Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grafiti i dalje »krase« spomenike

05.11.2019. 10:15


Ni gotovo dva mjeseca od kad je Zadarski list pisao o problemu ružnih grafita kojima je devastiran spomenik u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, ništa se nije promijenilo, odnosno ništa se nije napravilo kako bi se taj problem riješio. Nitko nije očistio, niti prebojio, uredio taj dio spomeničke baštine u perivoju.
Naime, kako smo pisali, netko je, najvjerojatnije u noćnim satima, ali i kroz duže vremensko razdoblje iskoristio mrak i zavučenost ovog, inače prelijepog mjesta, kako bi tamo ispisao kojekakve ludosti i neumjesne grafite.
Riječ je o polukružnom zdanju s kamenom klupom i dva kipa satira na ulazu, a koji su nekada davno bili zatvoreni rešetkom.
Provjerili smo s komunalnim službama, ali i Nasadima tko je odgovoran za održavanje ovog, jednog od ljepših gradskih perivoja koji je ove godine proslavio i 190. rođendan.
Iz Upravnog za komunalne djelatnosti rekli su nam kako je 2011. godine nadležnost nad ovim perivojem predana gradskoj tvrtki Nasadi koja vodi brigu o njegovom uređenju i održavanju. Dodali su kako bez naloga odnosno upita Nasada ne mogu intervenirati na tom prostoru te kako će, čim im se Nasadi jave, otići na teren i obojati uništeno.
Lenko Ugrinić, direktor Nasada, rekao nam je kako su ovi grafiti jako velik problem, ali kako rješenje nije u postavljanju ograda.
– Mi nemamo sredstava za to niti smo nadležni za bojanje zidova. Danas ćemo poslati djelatnike da provjere problem te ćemo se javiti Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i riješiti taj problem, potvrdio je Ugrinić.
Dok oni to ne obojaju turisti i brojni Zadrani i dalje šetaju kroz predivan park s devastiranim i išaranim spomenicima koji su izgrađeni prije gotovo 200 godina da bi ih neki vandali, divljaci, išarali sprejevima i ostavili uvredljive poruke.
Nedopustivo je da perivoj u centru grada, kojim se Zadrani mogu ponositi i koji nosi pečat povijesti, bude na udaru neodgovornih građana koji narušavaju njegovu ljepotu, čistoću i urednost. Premda zasigurno odgovorni čine sve da ne bude ružnih prizora u perivoju to se, izgleda, ne može izbjeći. Sramota u dugom, dugom, životu perivoja.