Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VEČERAS Prava predstava, u pravo vrijeme, s pravim razlogom

05.11.2020. 09:10


Povodom večerašnje premijere predstave »Hanibal Podzemni« razgovarali smo s veselom glumačkom postavom pod redateljskom palicom Slovenca Matjaža Latina.
Autor je bugarski dramatičar Hristo Bojčev kojeg glumac Ivica Jončić uspoređuje s Ivom Brešanom u našoj dramaturgiji.
Scenografiju potpisuje Ljerka Hribar, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Ivan Ivić, a oblikovanje svjetla Frane Papić. Za autorske zvučne efekte zadužen je len Liverić, inspicijent je Mimi Zadarski, a fotograf predstave Željko Karavida K&K.
Uloge tumače Alen Liverić, Ivan Jončić, Ivan Ožegović, Žana Bumber i Petra Tunjić.
Matjaž Latin je do sada režirao više od 70 kazališnih predstava u Sloveniji i Hrvatskoj, a prva je njegova suradnja s HNK Zadar bila uspješna i nagrađena predstava Ostavljam te (2016.) nakon koje slijedi režija predstave Tarzan u kazališnoj sezoni 2018./2019.
– Zadarska je publika zahvalna, voli kazalište, kazao je redatelj Matjaž Latin dodajući svoje iskustvo iz Slovenije nakon karantene gdje je publika bila naprosto oduševljena, pokazala je koliko je bila željna umjetnosti.


U pravo vrijeme
U predstavi »Hanibal Podzemni« problematizira se pitanje o pravim vrijednostima suprotstavljajući gomilu novca koje pohlepni likovi nastoje dobiti, ljubavi kao istinskoj vrijednosti koja se ne može kupiti.
– Jako smo lijepo radili, ekipa je super. Mislim da Zadar dugo nije imao ovako kompletnu predstavu tako da se radujem. Prava je predstava, u pravo vrijeme s pravim razlogom. Predstava govori o novcu koji nam je i inače, a posebno sada goruća tema. Što se dogodi kada običnim ljudima, u ovom slučaju glazbenicima, boemima, date mnogo novca? Suprotstavljena je teza vladajućih koji imaju novca i smatraju da možda sirotinji ni ne treba davati, dok čovjek obično smatra da mu je život prijatelj kad ima novca. Zanimljivo je kako želju rastu i kako se budi pohlepa koja nas nosi na tamnu stranu i tu počinje beketovska atmosfera, ispričala je glumica Žana Bumber.
Govori se o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života prikazanim u liku Hanibala.
– Predstava je jako aktualna i problematizira pitanja koja su danas društvu jako potrebna. Imali smo situaciju uzrokovanu koronavirusom za koju smo mislili da će iznjedriti bolje društvo, ali to se nije dogodilo. Valja se zapitati što su te male stvari koje su potrebne, a kojih nismo svjesni, spoznamo ih tek kad dođemo do ruba i postavlja se pitanje je li tada već prekasno, kazala je mudro i zrelo mlada glumica Petra Tunjić.


Začudni podzemni svijet
– Večeras nas čeka jedno zanimljivo putovanje u podzemni svijet, predstava je vrlo začudna i pomalo šašava. Ali potiče publiku i na razmišljanje. Ljudima je uvijek bio zanimljiv svijet s one strane života. Kakav je pogrebni svijet, duhovni svijet i tako dalje? To jest i bit će vječna tema. Predstava je sugestivna, ali na gledatelju je da pokuša pronaći odgovor, zaintrigirao nas je glumac Alen Liverić.
– Draga zadarska publiko, pozivam vas uime cijele naše ekipe da pogledate predstavu. Glumci kažu da je za Zadar nešto malo drugačije. Zanimljiva je jer se isprepleću elementi satire, groteske, komedije, čak i malo horora u drugom dijelu, a važan je i socijalni aspekt, otkrio nam je redatelj Matjaž Latin. (Doris BABIĆ)