Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Moja najteža utakmica u karijeri

05.11.2018. 17:00
Moja najteža utakmica u karijeri


Iznimno tešku sezonu 1981./82., Zadar će završiti turnejom po Australiji. Australski košarkaški savez je domaćin, a turneja će trajati 10 dana.  Zadar ne može putovati u najboljem sastavu, jer je Branko Skroče teže  ozlijeđen na utakmici protiv Partizana, a na put neće ni Ivan Sunara. Na  put idu: Ostarčević, Popović, Obad, Petranović, Baković, Radović, Babić i  Hrabrov, te pojačanja: Krstulović (Split) i Pilepić (Rijeka).
"Bila je to zabavna, ali naporna i teška turneja, na kojoj je trebalo odigrati šest utakmica u 10 dana. Meni je jako dobro došla jer sam u nedostatku nekih igrača dobio puno veću minutažu i prigodu da se razigram,  što sam i iskoristio, pa će mi to biti snažan poticaj za sezonu koja dolazi",  kaže jedan od sudionika, Ivica Obad. Za Zadar je značajno da će kao gost  otputovati Stanislav Antić, direktor SAS-a, pa će klub tako dobiti novog,  vrlo značajnog sponzora. Ja ću na suprotnu stranu, prema zapadu, Hagen u Njemačkoj. Poziv dobivam preko Mirka Novosela. Hoće li i mene  napokon obasjati malo košarkaškog sunca i hoću li ostvariti prvi put  značajniji novac od košarke?
Igram dobro na probnim utakmicama, postižem na tri utakmice 24,  25, 29 koševa i sve izgleda sjajno, ali… treba imati i malo sreće, a ja je  zaista nisam imao. Dan prije potpisivanja ugovora javlja se Amerikanac  koji je igrao prošlu sezonu, nudi se za 50 posto mog ugovora, meni nude  novi iznos (pola), ne prihvaćam i na poziv Mirka Novosela, odlazim u Cibonu.


Odlazak u Cibonu
"Znate da nisam igrao gotovo dvije i pol godine i da nisam onaj pravi",  kažem Novoselu, "te nisam siguran mogu li odgovoriti na Cibonine uvijek velike zahtjeve, možda je bolja opcija manji klub." Novosel inzistira,  prihvaćam i potpisujem. "Naći ću nešto za tebe vani sljedeće godine",  kaže Novosel, što je sada moj najveći prioritet i motiv. Nakon 10 godina  igranja, sezona koja dolazi bit će bez Branka Skroče, najboljeg strijelca  momčadi u posljednjih pet godina, koji odlazi u vojsku.
Sezona će za Zadar početi dobro pobjedama u Kupu protiv Alkara, pa  Bosne, ali onda neočekivani poraz u Beogradu od novog prvoligaša IMT- a, 95:89. Prvenstvo počinje, također, dobro pobjedama protiv Olimpije i  Kvarnera, pa Zadar – Cibona, moja najteža utakmica karijere.
Izlazim na parket Jazina, pet tisuća gledatelja, toliko dobro poznata atmosfera, a ja nisam u dresu Zadra, zagrijavanje na sjevernom košu, sjeverna klupa, ne mogu vjerovati da je to istina. Srećom, i Krešo je tu, i navijači nas dočekuju velikim pljeskom, pozdravom jer vrlo dobro znaju da  ni Krešo, ni ja, nismo otišli iz Zadra dragovoljno. Posljednjih 9 sekundi  utakmice….Zadar vodi 74:73, Novosel traži time-out i dogovor za posljednji napad. Petrović i Pavličević izmjenjuju blokove, ja im ubacujem loptu, povrat lopte meni, pas na Knegu i Knego će završiti akciju. Ali… Zadar  postavlja zonu 2-3. Nakon auta, vraćena lopta meni, pas prema Knegi.  Petranović ga čuva, pazi, ruke su visoko, ali koljena rade, Knego gubi ravnotežu, posrće, gotovo pada i vraća loptu meni. Kakav scenarij!!!Ja, koji  uopće nisam bio "spreman" igrati ovu uakmicu moram je odlučivati jer  više vremena nema. Pivot finta ulaska u sredinu, Sunara zatvara, Knego  pravi blok na Petranoviću i put prema košu je otvoren. Još samo Čiklić,  kao treći u zoni i donosim odluku… on će zatvoriti prvi obruč, ja ću produženim korakom, položiti loptu na drugi, što sam odradio tisuće puta,  čak i lijevom rukom. Tako je i bilo, i Čikliću ne preostaje ništa drugo nego  da me faulira. Oštar faul, "sikira, za zatvor", kako smo nazivali takve faule  u košarkaškom žargonu. Ali, beogradski sudac, Rade Petrović, koji je bio  na pola metra ispod koša, ne svira faul!!! Dižem obje ruke, krećem prema  njemu kao da sam ljut i znate li što sam mu rekao? Ne biste pogodili nikad, a rekao sam mu: "Spasio si me",  er da sam morao slobodnim bacanjima odlučivati o pobjedniku, "umra bi" jer srce je ionako tuklo preko  200 otkucaja u minuti…
Pauza u prvenstvu i s Cibonom ću, prvi puta, u SAD. Sjajna turneja,  protivnici, od kojih posebno pamtim Georgetown University, s jednim  od najboljih centara u povijesti NBA, Pat Ewingom. Također i gledanje  NBA utakmice uživo, gdje mogu vidjeti i uživati u igri jednog od najboljih  krilnih igrača u povijesti NBA, dr. Juliusa Ervinga, u dresu Philadelphije.


Šibenka otela finale
Omjerom 7-4, Zadar će završiti prvi dio prvenstva, među prve tri  momčadi. Društvo prave Šibenka i Jugoplastika, dalmatinski tercet na  vrhu. Drugi dio neće biti tako uspješan i Zadar će, na kraju regularnog  dijela, biti šesti. Jedan od razloga što je tako završilo je to što nakon utakmice Crvena Zvezda- Zadar, trener Pino Giergija, postaje trener – izbornik reprezentacije Jugoslavije, za predstojeće europsko prvenstvo u  Francuskoj te će utakmice prvenstva i Kupa Koraća do kraja sezone voditi Ivo Učo Pulanić.
U Kupu Radivoja Koraća, Zadar će lako proći protiv Keravnosa sa Cipra, te švicarskog Pullyja u četvrtfinalnu grupu: Aspo Tour  (Francuska),  Maes Pils (Belgija), Zaragoza (Španjolska). Utakmicom Zaragoza – Zadar,  94:85, Zadar se plasirao u polufinale, gdje ga je vodio poraz do 13 razlike.  Polufinale, Zadar – Šibenka, 78:80, i Šibenka – Zadar, 89:69, i finale, Limoges – Šibenka (kao i prošle sezone), 94:86.
Četvrtfinale play-offa, Bosna – Zadar, 2:1, i Zadar završava sezonu. U  finalu, Šibenka – Bosna, 1-1, treća u Šibeniku, 83:82, Dražen Petrović donosi trijumf slobodnim bacanjima, a faul je sudio Ilija Matijević. Predsjednik KSJ, Vasil Tupurkovski, podijelio je pehar i medalje novom prvaku  Šibenki, ali sutradan je utakmica poništena. Sudac Matijević je suspendiran doživotno, a Šibenčani ne žele i ne putuju na utakmicu u Novi Sad,  te KSJ proglašava novog prvaka, Bosnu!
Sezona će završiti Prvenstvom Europe u Francuskoj, Pino je imao dosta problema oko sastava (povrede, odbijenice), a u momčadi će biti, nakon četiri odlično odigrane sezone, novi zadarski reprezentativac, Ivan  Sunara. Povratak u reprezentaciju Kreše i Zorana Slavnića, a nakon poraza i tuče u najvažnijoj utakmici protiv Italije, 76:91, Jugoslavija ide u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. Poraz od Izraela, 88:99, i Jugoslavija je  sedma. Finale, Španjolska – Italija, 96:105, i Talijani su, po prvi puta, prvaci Europe.
Moja sezona u Ciboni nije za pamćenje, ipak, igrao sam kao šesti igrač,  i koliko-toliko, vratio se na košarkaški kolosijek. Odigrao sam jako dobro  neke utakmice u Kupu, kojeg smo i osvojili u Slavonskom Brodu, utakmicom Cibona – Rabotnički, 92:79 i tako osvajam još jedan trofej. Sezonu '82./'83., Zadar je igrao u sastavu: Hrabrov, Čiklić, Popović, Sunara,  Radović, Babić, Blažević, Šuljak, Petranović, Ostarčević, Obad i Pahlić  (Vranković je na malo utakmica uvršten među 12).
U sljedećem nastavku: Odlazim u Švicarsku, Zadar stvara novu  momčad