Najviše pitanja vezanih uz državljanstvo

Slika korisnika admin
slovenci
Adam VIDAS
Na slovenskom konzularnom danu istaknut problem nedostatka prostora

Jučer se u prostorijama Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice prvi put održao Slovenski konzularni dan u Zadru na incijativu Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Zadar.

Prva konzulica Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu Katarina Gradič-Režen zajedno je s trećim tajnikom Romanom Weixlerom iz Veleposlanstva Republike Slovenije pružala svim zainteresiranim Slovencima koji žive u Zadru i Zadarskoj županiji konzularne usluge, informacije i pomoć vezane uz rješavanja pitanja osobnog statusa.

- Danas smo u Zadru prvi put s obzirom da je SKD "Lipa" Zadar još relativno mlado društvo. No, za naš dolazak bilo je mnogo zainteresiranih. Ljudi nam se najviše obraćaju za pomoć pri rješavanju pitanja vezanih uz državljanstvo, osobni status, putovnice i sve ostale zahtjeve vezane uz osobne dokumente, kazala je prva konzulica Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu Katarina Gradič-Režen.

Inače, prema podacima o popisu birača u Zadru i Zadarskoj županiji živi 242 stanovnika slovenske nacionalnosti, od čega 157 u gradu Zadru, dok je Rijeka grad s najvećim brojem stanovnika slovenske nacionalnosti. Stoga se tamo najčešće održavaju slovenski konzularni dani.

- Iako na ovom području imamo registrirana 242 birača slovenske nacionalnosti, sigurno je ta brojka i veća. Naše Slovensko kulturno drušvo osnovano je tek prije četiri godine. Stoga još mnogo toga imamo u planu za napraviti u budućnosti. Za sada nam je najveći problem nedostatak prostorija u kojima bismo se mogli okupljati i organizirati, posebno u vrijeme kada održavamo konzularni dan. Nažalost, to sve ovisi o sredstvima koja imamo na raspolaganju, a koja su vrlo mala, kazala je Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Zadar.

Iako je ovo prvi Slovenski konzularni dan u Zadru, nije i posljednji jer, kako nam je kazala Darja Jusup, već negdje oko proljeća, ovisno o potrebama, ponovno će se održati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno