Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

POTPISAN UGOVOR Za »Društveni kutak« odobreno bespovratnih 13,8 milijuna kuna

05.11.2020. 14:48


Veliki uspjeh Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, zasigurno najveći u povijesti ovog društva koji u svome radu nadasve uspješno i učinkovito ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.
– Potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti od 13.797.528,38 kuna bespovratnih sredstava, istaknula je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru.


U partnerstvu s Gradom Biogradom i Općinom Pakoštane
Područje djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru je područje bivše Skupštine općine Biograd, danas lokalnih samouprava Grada Biograda na Moru te općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman.
– Riječ je o projektu pod nazivom »Društveni kutak« vrijednom oko 15 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju moderne zgrade sa svim potrebnim interijerom za poludnevni boravak starijih i nemoćnih te osoba s invaliditetom s područja Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, što je prvi korak za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, kazala je Franka Troskot.
– Također, projekt uključuje uređenje dijela okoliša potrebnog za funkcioniranje zgrade i njeno korištenje za dobrobit korisnika, opremu za normalan rad, nabavu vozila za pružanje usluga i drugo, istaknula je Troskot.
Tehničku pomoć u provedbi projekta pruža i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.
– Projekt »Društveni kutak« je prijavljen na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza, u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru i Općinom Pakoštane, objašnjava Troskot.


Grad i gradonačelnik
Raspoloživa bespovratnih sredstava iznosila su 616.200.000,00 kuna. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosila je 400.000,00 kuna, a najviša 15.000.000,00 kuna. Zahvaljujući dobrom i stručno odrađenom projektu biogradski Crveni križ je dobio gotovo nevjerojatnih 13.797.528,38 kuna.
– Zemljište na kojem će se graditi moderna zgrada nalazi se u Industrijskoj zoni Biograd kod marine za suhi vez Birkić d.o.o. i Jadran tune d.o.o., od Vukovarske do polovice Olibske ulice, precizna je Troskot.
Građevinsko zemljište u svrhu izgradnje zgrade besplatno je dodijelio Grad Biograd na Moru.
– Procijenjena vrijednost zemljišta je 1.044.287,22 kuna. Potrebno je istaknuti kako su nam Grad Biograd na Moru i gradonačelnik Ivan Knez velika podrška i potpora od samog početka pripreme projekta kao i sad u provedbi i zbog toga smo izuzetno zahvalni, zahvalila je Troskot dodajući kako je vrlo važno prepoznati da se zajedničkim snagama mogu raditi velike stvari za zajednicu i građane.
Cilj poziva je, kaže ona, promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.




Rok do 4. svibnja 2023.
– Projekt »Društveni kutak« ima za cilj povećati socijalnu inkluziju starijih i nemoćnih te osoba sa invaliditetom s područja Grada Biograda na Moru te općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman razvojem usluge poludnevnog boravka i širenjem usluge pomoći u kući za navedene ranjive skupine putem izgradnje građevine i nabave opreme za pružanje navedenih usluga.
Projektom ćemo stoga unaprijediti socijalnu infrastrukturu za pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici, poručila je Troskot.
Kao rezultat projektnih aktivnosti između ostalih izvaninstitucijskih usluga omogućit će se poludnevni boravak sa svim potrebnim prostorijama, opremom i sadržajem za aktivno provođenje vremena i razne aktivnosti.
– U sklopu programa Pomoć u kući, unutar zgrade uredit će se prostorija gerontodomaćice te će se uz poludnevni boravak pružati i usluga pomoći u kući koja uključuje obilazak starih i nemoćnih osoba te obavljanje kućanskih poslova, dostavu namirnica, nabavu lijekova i slično.
U sklopu navedenog, kaže ona, bit će i posudionica ortopedskih pomagala. Za potrebe obilaska korisnika nabavit će se i osobno vozilo za gerontodomaćicu.
– Razdoblje provedbe projekta je do 4. svibnja 2023. godine kada se nadamo da ćemo useliti u novi objekt i krenuti s aktivnostima u novom prostoru koji će nam itekako olakšati njihovu provedbu, ali i proširiti opseg socijalnih usluga u našoj zajednici, zaključila je Troskot.
 


Dnevni boravak, polivalentna dvorana


Uz dnevni boravak koji će biti uređen kao polivalentna dvorana kako bih se istovremeno mogao koristiti i za različite radionice i aktivnosti imat ćemo i zasebnu prostoriju za medicinsku gimnastiku. U dvorištu zgrade poticat ćemo kretanje i boravak na otvorenom, jer ipak imamo 10 mjeseci lijepog vremena, kroz izgradnju šetnice za nordijsko hodanje, boćalište, vanjski šah, prostor za vježbanje na otvorenom te vrtne gredice, detaljna je Troskot.
Projektom će također biti i osiguran prijevoz korisnika nabavom kombija prilagođenog prijevozu osoba s invaliditetom, a korisnike će dovoziti i članovi njihove obitelji te volonteri biogradskog Crvenog križa.