Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZONA ŠOPOT Benkovčani dobili besplatno mjesto za odvojeni komunalni otpad

05.11.2018. 18:00
ZONA ŠOPOT Benkovčani dobili besplatno mjesto za odvojeni komunalni otpad


U Poslovno – industrijskoj zoni Šopot danas je predstavljen završeni projekt Reciklažno dvorište Grada Benkovca. Do uporabne dozvole i službenog otvaranja slijedi priključenje prikupljanje potrebite dokumentacije.
– Ovom prigodnom svečanošću označen je završetak projekta izgradnje reciklažnog dvorišta. Žitelji Grada Benkovca i pripadajućih naselja uskoro će imati mjesto gdje mogu bez naknade predati odvojeni komunalni otpad, kazao je Ivan Mitrović iz Tinja, direktor tvrtke Benković koja na području Grada Benkovca skuplja otpad i odlaže ga na odlagalištu otpada Jagodnja Gornja.
Na preko 4.000 metara četvornih ograđenog prostora završeni su svi građevinski radovi i prilazne ceste te je u potpunosti opremljen s kontejnerima, vagom, prijemnim uredom, natkrivenom nadstrešnicom. Zasad je zaposlen jedan djelatnik, Krešo Marić iz Nadina.
– Projektom izgradnje reciklažnog dvorišta želi se doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, ističe Mitrović.
Grad Benkovac sačinjava gradsko središte Benkovac i čak 40 gradskih naselja s ukupno 3.300 korisnika odvoza otpada.
– Korisnici će uz postojeću kantu dobiti još dvije kante za otpad za što je Grad u vrijednosti oko milijun kuna i aplicirao na Fond zaštite okoliša i energetsku učinkovitost, obznanio je Mitrović.
Izgradnjom reciklažnog dvorišta osigurava se javni interes, mogućnost predaje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada bez naknade, smanjene količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, smanjenje emisija onečišćujućih tvari u okoliš i smanjenje opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš.
–  Projekt doprinosi promicanju načela dobrog upravljanja te podiže svijest i civilizacijski doseg društva, kazala je Paulina Kulaš, zamjenica gradonačelnika.
Projekt je napravila tvrtka Konus d.o.o. iz Zadra, izvođač radova je Tehno-elektro d.o.o. Đakovo, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova obavio je ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak.
– Reciklažno dvorište Grada Benkovca košta 2,1 milijuna kuna. EU sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. bespovratno financiran je u iznosu od 80 posto, dok je Grad financira 20 posto, naglasila je Kulaš.
Grad Benkovac tiskao je i letke kako bi funkciju reciklažnog dvorišta što više približio gađanima i potaknuo ih na razdvajanje otpada i njegovo korištenje.
– U sklopu Elemenata projekta i proračuna planirane su informativno-obrazovne aktivnosti te održavanje radionica u svrhu upoznavanja stanovnika o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i zaštite okoliša, te o ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom gospodarenju otpadom.
Slijedom toga, u prosincu 2017. godine s tvrtkom Alfa atest iz Splita sklopljen je Ugovor o organiziranju dvije radionice, jedna nakon izgradnje reciklažnog dvorišta u 2018. godini, a druga radionica u 2019. godini.
– Grad Benkovac je krenuo s razdvajanjem otpada putem naših zelenih otoka, pa smo tako u samom gradu na 13 i u naseljima na 50 lokacija postavili tri različita kontejnera, ali nažalost, to baš nije polučilo rezultat jer još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti razdvajanja otpada. Stoga svi još jako puno trebamo raditi na tome pa se nadam da ćemo kroz radionice i predavanja, osvijestiti sami sebe i racionalnije gospodariti otpadom, poručila je Kulaš.


Važnosti odvojenog prikupljanja otpada i zaštite okoliša
Upravni odjel za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj Grada Benkovca jučer je u sklopu izgradnje reciklažnog dvorišta u Gradskoj knjižnici organizirao prvu, dobro posjećenu radionicu. U svrhu upoznavanja žitelja Benkovca i pripadajućih naselja o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i zaštite okoliša te ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom govorila je dipl, ing. biol. i eko mora Anđela Đelalija iz tvrtke Alfa atest d.o. Split. Teme su bile: "Zašto gospodariti otpadom", "Što možemo s otpadom", "Kamo s otpadom" i "Vrste otpada".
Nazočne je pozdravila Paulina Kulaš, dogradonačelnica, koja je kazala kako su radionice organizirane upravo s ciljem da bi se svi zajedno osvijestili o važnosti odlaganja, odnosno razdvajanja komunalnog otpada.