Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gambiraža: Loko nije bila privedena, ali nećemo podnijeti prijavu

Autor: Nives Rogoznica

04.12.2008. 23:00
Gambiraža: Loko nije bila privedena, ali nećemo podnijeti prijavu

Foto: Filip BRALA



Svatko je slobodan kazati što hoće. Mi smo policija i baratamo samo činjenicama, kazao je Gambiraža
Ivana Loko nije bila privedena, ponovili su u PU zadarskoj. U PU zadarskoj je, naime, sazvana konferencija za novinare nakon što su internetski portali jučer prenijeli izjavu koordinatorice prosvjeda radnog naziva “Stegnite vi remenje, bando lopovska”. U izjavi objavljenoj u audioformatu Ivana Loko tvrdi kako redom Ivan Gambiraža, glasnogovornica PU zadarske Sonja Šimurina i ravnatelj policije Vladimir Faber govore neistinu kada kažu kako je ona svojom voljom otišla u Prvu policijsku postaju.
– Nije nam cilj polemizirati s koordinatoricom mirnog prosvjeda, već ponoviti naše priopćenje u kojem smo kazali kako navedena osoba nije privedena u policiju, kazao je zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža.
Svoju stranu priče prenio je i policajac koji je spornog dana, u utorak, bio na dužnosti.
– Bio sam u redovnoj službi na Poluotoku. Oko 16.30 prišla mi je ženska osoba i kazala mi da ima saznanja da policija skida plakate. Upitao sam je o kakvim je plakatima riječ i ona mi je objasnila kako se radi o plakatima na kojima se najavljuje mirni prosvjed. Kazao sam joj da skidanje plakata nije posao policije. Upitao sam ju tko je, i ona se predstavila kao koordinatorica mirnog prosvjeda i zatražila daljnji razgovor kod viših pretpostavljenih. Kazao sam joj da se obrati u Prvu policijsku postaju, ispričao je policajac Ivan Vidajić, napominjući kako je s Ivanom Loko otišao do Prve policijske postaje ne njezino inzistiranje.
– Nakon što je došla u Prvu policijsku postaju iz operativnog dežurstva su me izvijestili da se nalazi u postaji i da je trebam primiti na razgovor. Razgovarali smo desetak minuta. Bio je to opušten, a ne službeni razgovor. Prilikom razgovora zvonio joj je mobitel, i mogla se na njega slobodno javiti što je i učinila. Sama je rekla da je ovo prvi put da obnaša takvu dužnost i raspitivala se koje su njezine dužnosti kao koordinatorice prosvjeda, rekao je Miki Zrilić, pomoćnik načelnika Prve policijske postaje koji je toga dana obnašao dužnost dežurnog rukovoditelja.
Ivana Loko u svojoj je audioizjavi kazala kako joj se dežurni rukovoditelj ispričao za postupanje policajca prema njoj, no upitan o tome Zrilić je odgovorio kako se nije imao za što ispričati.
Odgovarajući na pitanja novinara zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža je kazao kako Policijska uprava neće protiv Ivane Loko poduzimati nikakve mjere, niti podizati prijavu.
– Svatko je slobodan kazati što hoće. Mi smo policija i baratamo samo činjenicama, dodao je.


 LOKO: REČENO MI JE DA MORAM U POSTAJU


– Dobila sam poziv od jednog od volontera koji je zadužen za lijepljenje plakata, da je policija cijeli dan po gradu te da se skidaju plakati. Kada sam vidjela tri policijska službenika na Narodnom trgu prišla sam im, te ih upitala znaju li što o skidanju plakata i skidaju li ih oni. Rekla sam da sam koordinatorica prosvjeda za Zadar te su zatražili osobne dokumente. Stajali smo oko 10-15 min na ulici da bi oni utvrdili je li prosvjed prijavljen. Osobno sam im pokazala zaprimnicu da je prosvjed prijavljen, no oni kao da je nisu ni vidjeli, pokušali su cijelo vrijeme preko ručne radiostanice uspostaviti vezu s nekim tko bi im nešto mogao potvrditi glede prijave prosvjeda. No, kako nikoga nisu mogli dobiti rekli su mi da s njima idem u policijsku postaju.
Rekla sam da ovo sve nema smisla i da ne trebam ići u postaju, da je ovo sve ionako nezakonito i da to nije moj problem ukoliko oni imaju problem u komunikaciji. No, meni je rečeno da trebam ići u postaju. Tamo sam čekala jedno 15-20 min. Došao je zamjenik ili sam načelnik policijske postaje, pojma nemam, i ispričao mi se radi neugodnosti. On me na to počeo ispitivati o organizaciji prosvjeda; očekivani broj ljudi, oko redarstva i ostalih detalja. Rekla sam da sam to već sve samom prijavom u prethodnom tjednu riješila, međutim, ipak smo se i dalje dogovarali oko tih detalja. Nakon toga sam otišla doma, kaže u izjavi Ivana Loko.




 GAMBIRAŽA: NE OČEKUJEMO NEREDE


Prosvjed naziva “Stegnite vi remenje, bando lopovska” osim u Zadru danas bi, s početkom u 18 sati, trebao biti održan i na trgovima nekoliko većih hrvatskih gradova. Prosvjed koji će se održati na Narodnom trgu je, podsjećamo, uredno prijavljen policiji.
Zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža nije izravno odgovorio na pitanje koliko prosvjednika očekuje temeljem prijave, niti koliko će policajaca biti raspoređeno na mjesto prosvjeda.
– Imat ćemo dovoljno raspoređenih djelatnika da se mirni prosvjed održi bez remećenja javnog reda i mira. Zadaća policije je to osigurati, kratko je kazao.
Na upit koji stupanj sigurnosnih mjera će biti procijenjen, dodao je kako ne očekuje nerede.


 IZRUGIVANJE U ŠPANJOLSKOJ


U srijedu navečer bizarna zbivanja u Hrvatskoj oko Facebooka bila su temom i središnje informativne emisije na španjolskoj televiziji. Ponovno se izrugujući čitavoj situaciji, Španjolci su Hrvatsku usporedili s Marokom, gdje je nedavno priveden mladić koji je preko interneta pisao protiv kralja te države. Od srijede se može govoriti i da je priča o bitki premijera i policije s Facebook populacijom obišla čitav svijet, jer je svoje mjesto dobila čak i u novozelandskim medijima.


 NEUSPIO POKUŠAJ SABOTAŽE


U toku jučerašnjeg dana na Facebooku se pojavila informacija da se prosvjedi otkazuju, što se na kraju pokazalo dezinformacijom koju je netko pokušao podvaliti lažno koristeći identitet organizatora prosvjeda. Već nekoliko minuta nakon prvih objava o otkazivanju protesta na službenim se stranicama organizatora mogla naći informacija da nema nikakvog otkazivanja. Posljednjih dana izuzetno šaljiva internet zajednica na brzinu je zaključila da se mladež HDZ-a odlučila u cyber-prostoru boriti protiv prosvjeda te da je angažiran svaki informatički pismen član najveće hrvatske stranke.