Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»Štrajk postaje iscrpljujući za obje strane«

05.11.2020. 14:54


»Tete« u studentskoj menzi štrajkaju već 19 dana. Podsjećamo, stavka sporna dijelu radnika studentskih restorana je vrijednost boda koja se izbacuje iz Kolektivnog ugovora te ju određuje Upravno vijeće Agencije.
S druge strane, Sveučilište u Zadru, osnivač Agencije za studentski standard, štrajk smatra neutemeljenim i nezakonitim što tumači u svojim priopćenjima za javnost.
– Štrajk je pravo djelatnika i djelatnica i osnivač se nije služio zabranom štrajka, iako štrajk smatra nezakonitim. Inicijatori štrajka (Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH s tzv. punomoći Novog sindikata) neprestano se služe manipulacijama javnosti, koristeći medije za skretanje pozornosti samo na jednu skupinu, 15 zaposlenica koje su prihvatile štrajk kao metodu borbe za svoje zahtjeve, dio je priopćenja za javnost koji upućuje i na drugi dio zaposlenika koji nije u štrajku.
Razgovarali smo s jednim od tih djelatnika koji je ipak htio ostati anoniman.
– Ne štrajkam jer nemam zašto štrajkati, imamo posao i redovna primanja u ovoj situaciji. Mediji prikazuju samo one koji se izlažu javnosti kao slabiji. Zapitajmo se zašto nisu pronašli drugi posao u ugostiteljstvu, a tu je uvijek bilo mogućnosti, ako im je tako loše, kazao je djelatnik koji je zadovoljan uvjetima.
Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnih sindikata studentskih centara u Zadru, ističe da nisu ni spomenuli da nisu zadovoljni, ali da traže da se to unese u Kolektivni ugovor.
– Ovaj štrajk postaje iscrpljujući za obje strane. Međutim, želimo da se plaća određuje putem socijalnog dijaloga, a ne diktaloga, izjavio je Tomislav Kiš, predsjednik Štrajkaškog odbora.
Prateći novosti i pružanje podrške radnicima, nameće se klasično pitanje o pridobivanju podrške javnosti političkih i javnih aktera.
– Štrajk nije bio iniciran kao politička igra, bio je iniciran najčišćim sindikalizmom. Ali nakon 19 dana, nama je u interesu da se za nas zna. I sad se pojavljuju i stranke, grupe i ljudi koji žele pomoći. Neki vjerojatno iskreno, neki možda manje iskreno. Meni to ne smeta, nama je važna svaka pomoć, lijeva, desna, crvena, žuta, plava, narančasta, kazao je Kiš.
Studenti nisu ostali bez toplog obroka, osiguran je catering i podjela, a Studentski je zbor istaknuo važnost kvalitetne i osigurane prehrane te u skladu s tim pozvao obje strane na transparentan i konstruktivan dijalog. (D. BABIĆ)