Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Učestale prometne nesreće ruše zid koji nije u njihovom vlasništvu

06.11.2019. 07:30


Zbog učestalih nesreća koje se događaju na Trpimirovoj obali, zabrinuta građanka obratila se našoj redakciji za pomoć. Prema njenim riječima, u dvorišni zid kuće u kojoj Gordana Reljić živi sa svojom obitelji u prizmelju, dok drugi vlasnici žive na katu iznad nje, zabijaju se osobni automobili koji prilikom nesreće redovito sruše zid ili ogradu.


Stalna opasnost od nesreća
Kućni broj 29 na Trpimirovoj obali, kao da je uklet, jer se prilikom nesreće sruši zid koji nije u vlasništvu stanara već Grada Zadra, pa su stanari u velikom problemu oko saniranja zida koji štiti njihove domove od krađe. Kako doznajemo, nesreće su učestale, tako da u prosjeku svaka dva mjeseca budu i po tri takva nemila događaja.
-To je strašno kaže Gordana, nadodajući kako su pokušali kontaktirati policiju kako bi se okuka ublažila uspornikom ili nekim drugim prometnim znakom koji bi upozoravao na opasnost. Međutim, do sada još se ništa nije poduzelo od strane mjerodavnih institucija, zabrinuto ističe Reljić. Cesta se u međuvremenu proširivala, ali ništa nije napravljeno kako bi se opasnost od nesreća smanjila.
-Ovdje živim od 1979. godine i od tada se događaju nesreće a policije ovdje nikada nije bilo, objašnjava Reljić, te upozorava kako su subotom i nedjeljom još veći problemi:


Žive u strahu
-Oduvijek su ovdje nesreće, a pogotovo vikendom. Ovo mjesto zovu i »okuka smrti«. Vozači se zabijaju u parkirane automobile ispred kuća ali i u ogradu i zid, ogorčeno kaže Reljić.Nedavna nesreća koja se dogodila 27. listopada, opet je uzrokovala štetu i srušila je zid dvorišta, a stanari su opet u bezizlaznoj situaciji po tko zna koji put.
-Hvala Bogu, nije bilo mrtvih ni ovaj put, ali ove nesreće su postale nepodnošljive, a mi smo nemoćni. Mi smo vlasnici stanova, a vlasnik dvorišta i zida je Grad Zadar. O ovoj nezgodi smo obavijestili Grad, i policija je obavila očevid, ali mi smo nemoćni jer smo nezaštićeni, objašnjava Reljić:
-Naši domovi su nezaštićeni. Može nam bilo tko ušetati sa ulice dok je zid razbijen, a dok Grad Zadar nešto ne poduzme kako bi se rupa u zidu zatvorila i šteta sanirala mi smo u strahu, kaže Reljić.
Kako pojašnjava vlasnica stana, ona i vlasnici druga dva stana u kući nisu u mogućnosti napraviti ništa prema institucijama. Nemaju pravo ni na zapisnik o očevidu.
-Institucijama smo se obratili samo usmeno. Obratili smo se Gradu, Zadar stanu, komunalnom odjelu, ali mi kao privatne stranke nemamo pravo ni na zapisnik niti na bilo koji drugi dokument, već Grad Zadar kao vlasnik, poručila je razočarana vlasnica stana.