Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Projekcija fotografija slavnih dana zadarske košarke kao vječni motiv i poticaj mladima

05.11.2019. 15:15


Nakon što je organizirao neponovljivu feštu na Novom Bokanjcu sredinom prošloga mjeseca kada je na jednom mjestu okupio gotovo stotinjak bračnih parova koji su uz zvuke njegovih klavijatura uplovili u bračnu luku, ali i svojih kolega glazbenika s kojima je ikada svirao, naš poznati sugrađanin Miroslav Milić (66) priprema još jedan jedinstveni projekt.
Riječ je naime, o projekciji fotografija najvećih i najpoznatijih zadarskih košarkaša koje su nastale u vremenskom razdoblju od 1974. do 1979. godine. Većina je fotografija crno-bijela i kako kaže, amaterske su i snimljene fotoaparatom kojeg je kupio kao dar samome sebi nakon kratke karijere pomorca.


Fotografije kao poruka mladim ljudima
– Već dugo vremena osjećam veliku želju da te fotografije iako, snimljene okom amatera – pokažem javnosti. Riječ je o tristotinjak fotografija koje su nastale u tih pet godina prošloga stoljeća, u vrijeme najslavnijih i najponosnijih dana zadarske košarke. Htio sam na to podsjetiti ne samo naše košarkaše, nego i sve naše sugrađane koji su tih godina živjeli i disali zadarsku košarku. A, mlađim generacijama želim kroz tu projekciju i šetnju kroz prošlost poslati poruku – kako se svaki rad i trud uvijek isplate i da se trebaju još više truditi i trenirati i biti svoji, kako bi Zadar vratio mjesto koje mu i pripada u košarkaškom svijetu. Želio bih da ove fotografije svim današnjim mladim košarkašima, nekim budućim i općenito mladim ljudima – budu vječni motiv za uspjeh – objašnjava ovaj čuvar zadarskih uspomena.


»Nakon projekcije nastojat ću upriličiti i izložbu ovih fotografija, ali želio bih da ta izložba bude humanitarnog karaktera. Dakle, fotografije bi se mogle kupiti, a sav prihod išao bi za neku od zadarskih udruga
Miroslav MILIĆ




Projekcija Milićevih fotografija održat će se 23. studenog u 11 sati u foajeu zadarskog Hrvatskog narodnog kazališta u sklopu obilježavnja Dana grada i blagdana sv. Krševana, jednog od njegovih zaštitnika. No, kako je objasnio Milić, nije u pitanju samo rođendan grada..,


Podsjetnik na slavne dane
– Dan kasnije, 24. studenog rođendan slavi i veliki Pino Giergia, a dva dana kasnije – 26. studenog rođen je i naš nikad prežaljeni Krešo Ćosić. Tako da se puno toga »poklopilo«. Vjerujem da će mnogima biti drago pogledati ove fotografije i podsjetiti se što je Zadar nekad značio u košarci. Ne smijemo zaboraviti da je Zadar suvereno, dva puta bio i prvak bivše države i to u snažnoj konkurenciji, a to je bilo 1974. i 1975. godine. To su doista bili dani ponosa i slave – zaključio je Milić.
Kroz projekciju sve zainteresirane će svojim komentarima i pričama najvjerojatnije voditi netko od sada umirovljenih zadarskih košarkaša, a za glazbeni predah bit će zadužen mladi bibinjski glazbenik Antonio Sekula.
Ali, to nije kraj…


U pripremi i prodajna izložba fotografija
– Nakon projekcije nastojat ću upriličiti i izložbu ovih fotografija, ali želio bih da ta izložba bude humanitarnog karaktera. Dakle, fotografije bi se mogle kupiti, a sav prihod išao bi za neku od zadarskih udruga. Vjerujem da bi bilo puno naših sugrađana koji bi neku od fotografija voljeli imati doma, u svom albumu – rekao je na kraju Milić, ne odolijevajući da se i danas, uz zadovljan osmijeh ne pohvali kako je te davne 1975. godine kada je KK Zadar bio aktualni prvak bivše države uspio u svoju rodnu Kukljicu dovesti cijelu pobjedničku momčad na kukljišku feštu koja »pada« na blagdan Gospe od Sniga kako bi na tamošnjem igralištu u centru »mista« odigrali utakmicu.
– I uspio sam to sve organizirati bez mobitela i interenta – smijući se kaže Miroslav Milić koji u jednoj prostoriji prizemlja svoje obiteljske kuće, ljubomorno čuva neprocjenjivo blago zadarskih uspomena. Podijelit će ih sa svojim sugrađanima, ali malo po malo. Ima on još »aduta« u rukavu koji bi mogli uskoro opet, razveseliti i taknuti mnoga srca…