Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Radi novih radnih mjesta nećemo odustati od prodaje zgrade na Ižu”

06.11.2019. 10:15


Uskoro će se navršiti godinu dana kako je Grad Zadar objavio natječaj o prodaji školske zgrade u Malom Ižu, a kupac još nije pronađen. Za kamenu zgradu u centru mjesta objavljena su čak dva natječaja, no oba su prošla bez ijedne ponude investitora. Podsjetimo, riječ je o zgradi ukupne površine 572 metara četvornih za koju je Grad tražio 288.550 eura ili 2.140.000 kuna. Nekretnina uključuje i dva dvorišta od 149 i 95 kvadrata te se smatralo da je idealana upravo za otvaranje boutique hotela. S obzirom na njenu lokaciju i sve veći razvoj malih luksuznih hotela po otocima, vjerovalo se kako će zgrada bez problema biti prodana već pri prvom natječaju. Međutim, poduzetnici su u drugom natječaju očekivali smanjenje cijene, a do čega ipak nije došlo te ova kamena ljepotica i dalje stoji neiskorištena.


Zatražili mišljenje Ministarstva
Zanimljivo je da je Grad u njenu prodaju išao i zbog lošeg stanja koje je, kako je pojasnio pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona, opasno i za život mještana.
– Navedena nekretnina bila je u funkciji kao područna škola do 1960. godine, a od tada zgrada je napuštena i van bilo kakve funkcije. Danas se radi o devastiranoj zgradi opasnoj po život i zdravlje ljudi zbog eventualnih urušavanja. Kako su se imovinskopravni odnosi predmetne zgrade uredili tek po nedavno okončanom postupku osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Mali Iž, stekli su se uvjeti za raspolaganje predmetnom zgradom, navedeno je u obrazloženju Odjela za imovinskopravne poslove, uz napomenu da je "utvrđeno kako se predmetna nekretnina nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću ostalu javnu prometnu površinu".
Kako su nam u Gradu nedavno odgovorili da su uoči još jednog natječaja zatražili mišljenje Ministarstva uprave, gradonačelnika Branka Dukića pitali smo što je zapravo s ovim projektom, odnosno je li Grad odustao od prodaje zgrade u Malom Ižu ili će se ipak ići u još jedan natječaj? Dukić, pak, kaže kako od od ovog projekta neće odustati jer će on prije svega donijeti nova radna mjesta otočanima.


Nova procjena vrijednosti zgrade
– Prvi natječaj nije prošao, imali smo procjenu koju nitko nije prihvatio jer je riječ je o otoku koji traži veća ulaganja. A mi upravo zbog otočana želimo da se nešto napravi kako bi ovaj projekt donio napredak mjestu, osobito ako bi se tu otvorio neki mali hotel koji bi zaposlio lokalno stanovništvo da mještani ne bi morali odlaziti iz mjesta. Preostaje sada vidjeti na koji način realizirati ovaj projekt s obzirom da je procijenjena vrijednost zgrade očito bila visoka za investitore. Objavili smo natječaj, no nitko se nije javio, kaže gradonačelnik.
Na pitanje kako komentira činjenicu da još uvijek nisu uspjeli prodati zgradu, obrazlaže da očito nema zainteresiranosti potencijalnih ulagača.
– Ministarstvo je predložilo ponovnu procjenu vrijednosti zgrade, ali želim istaknuti kako nam nije interes prodati zgradu, a da se tu ništa ne događa, naprotiv, interes nam je tu nešto napraviti kako bismo na otoku dobili jednu vrijednu investiciju koja bi podigla kvalitetu života mještana. Razmišljamo i o soluciji ponude jedne dugoročne koncesije, ali na način da Grad uvjetuje da to bude, primjerice boutique hotel ili neki sličan sadržaj, sve u cilju zapošljavanja lokalnog stanovništva. Određeni interes za ovu zgradu postoji, pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju, pokušat ćemo naći neki zajednički inetres da zgradu postavimo u funkciju jer upravo po otocima želimo revitalizirati što više zgrada kako bismo omogućili što bolji život lokalnom stanovništvu. Stoga imamo i česte upite otočnog stanovništva o tome da se određene zgrade privedu svojoj svrsi, poručuje na kraju gradonačelnik Dukić.