PROPALA KROZ ZATVARAČ GROBNICE Ozlijeđena Zadranka sat vremena zapomagala iz urušene grobnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stravična nesreća 71-godišnje Dragice Vukić na groblju Belafuža
Sva sam se natukla, a longetu s noge sam tek jučer skinula. Međutim, i dalje moram mirovati i ne smijem se naslanjati na tu nogu. Da mi nije dobrih susjeda i nećakinje, ja ne znam kako bih. Potpuno sam bespomoćna, a živim sama, govori Vukić
Vedran SITNICA
Dragica Vukić još se bori s noćnim morama prouzročenim nesrećom

Odlazak na groblje uvijek je mučan i bolan, a 71-godišnjoj  Zadranki Dragici Vukić onaj zadnji, prije 15-ak dana, pretvorio se u  moru koja joj je promijenila život. Ova žena je na groblju Belafuža  doživjela bizarnu nesreću. Pod nogama joj se urušila betonska ploča,    zatvarač grobnice nepoznata vlasnika, nakon čega je upala u unutrašnjost i tamo s ozljedama ostala zarobljena oko sat vremena. Svoju  priču odlučila je podijeliti s javnošću kako bi potaknula nadležne da se  pobrinu za sigurnost građana koji dolaze na groblje pa da nitko više nikada ne doživi ono što ona jest.

Dogodilo se to 15. listopada ove godine. Dragica Vukić tog je dana oko  12.30 sati sjela u automobil i odvezla se do groblja Belafuža gdje je prije  pet mjeseci pokopala supruga. Bio je to ujedno i prvi put da je na njegov  grob otišla sama.

Začula pucketanje

- Kad sam sve obavila na grobu krenula sam par koraka unatrag prema  susjednoj grobnici i stala kako bi se prekrstila pa krenula dalje. U tom  sam trenutku samo osjetila nešto čudno pod nogama i začula pucketanje. Prije nego sam se uopće uspjela pomaknuti ispod mene se otvorila  zemlja. Pukla je ploča koja zatvara grob i ja sam upala unutra, jecajući i  brišući suze priča nam ova umirovljenica o nemilom iskustvu koje joj je  promijenilo život.

- Sva sam se natukla, a longetu s noge sam tek jučer skinula. Međutim,  i dalje moram mirovati i ne smijem se naslanjati na tu nogu. Da mi nije  dobrih susjeda i nećakinje, ja ne znam kako bih. Potpuno sam bespomoćna, a živim sama. Ne mogu si čašu vode dohvatiti, ne mogu kuhati,  otići na toalet, u trgovinu... Ništa. O noćima da i ne govorim. Ne mogu  zaspati bez svjetla, a i kad zaspem, često se budim. Stalno mi je pred  očima ta crna rupa ispod nogu i onaj miris zemlje. Uh, taj miris mi se  uvukao u nosnice i ne mogu ga se nikako riješiti. To ne mogu ni opisati. A  onaj strah koji sam proživjela zapomažući i čekajući da netko naiđe i da  mi pomogne izvući se vani, priča kroz suze nesretna žena koja nije potpuno upala u grobnicu samo zahvaljujući tome što se pri padu jednom  nogom uspjela osloniti na komad odlomljenog betona, a laktovima na  rubove otvora. No zemlja i šljunak zasuli su ju i preko glave što je njezinu  moru učinilo još težom. Oko 14 sati tog su dana na već iznemoglu ženu,  što zbog bolova i crpljenja snage da se održi iznad površine, što zbog silnog straha, naišli  slučajni prolaznici, sredovječni bračni par.

- Ta žena je povikala »Gospođo, jeste li vi živi?«, a muškarac je samo rekao »trči, trči«. On mi je prišao, a ona je otišla po pomoć. Ubrzo su stigla  dva zaposlenika s groblja pa su me nekako izvukli. Nije bilo lako jer sam  ja teška, a taj otvor je dosta uzak. Odveli su me do njihovih prostorija i tamo polijevali vodom, da mi speru zemlju s lica i ruku, a onda je došla i  Hitna pomoć.  Svima koji su mi pomogli neizmjerno sam zahvalna, ali  sam ogorčena što me nitko iz tvrtke Nasadi, koji su odgovorni za  održavanje groblja, nije nazvao da me pita kako sam i trebam li što sve  do prekjučer, dakle nakon 12 dana od pada, priča ova 71-godišnjakinja  dodajući kako se njezin život podosta promijenio i nakon suprugove  smrti. Iza sebe su imali punih 40 godina zajedničkog lijepog, sretnog i ispunjenog života. 

Strah je otići na groblje

- Teško to prihvaćam. Veliki je to gubitak. Ostala sam potpuno sama,  ali sam do ovog pada mogla funkcionirati. Sada sam potpuno bespomoćna i prestravljena. Da mi netko sada dade milijune, ne znam kolika  bogatstva i što, samo da odem na groblje, ja ne bih. Ne mogu zamisliti da  nogom kročim tamo, brišući suze koja jedna drugu stižu govori  Vukić te  dodaje kako joj ne preostaje ništa drugo nego odlazak u dom za stare i  nemoćne gdje će se netko brinuti o njoj.  Njezina susjeda Sandra koja joj  dolazi svakodnevno dodaje kako je to velika žalost da pokretna i samostalna žena u jednom trenutku doživi slom i da ne može funkcionirati bez  tuđe pomoći.

- Ima ona pristojnu mirovinu, ovu kuću, ali je sama, a ništa ne može. Ja  joj dođem poslijepodne. Obiđe je još jedna susjeda, pa nećakinja, ali svi  radimo, a njoj treba netko 24 sata na dan. Ona stalno plače, a danima nakon pada je rukama brisala usta i spominjala zemlju. Dotuklo ju je ovo.  Ja je poznam godinama. Uvijek je bila vesela i nasmijana, pokretna pa i  usprkos dijabetesu i ostalim bolestima koje ima. Dnevno pije 15 tableta,  a kako joj se zgrušava krv, ovo mirovanje zbog ozljede noge za nju može  biti kobno, zaključila je susjeda Dragice Vukić.

Ozlijeđena žena tražit će odštetu

Odvjetnik Frane Grbić predao je prijedlog za osiguravanje dokaza pred Općinskim  sudom u Zadru  nakon čega će za svoju klijenticu Dragicu Vukić podnijeti i tužbu za  naknadu štete koju je zbog pada na groblju Belafuža  pretrpjela.

- Vidjet ćemo tko je odgovoran za taj poklopac koji je pukao. On se nalazi na dijelu  kojim se prolazi i prekriven je šljunkom. Kad utvrdimo je li to vlasnik ili tvrtka Nasadi, ići ćemo u parnicu, kazao je Grbić.

Ugrinić: Nasadi ne mogu odgovarati  za propuste korisnika grobnih mjesta

Direktor gradske komunalne tvrtke Nasadi, Lenko Ugrinić, potvrdio je kako je istina da je 15. listopada 2018. godine posjetiteljica na groblju Belafuža dijelom propala kroz urušeni otvor grobnice te da su joj administratorica i dva zaposlenika na  groblju pomogli da se osovi na noge, dopratili je u prostorije groblja, tamo pružili pomoć i pozvali vozilo Hitne pomoći. Dodao je i kako je administratorica odmah obavijestila svoju nadređenu, rukovoditeljicu gradskih groblja i pogrebnih usluga o tom  nesretnom događaju, kao i korisnike grobnice čija je ploča pukla.

- Korisnike je obavijestila da im je grobnica oštećena i otvorena, te da se neodgodivo pobrinu za sanaciju kako bi se grobnica popravila i zatvorila. Radnici "Nasada"  su odmah nakon nesretnog događaja zaštitili otvor navedene grobnice na koji su postavili drvene oplate, kazao je Ugrinić pojašnjavajući zakonske odredbe prema kojima obavezu održavanja grobnica imaju i komunalna tvrtka Nasadi i korisnik.

- Groblja su sukladno članku 2. Zakona o grobljima komunalni objekti u vlasništvu  jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalaze, a člankom 3. točkom 10.  Odluke o komunalnim djelatnostima grada Zadra održavanje groblja povjereno je Trgovačkom društvu "Nasadi" d.o.o."  Članak 10. Zakona o grobljima propisuje što  održavanjem groblja podrazumijeva, odnosno koje su obveze Društva koje upravlja  grobljem, a koje korisnika grobnih mjesta. Tako upravljanje grobljem podrazumijeva  dodjelu grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukciju groblja, odnosno  promjenu površine, razmještaj putova i slično, a sve na način koji odgovara tehničkim i sanitarnim uvjetima, pri čemu treba voditi računa o zaštiti okoliša, a osobito  o krajobraznim i estetskim vrijednostima, pojasnio je Ugrinić te dodao kako su se o  uređenju i održavanju dodijeljenih grobnih mjesta dužni brinuti korisnici te da se  oprema i sve što spada u uređenje groba počevši od nadgrobne ploče, nadgrobnog  spomenika i oznaka, ograde groba i slično smatraju nekretninom, a time i vlasništvom korisnika grobnice.

- Pravna osoba koja upravlja grobljem ne smije obavljati nikakve radove na opremi  i uređenju groba, osim ako za to nemaju izričiti zahtjev i dopuštenja vlasnika. Vlasnik oštećene grobnice na groblju Belafuža, nažalost, tek nakon nesretnog događaja,  dao je nalog za postavljanje novih ploča na grobnici. Sukladno svemu navedenom,  tvrtka Nasadi d.o.o. ne može odgovarati za propuste koji su u nadležnosti korisnika  grobnih mjesta, zaključuje direktor tvrtke Nasadi koja je upravlja  grobljem Belafuža  s nešto više od 1500 grobnica od 2013. godine, ističući kako po preuzimanju upravljanja  nisu dobili nikakvu garanciju za stanje grobnica ni podatke o tome kako su  sagrađene.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (6 glasova)