  su izuzetno opasne i zabranjene su Zakonom o zaštiti prirode čl.139.st.1.  pod.st.11.,12.,13.,16. Kažnjive su temeljem prekršajnih odredbi istog zakona čl.232.st.1. i za fizičku osobu iznose do 2.000 kuna. Napravljen je  zapisnik koji je zajedno s Obavijesti ostavljen na prikladnom mjestu u  šatoru te smo mu dali rok od osam dana da sve ukloni i vrati u prvotno  stanje. Provjerom iste lokacije 12. listopada ove godine, a nakon isteka  danog roka, stanje se nije promijenilo te ćemo sve proslijediti građevinskoj inspekciji koja će nastaviti postupak, najavljuje glavni nadzornik  Nature.

Radi provjere situacije, nadzornici su nedavno još jednom izišli na teren, ali počinitelja nisu zatekli.

-  To bi sugeriralo da je svjestan počinjenog prekršaja, čime ćemo lakše  doći do okončanja ovog predmeta, zaključuje Božić.

Valčić: Mještani su zvali nadzornike

O ovom smo slučaju razgovarali i s predsjednikom Mjesnog odbora Ošljak, Mihovilom Valčićem.

- Mještani su  pozvali djelatnike Natura Jadere koji su potom izvršili uvid i na nastambi ostavili dokument kojim se nalaže povratak parcele u prvotno stanje, odnosno  potpuno uklanjanje ove nastambe. Je li taj čovjek vidio rješenje, ne znam jer ga toga  dana kada su došli djelatnici Nature nitko nije vidio. Pitao sam sumještane je li ga  kasnije netko vidio, kažu da nisu, ali ja osobno vjerujem da će sve biti vraćeno u prvono stanje, kaže Valčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.7 (3 glasova)