Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska provodi nešto više od 8000 testova dnevno, pozitivno bude 27 posto testiranih

05.11.2020. 08:49


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je pritisak na zdravstveni sustav zbog koronakrize snažan, ali zasad se zdravstvo uspješno nosi s time, ima spremne kapacitete za sve scenarije, a oprema i osoblje se organiziraju prema potrebama.
“Hrvatski zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom kao i sustavi drugih europskih država, međutim imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i unatoč pritisku uspijevamo ispunjavati zadaću. Veliku pomoć i dalje dobivamo od građana koji svojim ponašanjem mogu utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze”, kazao je Beroš.
Istaknuo je kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da građani u većini ne prizivaju mjere potpunog zatvaranja već da se odgovornim ponašanjem može utjecati na smanjenje broja novozaraženih, kao i da najveći broj građana i dalje podržava mjere i odluke Nacionalnog stožera.
U Hrvatskoj su trenutno 14.843 aktivna slučaja covida-19, a na bolničkom liječenju je 1221 pacijent. Zaraženo je 930 zdravstvenih radnika, dok ih je 965 u samoizolaciji.
U zadnje vrijeme se prosječno provede 8152 testova po danu, a 27,28 posto testova je pozitivno.
Beroš napominje kako je glavni cilj osnažiti zdravstveni sustav tako da se spriječi ulazak virusa u druge bolnice, kako bi se moglo pružati primjerenu zdravstvenu uslugu drugim bolesnicima.
Ministarstvo zdravstva izdalo je bolnicama uputu o reduciranju hladnog pogona i radu u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, no i dalje je nužno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, a osobito onkoloških pacijenata, kaže.
U KB-u Dubrava, koji od 2. studenoga zbrinjava isključivo covid pacijente, dosad je raspoređeno 111 zdravstvenih radnika iz drugih ustanova, a provode se aktivnosti vezane za distribuciju respiratora za tu bolnicu i OB Varaždin.
“Izdana je uputa da se pacijenti naručeni na specijalističko-konzilijarne preglede i bolničko liječenje u KB-u Dubrava upute izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite radi daljnjeg pružanja zdravstvene zaštite te da modalitete dogovore s ravnateljima drugih zagrebačkih bolnica”.
U utorak se, kaže Beroš, u Zagrebu započelo s brzim antigenskih testovima na drive-in lokacijama za testiranje u Rockfellerovoj i na Velesajmu.
Kao ispomoć epidemiolozima angažirano je 157 doktora koji rade pod nadzorom, a angažiraju se i studenti završnih godina medicinskih fakulteta.