Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Glumica Jasna Ančić među laureatima Grada Zadra

05.11.2018. 13:42
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Glumica  Jasna Ančić među laureatima Grada  Zadra


U životu sam odigrala preko 250 uloga. Provela sam na  glumačkim daskama cijeli svoj život, radni vijek od 43 godine i to  od Dubrovnika, preko Zagreba do Zadra, ali vjerujte, već sada osjećam tremu. Mislim da ću osjećati tremu, kad se budem popela na  pozornicu kako bih primila i zahvalila na nagradi jer to ću biti – ja.  Prava ja, neću biti nitko drugi. Morat ću dobro naučiti tekst – rekla  je uz smijeh poznata hrvatska glumica Jasna Ančić.
Ona je naime, odlukom Odbora za dodjelu Javnih priznanja  među laureatima Grada Zadra i to za ovogodišnju Nagradu za  životno djelo.
Priznaje da se tome nije nadala i da ju je "nominacija" jako iznenadila, ali da je to doživjela kao izraz poštovanja rodnoga grada za  sve što je u životu postigla kao glumica, radeći svoj posao s nevjerojatnom energijom, ljubavlju i strašću jer i danas kao  umirovljena  glumica i dalje surađuje sa zadarskim Hvratskim narodnim kazalištem kao vanjska suradnica.


Rad s mladima kroz glumačke radionice
Osim što je sebe davala ulogama i u zadarskom teatru, Jasna  Ančić je ostavila neizbrisiv trag i zbog svog pedagoškog rada jer je  dala nemjerljiv doprinos u stvaranju mnogih mladih generacija zadarskih glumaca koje je upravo ona učila prvim koracima na tom  trnovitom, neizvjesnom, pa i teškom putu glumačkog poziva.
Upravo to je naglasio i ravnatelj zadarskog kazališta Renato Švorinić kada je lani, nekoliko mjeseci prije odlaska u mirovnu, Jasna  Ančić primila još jednu u nizu značajnih nagrada – Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Žene u predstavi "Ostavljam te" prema motivima Edwarda Albeeja "Marriage play" u režiji Matjaža Latina i  produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.
Čestitajući joj tada, na toj značajnoj nagradi struke, ravnatelj  Švorinić je rekao kako se zahvaljujući upravo Jasni Ančić i njezinim  glumačkim radionicama koje već godinama održava u zadarskom  kazalištu, više mladih Zadrana uspjelo upisati na akademije, nego u  "prethodnih četiri do pet desetljeća".


Nagrada za životno djelo kao nešto – konačno…?
– Rad s mladima me uvijek iznova veseli i ispunjava. Uvijek se bilo jako teško upisati na Akademiju. Koliko znam, prosječno se godišnje upisuje između deset i 12 studenata, a zainteresiranih bude i  do 200. Najveće mi je zadovoljstvo kada čujem kako je netko od  "mojih" uspio – dodaje ova poznata glumica.
 "Njezina" je tako primjerice, sjajna mlada glumica Tihana Lazović koja je već do sad ostvarila zapažene uloge i za to dobila nagrade, pa Lucija Anić koja je lani dobila Nagradu hrvatskog glumišta za  izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, Paola Slavica,  Doris Pinčić…
A, na kraju na pitanje – je li ipak, malo "ustuknula" kad je čula da  je riječ o Nagradi za životno djelo jer to kao da zvuči nekako – konačno, Jasna Ančić je uz zarazni smijeh odgovorila kako bi "ustuknula" da je riječ o strukovnoj nagradi za životno djelo jer bi to  stvarno zvučalo konačno s obzirom na to da se te nagrade glumcima obično dodjeljuju u doista poodmakloj životnoj dobi, a ona još  uvijek ima jako puno toga dati.