Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Odraz Benkovca i Velebita« Branka Antunovića u čudesnom zaljevu Boke

05.11.2019. 11:30


Branko Antunović, umjetnički fotograf i pjesnik iz Perušića kraj Benkovca, sa svojom umjetničkom fotografijom iz ciklusa »Vrtovi Sunca« u Tivtu u čudesnom zaljevu Boke u Crnoj Gori, sudjeluje na likovnoj izložbi Umjetničko-likovno-književne unije Vlaho Bukovac iz Splita, pod nazivom »Od mora do mora«.
Pokrovitelj izložbe je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.
– Fascinantna izložba na kojoj sudjeluje 35 umjetnika otvorena je u JU Muzeju & Galerija Tivat, koji se nalazi uz crkvu Male Gospe iz 1410. godine, kazao je Branko Antunović, koji kao član ULKU Vlado Bukovac, koja broji 119 članova, već drugi put izlaže u Boki kotorskoj.
Uvodno slovo i riječi dobrodošlice izrekla je Jelena Bošković, ravnateljica muzeja, dok je izložbu otvorila prof. likovnih umjetnosti Cvjetana Bazina Periša, likovna kritičarka iz Splita.


Kod Hrvata u Boki kotorskoj
– Na godišnjoj razini ULKU-e ima oko 250 književnih i likovnih događanja, par likovnih kolonija, kao i oko stotinjak humanitarnih i kreativnih radionica. Godišnje odradimo i po dva-tri posjeta u regiji kolegama po peru, ili kistu, naglasio je Antunović dodavši kako je Jagoda Kecman, predsjednica ULKU-e najveću zahvalnost za realizaciju ove suradnje uputila Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, gospođi Aljoši Camović, Veleposlanstvu RH i Kolindi Grabar Kitarović.
Otvorenju izložbe su, i pored ostalih nazočili i Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru, te Ilija Janović, donačelnik Tivta.
– Na studijsko-kulturnom putovanju kroz Crnu Goru, 50 članova Unije su posjetili Zajednicu Hrvata i prijatelja Crne Gore u Podgorici, zatim Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu, te Hrvatsko građansko društvo Crne Gore u Kotoru, naglasio je Antunović.


Znamenitosti Budve i Perasta
Tijekom boravka posjetili su nekoliko znamenitosti staroga grada Budve, kao katedralnu crkvu sv. Ivana Krstitelja koji je zaštitnik Budve, te obližnju baziliku koja je najstarija sakralna građevina u starom gradu Budvi.
– To je ujedno ranokršćanska bazilika monumentalnih razmjera, potječe iz petog ili početka šestog stoljeća. Postojanje bazilike samo potvrđuje činjenicu kako je katolička crkva već od prvog stoljeća djelovala na ovim prostorima, a otkrivena je nakon potresa 1979. godine, istaknuo je Antunović.
U Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, četiri kilometara udaljenom od općinskog središta Tivta, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, održana je Večer poezije, gdje su uz nekoliko domaćih pjesnikinja, »bukovci« predstavili svoju poeziju. Tom prigodom su podijeljeni prigodni darovi, a Branko Antunović je od Zvonimira Dekovića dobio knjigu »Boka kotorska – Zaljev svetaca i hrvatske kulture« Vande Babić.
– Po završetku programa pisane riječi, uz lijepo priređeni domjenak se i zapjevušilo, razmijenili se kontakti i dugobilo u veselom ozračju.




Kulturnjaci Kotora u Benkovcu
Slijedeći dan, prije polaska za Split, »bukovci« su posjetili Hrvatsko građansko društvo Crne Gore u Kotoru.
– Kroz to srdačno druženje u prostoru HGD CG s Tripom Schubertom koji je osnivač i prvi predsjednik, sadašnji savjetnik Društva, »bukovci« su se pobliže upoznali s radom Društva i izmijenili su se prigodni darovi, navodi Antunović koji je u osobno i ime ULKU-e Tripi Schubertu, poklonio umjetničku fotografiju »Odraz Benkovca i Velebita« koja je nastala u vrijeme poplavljenih benkovačkih bara, te petnaestak CD-a tamošnjeg KUD-a u vrijeme gostovanja u Dobropoljani na otoku Ugljanu.
A zauzvrat Branko je u Benkovac ponio nekoliko brojeva Glasila Hrvata Crne Gore »Hrvatski glasnik«, dragocjenu knjigu »Pomorstvo Boke kotorske« autora Željka Brguljana i Bazija Ivankovića.
– Rodila se i prekrasna ideja od strane gospodina Schuberta da sa svojim programom u Benkovcu nastupe kulturnjaci Kotora: Mandolinski orkestar Tripo Tomas i ženska klapa Bisernice Boke koje nastupaju u bokeljskoj nošnji. Lijepa ideja iz Kotora prenesena je osobi odgovornoj za razvoj kulture grada Benkovca, što je i prihvaćeno, zaključio je Branko Antunović.