Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mladi su često žrtve rascjepa između vjere i života odraslih

Autor: Ines Grbić

04.12.2008. 23:00
Mladi su često žrtve rascjepa između vjere i života odraslih

Foto: Irena JURJEVIĆ



Nadbiskup ističe da u kršćanskoj zajednici treba stvoriti ambijent u kojem će se mladi odgajati, iako se ne mogu zanemariti mnogi pothvati u katehizaciji mladih. “Problem je što ne znamo kako bismo zadržali mlade na okupu, u grupama, udrugama, pokretima. Često se osjeća i suzdržanost prema organiziranju mladih u jednom o brojnih pokreta u Crkvi
U povodu proglašene Godine mladih u Zadarskoj nadbiskupiji zadarski nadbiskup Ivan Prenđa uputio je pastirsko pismo svećenstvu, redovništvu i vjeroučiteljima, obraćajući im se kritičkim osvrtom postojećeg i ohrabrujućim poticajima daljnjeg rada s mladima. Poruku je sabrao u pet naslova: ‘Godina mladih – Godina s mladima’, ‘Potrebna je snažna, jasna i ustrajna kateheza za mlade u župnim zajednicama’, ‘Navijestiti, svjedočiti, moliti’ i ‘Odredbe za Godinu mladih u Zadarskoj nadbiskupiji’. “Naši su mladi često žrtve rascjepa između vjere i života, vjere i kulture odraslih. Naša kateheza još nije dorasla toj situaciji. Ona bi morala dati odgovore na pitanja koja postavlja život. Nažalost, to nije tako. Ono što kateheza često pruža jest, možda, odstupanje od životnih problema” upozorava mons. Prenđa, ukazujući i na krizu procesa inicijacije mladih koji još nisu kršteni ili su se nakon sakramenta potvrde udaljili od Crkve te su potrebni pokrsnog katekumenata ili reevangelizacije. “Mladi bolno doživljavaju krizu vjerodostojnosti Crkve kao institucije. Danas se ta Crkva u shvaćanju mnogh mladih pokazuje kao zapreka, brana, čimbenik sablazni i protuznak vjeri. Crkva se osporava ili se prema njoj pokazuju znakovi ravnodušja”.
Odvažno biti na putu s mladima
Nadbiskup ističe da u kršćanskoj zajednici treba stvoriti ambijent u kojem će se mladi odgajati, iako se ne mogu zanemariti mnogi pothvati u katehizaciji mladih. “Problem je što ne znamo kako bismo zadržali mlade na okupu, u grupama, udrugama, pokretima. Često se osjeća i suzdržanost prema organiziranju mladih u jednom o brojnih pokreta u Crkvi. Ponekad nam se čini da se previše energije troši za ne tako velike učinke. No istina je da djelomični pristup takvom načinu okupljanja mladih i ne može donijeti ploda. S druge strane vide se značajni plodovi rada s mladima na takav način kad se voditelji, pastiri i vjeroučitelji odluče odvažno biti na putu s mladima. Tada ostaju zajedno i postaju prvi suradnici u pastoralu mladih” poručuje mons. Prenđa.
Ističe da su mladi, veliko ljudsko i duhovno bogatstvo, potrebni svekolike pomoći u svom ljudskom i kršćanskom sazrijevanju. Mladi prolaze kroz brojne teškoće u godinama mladenaštva kad se oblikuju karakterno, spoznajno, stručno, kulturalno i duhovno. “No mi se često u svojim katehezama zaustavljamo uglavnom pred djecom. Mnogo rjeđe se obraćamo adolescentima i odraslim mladima ili se čak zaustavljamo s pastoralnim radom na pragu adolescencije kad se presudno oblikuje njihova osobnost. Tim teškoćama treba dodati i krizu prvog posrednika u katehizaciji mladih, a to je obitelj. Ona ima maleni odgojni utjecaj. Obitelj prepušta često svoju ulogu drugim čimbenicima: školi, kršćanskoj zajednici, župi” upozorava mons. Prenđa Nadbiskup ističe potrebu snažne, jasne i ustrajne kateheze za mlade u župnim zajednicama i poziva da je prvo čega se mora biti svjestan u radu s mladima činjenica da nismo mi vlasnici i djelitelji karizmi i darova. “Samo je jedan izvor i darovatelj, Duh Sveti. On djeluje trajno u svima koji su kršteni. Sve što se prima je Božji dar i ničiji drugi. Dakle, ne polazimo u radu s mladima od nule.
Susret mladih u Zadru 2010.
Možemo i moramo imati povjerenja u Duha Svetoga i u njegovo djelovanje i učinke u mladima. Skepticizam, još gore, beznađe, ne može imati mjesta u Kristovim učenicima ma kako se oni zvali: biskup, roditelji, svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, animatori, suradnici”. Ističe da je posredovati Božje darove mladima dužnost svakog na njegovoj razini. “Svi smo pozvani otvarati putove zrele vjere mladima: navještanjem-katehizacijom, svjedočenjem, osobnom vjerom i molitvom. Na tom je putu neizbježna i stvarnost trpljenja, zlopaćenja za mjesto Evanđelja u životu mladih” poručuje nadbiskup ističući da je molitva za mlade najdublja suradnja u djelovanju Duha u mladima. “Ako tako budemo činili nećemo doživjeti odbijanje mladih. Dapače, Bog će umnožiti našu radost čak i kad nam se čini premalen naš rad usprkos silnim ulaganjima”.
Ozbiljan pristup Susretu mladih u Zadru 2010. g. potiče na dobru pastoralnu i organizacijsku pripremu u Zadarskoj nadbiskupiji, piše mons. Prenđa, navodeći da je cilj Godine mladih posvetiti brigu njihovom duhovnom, moralnom i ljudskom odgoju. Potiče da se u mjesnoj Crkvi organizira redoviti pastoral mladih u župama i pripreme kateheze za ponudu mladima i odgoj suradnika u župama za Susret Hrvatske katoličke mladeži 2010.g. “Vijeće za mlade Hrvatske biskupske konferencije povjerilo je, nakon Đakova, Šibenika, Pule i Varaždina, našoj Zadarskoj nadbiskupiji domaćinstvo Susreta Hrvatske katoličke mladeži 2010. g. Naša nadbiskupija će biti domaćin tog susreta sa željom da poslužimo mladima u našoj Crkvi te da tim doprinosom ujedno obogatimo i povjerene nam mlade u Nadbiskupiji. Sada kada u središte svojih razmišljanja i molitava stavljamo mlade u Zadarskoj nadbiskupiji, uz druge mlade iz domovine nam Hrvatske, osjećamo kako su nam potrebna pastoralna nadahnuća i ohrabrenja, trajna, duboka, stalna” poručuje mons. Prenđa i zaključno donosi odredbe za Godinu mladih u nadbiskupiji: neka se u svakoj župi gdje rezidira svećenik redovito održava kateheza mladih; na kraju šk. god. 2008/2009 pismeno izvijestiti iz svakog dekanata o učinjenom; gdje je moguće osnovati pjevački zbor za mlade; u župi popisati i dostaviti u Ured za mlade popis mladih koji su voljni sudjelovati u pripravi za susret 2010. g; započeti školovanje animatora u ovoj i idućoj godini; održavati duhovne obnove, seminare, kateheze za mlade i hodočašća; osnažiti pastoral studenata Sveučilišta u Zadru; mlade iz svih udruga i pokreta pozvati da se priključe pripremi za susret HKM-a 2010. g. u Zadru.