Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Poljoprivrednicima 2,5 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

04.12.2008. 23:00
Poljoprivrednicima 2,5 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Božanić je napomenuo da 92 posto teritorija RH zauzima ruralni prostor u kojem pak živi tek 42 posto ukupnog broja stanovnika. Upravo je sufinanciranje programa za ruralni razvoj jedan od načina da se stanovništvo zadrži u ruralnim područjima te da se kvaliteta života u ruralnim i urbanim područjima izjednači
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić odbobrio je jučer u Domu županije novčane potpore za financiranje programa razvitka seoskog turizma u 2008. godini u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna za 28 poljoprivrednih proizvođače s područja Zadarske županije.
Revitalizacija poljoprivrede
Goste iz Ministarstva te poljoprivredne proizvođače je u svoje te u ime županijskog pročelnika za poljoprivredu Željka Katuše pozdravio zadarski župan Stipe Zrilić, koji je potom govorio o aktivnostima koje Zadarska županija provodi na oživljavanju svog ruralnog prostora.
– Zadarska županija ima lijepi, veliki seoski prostor koji je u ratu bio većim dijelom devastiran. Puno se ulaže u revitalizaciju poljoprivrede u Zadarskoj županiji, a u tom je smislu osnovan i posebni Upravni odjel za poljoprivredu koji je podignuo razinu ulaganja u tom sektoru, kazao je Zrilić, podsjetivši na aktivnosti oko sufinanciranja presadnica voća i povrća, sadnica dugogodišnjih nasada, premija osiguranja poljoprivrednih subjekata, na izradu Kataloga soskog turizma te na djelatnost Poljoprivredne savjetodavne službe.
Prije samog potpisivanja ugovora s poljoprivrednim proizvođačima nekoliko riječi kazao je i Tonči Božanić.
On je napomenuo da 92 posto teritorija Republike Hrvatske zauzima ruralni prostor u kojem pak živi tek 42 posto ukupnog broja stanovnika.
Pet mjera
Upravo je sufinanciranje programa za ruralni razvoj jedan od načina da se stanovništvo zadrži u ruralnim područjima te da se kvaliteta života u ruralnim i urbanim područjima izjednači.
– Ministarstvo poljoprivrede je u ovoj godini za sufinanciranje ovih programa osiguralo ukupno 140 milijuna kuna, a najviše je interesa pokazano za mjeru 6, koja se odnosi na skladištenje poljoprivrednih proizvoda. U Zadarskoj smo županiji odobrili većinu pristiglih zahtjeva te mi je žao da istih nije bilo više. Sljedeće se godine, stoga, nadam većem broju prijava te većim odobrenim iznosima, kazao je Božanić.
Poljoprivrednici s područja Zadarske županije dobili su financijske potpore u okviru pet mjera iz Programa za ruralni razvoj.
Riječ je o mjeri 2. – “Školovanje (srednje škole, edukacijski kampovi, stručna obuka) seoskih žitelja iz oblasti poljoprivrede, ribarstva, šumarstva, lovstva i ruralnog razvitka”, mjeri 4. – “Osnivanje i razvoj udruga poljoprivrednih proizvođača, uzgajivača riba i školjaka te strojnih prstenova”, mjeri 5. “Ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uzgajališta riba i školjaka, privatne šume te uzgoj divljači (objekti i oprema za poljoprivrednu, akvakulturnu, šumarsku i lovačku proizvodnju)”, mjeri 8. – “Obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diversifikacija djelatnosti” i mjeri 9. – “Razvoj seoskog, lovnog i ribolovnog turizma”.